Κυριακή 30 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ - ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Στο απυρόβλητο η Ευρωπαϊκή Ενωση

Απολύτως προβλέψιμη ήταν η θέση που πήρε ο Συνασπισμός, αλλά και το «Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς» σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και η επιλογή τους να αφήσουν στο απυρόβλητο την Ευρωπαϊκή Ενωση καταδεικνύοντας σαν μοναδικό υπεύθυνο και αυτού του πολέμου τις ΗΠΑ.

«Βήμα το βήμα» η ρητορεία του ΣΥΝ συνέκλινε προς την κυρίαρχη προπαγάνδα. Αρχικά ήταν η, επαίσχυντη σε κάθε περίπτωση για όποιον κι αν την εκφράζει, θέση των ίσων αποστάσεων από τον θύτη και το θύμα και του συμψηφισμού ευθυνών. Ο ΣΥΝ αναδεικνύοντας την αιχμαλωσία δύο Ισραηλινών στρατιωτών από τη «Χεζμπολάχ» και αξιώνοντας την άμεση απελευθέρωσή τους, ταυτίστηκε ουσιαστικά με όσους πρόβαλαν το γεγονός αυτό σαν την αιτία της ισραηλινής επιθετικότητας σε βάρος Παλαιστινίων και Λιβανέζων, θέτοντας συγχρόνως υπό αμφισβήτηση το δικαίωμά τους στην άμυνα.

Ακολούθησε η συμφωνία του ΣΥΝ και συνολικά του ΚΕΑ, όπως εκφράστηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ηγετικά του στελέχη, ανάμεσά τους και ο Αλ. Αλαβάνος, την περασμένη Δευτέρα στην Αθήνα, με την ανάπτυξη «ειρηνευτικής δύναμης» στα νότια του Λιβάνου και μάλιστα σαν προϋπόθεση ειρήνευσης! Κι αυτό όταν και οι πέτρες γνωρίζουν πως ανεξαρτήτως των διακριτικών που φέρουν αυτές οι δυνάμεις (του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ ή όποιου άλλου οργανισμού) δρουν ως επεμβατικές και κατοχικές δυνάμεις στο έδαφος των χωρών όπου αναπτύσσονται. Δύο μέρες μετά βέβαια, για ευνόητους λόγους, ο Αλ. Αλαβάνος άλλαξε γνώμη και δήλωσε πως μια τέτοια δύναμη θα λειτουργήσει σαν υποχείριο των ΗΠΑ, άρα ο ΣΥΝ είναι αντίθετος στο ενδεχόμενο ανάπτυξής της!

Από το βήμα της συνέντευξης Τύπου η ηγεσία του ΚΕΑ επανέλαβε το αίτημα για άμεση απελευθέρωση των κρατουμένων από όλες τις πλευρές, ενώ απηύθυνε κάμποσες προτροπές για μια διεθνή διάσκεψη που θα εστιάσει στο Παλαιστινιακό και στην επίλυσή του, παρότι τα πάμπολλα χρόνια που σοβεί το ζήτημα δεν έλειψαν οι διασκέψεις και οι συζητήσεις. Αυτό που έλειψε ήταν η βούληση για ανταπόκριση στο δίκαιο αίτημα του παλαιστινιακού λαού για την απόκτηση πατρίδας, αίτημα που επί του παρόντος δε συνάδει με τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα στην περιοχή. Μετά τη διάσκεψη της Ρώμης, ο Αλ. Αλαβάνος δήλωσε «ήταν μια διάσκεψη - μαϊμού που δεν κατέληξε ουσιαστικά σε τίποτα»..!

Αξιοσημείωτη, ωστόσο, είναι η στάση του ΣΥΝ και του ΚΕΑ απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο πρώτος διαπιστώνει «αφωνία» από μέρους της, το δεύτερο αξιώνει από την ΕΕ να προχωρήσει επιτέλους σε μια αυτόνομη από τις ΗΠΑ πολιτική! Από κοινού συσκοτίζουν και συγκαλύπτουν το ρόλο που παίζει η ΕΕ απολύτως συνειδητά σε βάρος της Παλαιστίνης. Γνωρίζουν πως σε τέτοιες περιπτώσεις ακόμα και η αφωνία συνιστά θέση υπέρ του επιτιθέμενου, εν προκειμένω του Ισραήλ. Γνωρίζουν πως η ΕΕ υιοθετεί τα σχέδια των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, προσδοκώντας μερίδιο από το πλιάτσικο. Εξωραΐζουν συνειδητά την ιμπεριαλιστική φύση της ΕΕ και κατά το «μη χείρον βέλτιστον» την εμφανίζουν σαν υπεύθυνη απραξίας, ώστε να αποφευχθεί να κριθεί από τον λαό ως υπεύθυνη πράξεων εγκληματικών σε βάρος λαών και κινημάτων.

Ο Αλ. Αλαβάνος, μάλιστα, δεν έκρυψε λόγια και προθέσεις, ομολογώντας σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό «Φλας» πως οι κινητοποιήσεις του ΣΥΝ και του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (συγκεκριμένα η αποστολή αντιπροσωπειών τους στο Λίβανο) έχουν μεγάλη σημασία καθώς συμβάλλουν στο να διαφοροποιηθούν από τις ΗΠΑ οι θέσεις των χωρών της ΕΕ και της ΕΕ ως συνόλου!


Βάσω Νιέρη


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ