Πέμπτη 27 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ
«Οραμα» αστυνομοκρατίας
  • «Αναβαθμισμένο» κατασταλτικό ρόλο της Δημοτικής Αστυνομίας επιθυμεί διακαώς ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας του ΠΑΣΟΚ
  • «Επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά η πλήρης ταύτιση των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για μετατροπή της Δημοτικής Αστυνομίας σε μακρύ χέρι της ΕΛ.ΑΣ.», τονίζει με δήλωσή του ο Σπύρος Χαλβατζής, υποψήφιος δήμαρχος με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα»

Μια Δημοτική Αστυνομία με περισσότερες αρμοδιότητες, με ακόμη μεγαλύτερο αριθμό δημοτικών αστυνόμων, που θα έχουν «ονοματεπώνυμο στη γειτονιά», η οποία θα αναλάβει πλήρως την αρμοδιότητα της αστικής αστυνόμευσης, είναι το ...«όραμα» που παρουσίασε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, κατά τη χτεσινή επίσκεψή του στα γραφεία της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αθήνας.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να διαδραματίσει το δικό της ρόλο στην αστυνόμευση της πόλης», στο σύστημα της ζωής στη γειτονιά, είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Σκανδαλίδης, μιλώντας στους δημοτικούς αστυνόμους. Και πρόσθεσε ότι «οραματίζομαι μια Δημοτική Αστυνομία, όπου αναλαμβάνει το σύνολο της αστικής αστυνόμευσης στην πόλη, εξαιρώντας το οργανωμένο έγκλημα, τρομοκρατία, ναρκωτικά, που έχουν σχέση με την κεντρική αστυνομία». Με μια κουβέντα, θέλει να κάνει «αστυνομία πόλεων»! Δηλαδή, επιπλέον αρμοδιότητες στη Δημοτική Αστυνομία, καθώς και δημιουργία ενός ακόμη μοχλού στην υπηρεσία της καταστολής.

Αλλωστε, όπως είπε, ζητά όχι μόνο διεύρυνση αρμοδιοτήτων, αλλά και προσωπικού. Δηλαδή, ακόμη περισσότεροι δημοτικοί αστυνόμοι να υπηρετούν αυτόν το θεσμό. Ισχυρίστηκε, δε, ότι «ένα μεγάλο βάρος της ανάπτυξης των πόλεων θα βασιστεί πάνω στη Δημοτική Αστυνομία», επιβεβαιώνοντας τον «αναβαθμισμένο» ρόλο που επιχειρεί να της δώσει. Εξάλλου, αυτός ήταν που προχώρησε στην προώθηση του αντίστοιχου Προεδρικού Διατάγματος, όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών, με θέμα τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας και τη μετατροπή της στη σημερινή μορφή. Επίσης, ζήτησε η εκπαίδευση των δημοτικών αστυνόμων να γίνεται από την Αυτοδιοίκηση.

«Οραματίζομαι μια Δημοτική Αστυνομία που σε κάθε γειτονιά θα έχει ονοματεπώνυμο ο δημοτικός αστυνόμος, θα τον ξέρουν οι κάτοικοι της περιοχής», ζητώντας να αποκτήσει «ανθρώπινη σχέση με τον πολίτη». Στην ουσία, όμως, μετατρέπεται σε καθημερινός χωροφύλακας των εργαζομένων της πόλης.

Το «όραμα» που περιέγραψε ο Κ. Σκανδαλίδης είναι πολύ κοντινό στο αντίστοιχο του Νικήτα Κακλαμάνη, υποψήφιου δημάρχου Αθήνας με τη ΝΔ. Οταν είχε συναντηθεί (11/7/2006) με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής, Ασ. Γκόλφη, ζήτησε «επαναδραστηριοποίηση του θεσμού του αστυνομικού της γειτονιάς». Στην ουσία το ίδιο πράγμα, μόνο που Κ. Σκανδαλίδης οραματίζεται «αστυνομικός της γειτονιάς» να είναι ο δημοτικός αστυνόμος...

«Πλήρης ταύτιση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ»

Με αφορμή τις δηλώσεις και την επίσκεψη του Κ. Σκανδαλίδη στη Δημοτική Αστυνομία, ο Σπύρος Χαλβατζής, υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα», τόνισε ότι «επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά η πλήρης ταύτιση των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ταύτιση απόψεων και πολιτικής, που εκφράζεται και στην κοινή τους πρόθεση για μετατροπή της Δημοτικής Αστυνομίας σε κατασταλτικό μηχανισμό, σε μακρύ χέρι της ΕΛ.ΑΣ.». Και πρόσθεσε: «Ο ένας μιλάει για "αστυνόμο της γειτονιάς" και ο άλλος για "Δημοτική Αστυνομία που σε κάθε γειτονιά θα έχει ονοματεπώνυμο ο δημοτικός αστυνόμος". Και οι δύο μιλούν για καταστολή, για μεγαλύτερη αστυνόμευση».

Τόνισε δε ότι «ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ ήταν άλλωστε αυτός που ως υπουργός Εσωτερικών θεσμοθέτησε τη Δημοτική Αστυνομία με τη σημερινή της μορφή και τώρα οραματίζεται να διευρύνει κι άλλο τις αρμοδιότητές της».

Και κατέληξε: «Ως "Συμπαράταξη για την Αθήνα", έχουμε δηλώσει επανειλημμένα και υπογραμμίσαμε και κατά την πρόσφατη συνάντησή μας με τη Δημοτική Αστυνομία, ότι η Αθήνα και η χώρα δε χρειάζεται άλλους χωροφύλακες. Πάντως και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Αστυνομία δε θέλουν να λειτουργούν σαν χωροφύλακες. Οι εργαζόμενοι και ο λαός της Αθήνας πρέπει και στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές να καταδικάσουν την πολιτική της καταστολής και της αστυνόμευσης, να γυρίσουν την πλάτη στους υποψηφίους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ