Παρασκευή 28 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κάνουν «μπίζνες» εργατοπατέρες και εργοδότες

Με χτεσινή κοινή τους ανακοίνωση η ΓΣΕΕ, ο ΣΕΒ, η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ αναγγέλλουν την υπογραφή πρωτοκόλλου για τη μεταξύ τους συνεργασία στην «αναβάθμιση της επαγγελματικής κατάρτισης, την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των εργαζομένων και την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ανεργίας». Στόχος τους, όπως σημειώνουν, είναι η «συστηματική ανάλυση και καταγραφή του περιεχομένου των επαγγελμάτων που δεν είναι ρυθμισμένα στη χώρα μας καθώς και των τρόπων απόκτησης των απαιτούμενων προσόντων για την άσκησή τους».

Οπως κυνικά ομολογούν εργατοπατέρες και εργοδότες, «η συνεργασία αποβλέπει στην ανάπτυξη και πιστοποίηση "Επαγγελματικών Περιγραμμάτων", στο πλαίσιο της Διά βίου Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και αποτελεί απαραίτητο βήμα για τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Σύνδεσης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με την Απασχόληση». Αποτέλεσμα αυτής της Φιλοδοξίας των «κοινωνικών εταίρων», όπως διατυπώνεται στη σχετική ανακοίνωση, είναι η «ουσιαστική σύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με τις ανάγκες των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, με στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας και των επιπτώσεών της στην ελληνική κοινωνία και οικονομία».

Με απλά λόγια, εργοδότες και πλειοψηφία της ΓΣΕΕ αποφάσισαν να συνεργαστούν στο ξεκοκάλισμα μερικών ακόμα παχυλών κονδυλίων, συνδυάζοντας το «τερπνόν» της χρηματοδότησης με το «ωφέλιμον» της προώθησης της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής στα ζητήματα της ανεργίας και της διά βίου κατάρτισης. Ετσι, δεσμεύονται από κοινού να καταγράψουν τι ελλείψεις έχουν οι επιχειρήσεις σε προσωπικό (βλέπε, τι εργατικό δυναμικό επιβάλλει η αύξηση της κερδοφορίας τους) και αφού καταλήξουν στα σχετικά συμπεράσματα να αναλάβουν και την κατάρτιση των νέων εργαζομένων μέσα από τις δομές της διά βίου αμορφωσιάς και εργασιακής περιπλάνησης.

Ηταν να μην κάνει την αρχή με την «Ακαδημία» της η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Τώρα, ετοιμάζεται να επεκτείνει το «εκπαιδευτικό» της δίκτυο στην υπηρεσία των εργοδοτών και σε συνεργασία μαζί τους, στο όνομα πάντα της δήθεν καταπολέμησης της ανεργίας. Οι φοιτητές και σπουδαστές που τις προηγούμενες μέρες ήταν στο δρόμο, διεκδικώντας ανάμεσα σε άλλα «πτυχία για δουλιά, πτυχία με αξία και όχι διαβατήρια για την ανεργία», μπορούν πλέον να ησυχάσουν. Το μέλλον τους πέρασε σε σίγουρα χέρια...


Περ. Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πιστοποίηση απ' τους «φορείς της οικονομίας» (2009-11-10 00:00:00.0)
Κολεγιά με το Πανεπιστήμιο για προγράμματα κατάρτισης (2009-06-10 00:00:00.0)
Η «αξιολόγηση» ελέγχει την υποταγή στο κεφάλαιο (2008-11-27 00:00:00.0)
Και με νόμο η διά βίου αμάθεια (2005-06-25 00:00:00.0)
ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση - διεκδίκηση λαϊκής παιδείας (2004-06-02 00:00:00.0)
Φάμπρικα "απασχολήσιμων" (1997-04-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ