Πέμπτη 27 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ
Καμιά συμμετοχή της Ελλάδας

Συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής

«Πρόθυμος πρωταγωνιστής» στην υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων ΗΠΑ - ΕΕ και Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, δήλωσε χτες η ελληνική κυβέρνηση μέσω του υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Βαληνάκη κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που παρείχε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής. Οπως διαφάνηκε, η ελληνική κυβέρνηση προσανατολίζεται να συμμετάσχει σε περίπτωση ανάπτυξης πολυεθνικής δύναμης στην περιοχή, ίσως ακόμη και χωρίς σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το συμφέρον της χώρας είναι να μην υπάρξει καμία ελληνική συμμετοχή ξεκαθάρισε εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Αντώνης Σκυλλάκος.

Για το θέμα της συμμετοχής της Ελλάδας σε ενδεχόμενη ανάπτυξη πολυεθνικής δύναμης στην περιοχή, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση ο υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι «είναι πρώιμο για την Ελλάδα, δεν είμαστε όμως αντίθετοι από θέση αρχής» ενώ «θα συγκεκριμενοποιηθεί περαιτέρω η θέση μας». Οσον αφορά το ερώτημα του αν αποτελεί προαπαιτούμενο της ελληνικής συμμετοχής σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Γ. Βαληνάκης δεν μπόρεσε να αποκρύψει τη σύμπλευση της κυβέρνησης με τις λογικές της ΕΕ, ενώ επίμονα αρνήθηκε να δεσμευτεί για οτιδήποτε. Οπως είπε «πιστεύουμε στη συναίνεση στο ζήτημα» αλλά «η ΕΕ κινείται με τη λογική της αποτελεσματικότητας» και «θέλουμε να κινείται με ενιαία στάση».

«Είμαστε αντίθετοι με την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο συγκεκριμένο ζήτημα» τόνισε, παρεμβαίνοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος σημειώνοντας πως ΗΠΑ και ΕΕ εξυπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα «μιλούν για νέα Μέση Ανατολή» ενώ «σε αυτό το πλαίσιο κινείται και το Ισραήλ». Πρόσθεσε ότι «κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ κρατάνε ίσες αποστάσεις απέναντι στους λαούς της Μέσης Ανατολής» και μιλούν για «αυτοάμυνα του Ισραήλ». Μάλιστα σημείωσε ότι και τα δυο κόμματα θεωρούν «ως αφετηρία της κρίσης» τις απαγωγές των Ισραηλινών στρατιωτών ενώ την ίδια ώρα «έχουμε επιλεκτικές δολοφονίες στρατιωτικού χαρακτήρα» από την πλευρά του Ισραήλ που αντιτίθενται ακόμη και στη Συνθήκη της Γενεύης. Μάλιστα έθεσε το ερώτημα, γιατί προβάλλεται μονοδιάστατα το αίτημα της απελευθέρωσης των Ισραηλινών στρατιωτών και του αφοπλισμού της Χεζμπολάχ, τονίζοντας πως «το πρόβλημα είναι οι ΗΠΑ και οι ισχυρές χώρες της ΕΕ και όχι η Χεζμπολάχ».

Ιδιαίτερα στάθηκε ο Αντώνης Σκυλλάκος στο θέμα της ανάπτυξης πολυεθνικής δύναμης σημειώνοντας ότι «μόνο ειρηνευτική δύναμη δε θα είναι». Αντίθετα «θα είναι υπέρ του Ισραήλ και θα χτυπήσει τον Λίβανο στήνοντας ανδρείκελα». Συνέχισε σημειώνοντας ότι «το συμφέρον της χώρας είναι καμιά συμμετοχή» εκτιμώντας όμως παράλληλα ότι η «ελληνική κυβέρνηση ευθυγραμμίζεται με την πολιτική των ΗΠΑ και της ΕΕ» με αποτέλεσμα να είναι «αποφασισμένο να συμμετέχουμε».

Πίεση για περαιτέρω εμπλοκή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στη Μέση Ανατολή αποτέλεσε η τοποθέτηση των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ στη συνεδρίαση της επιτροπής. Ενδεικτικά ο Ανδρέας Λοβέρδος κατηγόρησε την κυβέρνηση: «καθυστερείτε και δεν παίρνετε πρωτοβουλίες» καθώς και για το ότι «μας καλέσανε την τελευταία στιγμή στη διάσκεψη της Ρώμης». Επίσης υποστήριξε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στην Ντ. Μπακογιάννη και τον πρωθυπουργό καθώς και ότι το κενό της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής καλύπτουν πρωτοβουλίες του Γιώργου Παπανδρέου.

Τέλος, στο θέμα της απελευθέρωσης των Ισραηλινών στρατιωτών και του αφοπλισμού της Χεζμπολάχ επικέντρωσαν τις τοποθετήσεις τους και σχεδόν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που πήραν τον λόγο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ