Παρασκευή 28 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ενας «δάσκαλος» στην Καλαμάτα

Μετά την παρουσίασή της στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, η αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Βρασίδα Βλαχόπουλου (1927 - 1993) φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας. Η ενδιαφέρουσα αυτή παρουσίαση, περιλαμβάνει 53 πίνακες και 39 σχέδια του καλλιτέχνη, από τις σπουδαστικές του αναζητήσεις έως το 1993, (χρονιά του θανάτου αυτού του σημαντικού δημιουργού, δασκάλου και ακούραστου ερευνητή της Τέχνης).

Ο Βρασίδας Βλαχόπουλος, συνειδητά, επέλεξε το δρόμο της σιωπηλής και ακάματης δημιουργίας στο ατελιέ του, υπηρετώντας την ουσία μακριά από το θόρυβο της δημοσιότητας. «Το χαρακτηριστικό στοιχείο της δουλιάς του Βλαχόπουλου», σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης και διευθύντρια της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων, Νέλλη Κυριαζή «είναι οι μεγάλες θεματικές ενότητες. Σε μια από αυτές, ειδικότερα στη σειρά "Καπνοί και Σπίτια", ο καλλιτέχνης πραγματεύεται την οπτικοποίηση της μουσικής μέσω της ζωγραφικής, με θεωρητική τεκμηρίωση το άρθρο του "Ο πλαστικός χώρος της μουσικής", που προκάλεσε μεγάλη εντύπωση στους ειδικούς όταν πρωτοδημοσιεύτηκε».

«Οσοι βρεθήκαμε κοντά στον Βρασίδα, τον αγαπήσαμε, μας δίδαξε, όπως ο ίδιος όριζε τη διδασκαλία της τέχνης, τη λεπτεπίλεπτη ισορροπία ανάμεσα στην οργανωμένη σκέψη και το ένστικτο, μια σχέση που βίωνε και μέσα από αυτή δημιουργούσε», επισημαίνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Δημοτικής Πινακοθήκης Καλαμάτας, Παναγιώτης Λαμπρινίδης. Την έκθεση συνοδεύει το λεύκωμα «Βρασίδας Βλαχόπουλος», που περιλαμβάνει κείμενα του καλλιτέχνη, καθώς και των: Νέλλης Κυριαζή, Μπάμπη Δαραδήμου, Σωτήρη Σόρογκα, Μαίρης Χατζηνικολή, Μάχης Κάνιστρα - Βλαχοπούλου και Νίκου Κοκάντζη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ