Πέμπτη 27 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Κόβει και ράβει ο εργολάβος της καθαριότητας

Υποχρεώνει τους εργαζόμενους σε μισθούς μικρότερους ακόμα και από τα ψίχουλα που προβλέπει η σύμβαση

Στο έλεος της ασυδοσίας και αυθαιρεσίας της εργοδοσίας βρίσκονται οι εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Με εκβιαστικές απειλές για απόλυση εξωθούνται από την ιδιωτική εταιρεία «Γκιώνης - ΕΠΕ» στην οποία έχει εκχωρηθεί η ανάθεση καθαριότητας του νοσοκομείου, σε μισθούς χαμηλότερους σε σχέση με αυτούς που προβλέπονται στην υφιστάμενη σύμβαση.

Στο υπόμνημά του, το Σωματείο Καθαρισμού Προσωπικού Δημόσιων και Ιδιωτικών Κτιρίων Ιωαννίνων η «Ενότητα» επισημάνει ανάμεσα σε άλλα ότι ο ιδιώτης απασχολεί λιγότερο προσωπικό από τον αριθμό που είχε δεσμευτεί βάσει της διακήρυξης και της σύμβασης. Σημειώνεται ότι παραβιάζει απροκάλυπτα την εργοδοτική νομοθεσία και δεν καταβάλλει τις νόμιμες αμοιβές, υφαρπάζοντας την υπογραφή των εργαζομένων σε αποδείξεις με ποσά μεγαλύτερα από εκείνα που τελικά εισπράττουν. Οι μισθοί που καταβάλλονται στους εργαζόμενους είναι της τάξεως κατά 200 και 300 ευρώ χαμηλότεροι από τα προβλεπόμενα, με αποτέλεσμα να εντείνεται παραπέρα για τους εργαζόμενους τόσο το οικονομικό αδιέξοδο όσο και η ομηρία τους από την εργοδοσία.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το σωματείο, όσες φορές επιχειρήθηκε έλεγχος από την Επιθεώρηση Εργασίας και το ΙΚΑ, η εταιρεία ήταν περιέργως πληροφορημένη και ...σκόρπιζε τους εργαζόμενους.

Η τρομοκρατία και η μη καταβολή ακόμη και των προβλεπόμενων ελάχιστων μισθών, η μη κάλυψη των προβλεπόμενων βάσει της σύμβασης θέσεων εργασίας - που έχει σαν αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας και συντελεί παράλληλα στην υποβάθμιση της παροχής υπηρεσιών σε έναν ευαίσθητο τομέα όπως αυτόν της Υγείας - αποτελούν απτά αποτελέσματα της πολιτικής παραπέρα εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι το ξεπούλημα υπηρεσιών των δημόσιων νοσοκομείων στους ιδιώτες πάει χέρι χέρι με το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων, με αποκλειστικό στόχο την κερδοφορία μιας χούφτας επιχειρηματιών που πλουτίζουν στις πλάτες ασθενών και εργαζομένων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντατικοποίηση, ανασφάλεια και ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων (2022-10-27 00:00:00.0)
Σε αναβρασμό οι εργαζόμενοι ενάντια σε απολύσεις, υποχρηματοδότηση και ελλείψεις (2021-11-17 00:00:00.0)
Η επέκταση των εργολαβιών αποκαλύπτει τη σκοπιμότητα των αναστολών (2021-09-09 00:00:00.0)
Οργάνωση και ενιαίος αγώνας η απάντηση στα κοινά τους προβλήματα (2018-12-06 00:00:00.0)
Νοσεί το σύστημα Υγείας (2008-04-17 00:00:00.0)
Καταστρατήγηση της σύμβασης (2001-11-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ