Πέμπτη 27 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΕΛΛΑΣ - ΗΜΑΘΙΑΣ
Στο έλεος των εμποροβιομηχάνων

Για άλλη μια χρονιά εκβιάζονται να παραδώσουν σε εξευτελιστικές τιμές την παραγωγή τους

Στο έλεος της ασυδοσίας των εμποροβιομηχάνων βρίσκονται, για μια ακόμη χρονιά, οι μικρομεσαίοι ροδακινοπαραγωγοί των νομών Πέλλας και Ημαθίας, που αναγκάζονται να παραδώσουν τα προϊόντα τους με τιμές ακόμη και κάτω από το κόστος παραγωγής.

Παρ' όλο που φέτος η παραγωγή είναι σημαντικά μειωμένη λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν, οι έμποροι - μεταποιητές προσφέρουν για τα συμπύρηνα ροδάκινα ουσιαστικά τις ίδιες εξευτελιστικές τιμές με πέρσι, δηλαδή 19 - 21 λεπτά το κιλό, όταν, σύμφωνα και με εκτιμήσεις των Διευθύνσεων Γεωργίας το κόστος παραγωγής είναι γύρω στα 25 λεπτά το κιλό. Για την ιστορία, αξίζει να αναφερθεί ότι πριν από μια τριετία η τιμή παραγωγού ήταν 45 λεπτά το κιλό, κάτι που επιβεβαιώνει ότι για τον ροδακινοπαραγωγό ισχύει το «κάθε πέρσι και καλύτερα».

Σημειώνεται ακόμη ότι από τα περσινά 19 λεπτά/ κιλό συν το ΛΑΕΚ (που για τον καλλιεργητή παρέμεινε αόρατο!), ο ροδακινοπαραγωγός πήρε τελικά στα χέρια του 13 - 15 λεπτά/κιλό!!! Αν τώρα σε όλη αυτή την κατάσταση προσθέσουμε και τις φετινές ζημιές από παγετό - χαλάζι, καθώς και τις απαράδεκτες αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ σε ζημιές προηγούμενων ετών, αναδεικνύεται στις πραγματικές του διαστάσεις το σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, που αντιμετωπίζουν οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας και της Ημαθίας.

Οι ΝΑΣ Πέλλας - Ημαθίας

Με ανακοινώσεις τους η ΝΑΣ Ημαθίας καθώς και η ΝΑΣ Πέλλας καλούν τους μικρομεσαίους ροδακινοπαραγωγούς να βγάλουν τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα και να καταδικάσουν στις ερχόμενες εκλογές την πολιτική της ΕΕ, που τους αφανίζει, καταψηφίζοντας τους υποψηφίους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και όσων τη στηρίζουν.

«Το εισόδημα των ροδακινοπαραγωγών συρρικνώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζεται "ευλαβικά" απ' όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, στοχεύοντας στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς», τονίζεται σε ανακοίνωση της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Ημαθίας. «Αυτές οι πολιτικές έχουν στρώσει και το έδαφος για την εξυπηρέτηση των εμποροβιομηχάνων της Ενωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας, που αποθρασυμένοι "δίνουν" τις ίδιες ουσιαστικά με πέρσι ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ για τα συμπύρηνα ροδάκινα».

Ακόμη, στην ανακοίνωση της ΝΑΣ Πέλλας αναφέρεται: «Ολα αυτά γίνονται με σοβαρές ευθύνες της υπό διάλυση ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ (μπορούν άραγε να μας πουν κάτι σχετικά οι τότε πανηγυρίζοντες τη σύστασή της για τη διασφάλιση - δήθεν - των τιμών και των συμφωνιών; ). Σοβαρή ευθύνη έχουν και οι Διοικήσεις Συν/σμών, Ενώσεων και Ομάδων Παραγωγών, που έχουν μετατραπεί σε όργανα εφαρμογής των αντιαγροτικών επιλογών των εκάστοτε κυβερνήσεων, από κοντά και οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων με την αγωνιστική απραξία τους (αυτός δεν είναι, άλλωστε, ο κύριος αγωνιστικός - συνδικαλιστικός τους ρόλος και λόγος ύπαρξής τους;) Είναι διεκδικητικά και συνδικαλιστικά παραδεκτό το "όριο διεκδίκησης" της Ενωσης Ομάδων Παραγωγών στα 28λεπτά/ κιλό;

Πρέπει, επιτέλους, η κυβέρνηση ν' αναλάβει τις ευθύνες της στη διαμόρφωση των Συμφωνιών και όχι να παριστάνει τον "Πόντιο Πιλάτο", στέλνοντας την κάθε μια από τις πάνω από 65 Ομάδες Παραγωγών μεμονωμένα να διαπραγματευτεί την τιμή των Συμπύρηνων!!!»


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ