Κυριακή 30 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΟΝΓΚΟ
Πείνα, θάνατος και εκλογές

Σήμερα οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στη χώρα

Το εκλογικό τμήμα μπορεί να είναι ερειπωμένο, αλλά ο ψηφοφόρος διαθέτει ...βιομετρική ταυτότητα

Associated Press

Το εκλογικό τμήμα μπορεί να είναι ερειπωμένο, αλλά ο ψηφοφόρος διαθέτει ...βιομετρική ταυτότητα
Το «νοσοκομείο» της περιοχής Γκέτι στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό αντανακλά την κατάσταση εκατοντάδων άλλων σε μια χώρα ισομεγέθη με τη Δυτική Ευρώπη: Μοιάζει πιο πολύ με παράπηγμα! Αντί για κρεβάτια και νοσοκομειακό εξοπλισμό στα δωμάτια των αρρώστων θα συναντήσεις στρώματα από κουρέλια ή ψάθα. Γιατρούς δε θα συναντήσεις πουθενά. Στα υποτιθέμενα εργαστήρια δεν υπάρχει ούτε ένα μικροσκόπιο, ούτε καν στοιχειώδης εξοπλισμός για μικροβιολογικές εξετάσεις. Οι αποθήκες φαρμάκων είναι σχεδόν αδειανές, εάν εξαιρέσεις μερικές δεκάδες κουτιά με ασπιρίνες... Πολλοί απ' τους ασθενείς - άλλοι από μηνιγγίτιδα, άλλοι από ελονοσία, άλλοι από διάρροια ή υποσιτισμό - απλώς κείτονται στο πάτωμα με το βλέμμα απλανές. Μία απ' τις τρεις Κονγκολέζες νοσοκόμες - που προσπαθούν να βοηθήσουν τις εκατοντάδες γυναίκες, παιδιά και άνδρες κάθε ηλικίας που καταφθάνουν καθημερινά πληγωμένοι από σφαίρες, αποδυναμωμένοι απ' το κρύο, την πείνα και τις κακουχίες απ' την παραμονή τους στις ζούγκλες της περιοχής - είναι και η ίδια άρρωστη από ελονοσία.

«Αυτό το νοσοκομείο λεηλατήθηκε σε πρόσφατες συγκρούσεις. Μας τα πήραν όλα. Αδειασαν τα φαρμακεία. Πήραν απ' το εργαστήριο και απ' τις αποθήκες στοιχειώδη ιατρικό εξοπλισμό. Δεν μπορούμε να περιθάλψουμε τους αρρώστους. Δεν έχουμε τα μέσα. Τα παιδάκια πεθαίνουν κάθε μέρα αβοήθητα από την πείνα και τις αρρώστιες... Θέλουμε βοήθεια!», εξομολογούνταν πρόσφατα η νοσοκόμα Νγκέλε Ανγιόντι σε απεσταλμένη των «Τάιμς της Ν. Υόρκης». Οταν η δημοσιογράφος της ζήτησε την άποψή της για τις πρώτες πολυκομματικές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα 30 Ιούλη, πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια, εκείνη αρκέστηκε σε μερικές φράσεις: «Το τελευταίο που σκέφτομαι είναι οι εκλογές. Οι νεκροί δεν μπορούν να ψηφίσουν. Το πρώτο και μόνο μας μέλημα είναι η επιβίωση. Θέλουμε βοήθεια!».

Πρώην αντάρτες, νυν εργάτες σε ένα απ' τα αυτοσχέδια ορυχεία λαθρεμπορίας χρυσού...

Associated Press

Πρώην αντάρτες, νυν εργάτες σε ένα απ' τα αυτοσχέδια ορυχεία λαθρεμπορίας χρυσού...
Υπό αυτές τις συνθήκες, σε μία χώρα κατεστραμμένη απ' την 32χρονη στυγερή χούντα του Μομπούτου Σέσε Σέκο, τον πενταετή περιφερειακό αφρικανικό πόλεμο (1997-2002) που ξέσπασε αμέσως μετά την ανατροπή της χούντας και την άνοδο στην εξουσία των ανταρτών του Λόρεντ Καμπίλα, τη συμφωνία εκεχειρίας του 2002 και τη σύσταση μεταβατικής κυβέρνησης ανταρτών και κυβέρνησης υπό την ηγεσία τού (μη εκλεγμένου, αλλά υποστηριζόμενου από ΗΠΑ και ΕΕ) προέδρου Τζόζεφ Καμπίλα, η ΛΔ Κονγκό παραμένει παραδομένη στη λαίλαπα της καταστροφής. Μολονότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη χώρα της υποσαχάρειας Αφρικής με το υπέδαφός της πλούσιο σε διαμάντια, σμαράγδια, χρυσό, χαλκό, κοβάλτιο, σπάνια ορυκτά και μέταλλα... Σ' αυτή τη χώρα, λοιπόν, με τους περίπου 60.000.000 κατοίκους (εκ των οποίων 1.000 κάθε μέρα θα πρέπει νοερά να «αφαιρούνται» γιατί πεθαίνουν από πείνα, ιάσιμες ασθένειες και τα πυρά κυανοκράνων, κονγκολέζικου στρατού και ανταρτών) διεξάγονται εκλογές. Προεδρικές και βουλευτικές. Υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ, μερικών εκατοντάδων ξένων παρατηρητών και υπό τις κάννες 40.000 ειδικά εκπαιδευμένων απ' τον ΟΗΕ Κονγκολέζων αστυνομικών, 17.500 κυανοκράνων των Ηνωμένων Εθνών και κάπου 2.000 στρατιωτών της ΕΕ υπό γερμανική διοίκηση...

Υπέρογκες δαπάνες

Παρά τα δεινά που ταλανίζουν καθημερινά εκατομμύρια Κονγκολέζους, κάπου 25.000.000 εξ αυτών καλούνται να προσέλθουν σε κάποιο απ' τα 53.000 εκλογικά τμήματα των δέκα τεράστιων επαρχιών της χώρας για να εκλέξουν πρόεδρο, βουλή και κυβέρνηση. Να κάνουν την επιλογή τους έχοντας να διαλέξουν πρόεδρο μεταξύ 33 υποψηφίων και βουλευτή για την 500μελή Εθνοσυνέλευση μεταξύ 9.707 υποψηφίων. Πάρα πολλοί, όμως, απ' τους Κονγκολέζους ψηφοφόρους που θα καταφέρουν τελικώς να φθάσουν στην κάλπη αγνοούν τους πακτωλούς εκατομμυρίων δολαρίων που έχουν χυθεί για να στηθούν οι εκλογές, πάνω στις οποίες φαίνεται να ποντάρουν πάρα πολλά ΗΠΑ, ΕΕ και ΟΗΕ... Αγνοούν για παράδειγμα οι περισσότεροι πως, μολονότι 1.000 Κονγκολέζοι πεθαίνουν απ' την πείνα και τις αρρώστιες κάθε μέρα:

  • Ο ετήσιος προϋπολογισμός της μεγαλύτερης επιχείρησης κυανοκράνων και των λοιπών αποστολών που έχει στηρίξει ποτέ διεθνώς ο ΟΗΕ ανέρχεται ετησίως σε 1,3 δισ. δολάρια!
  • Το κόστος αυτών των εκλογών (σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχου του ΟΗΕ στη ΛΔ Κονγκό σε δημοσιογράφο της «Ουάσιγκτον Ποστ») ανέρχεται σε 500 εκατομμύρια δολάρια.
  • Η περσινή καταγραφή και εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους περίπου 25.000.000 ψηφοφόρων και η έκδοση βιομετρικών αστυνομικών ταυτοτήτων κόστισε άλλα 120.000.000 δολάρια.
  • Τα 66.000.000 ψηφοδέλτια, συνολικού βάρους 1.600 τόνων που παραγγέλθηκαν και τυπώθηκαν στη Ν. Αφρική, κόστισαν κάπου 50.000.000 δολάρια.

Οσο για το κόστος αυτής της προεκλογικής εκστρατείας; Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει, αφού, τουλάχιστον οι εκστρατείες των υποψηφίων, δεν καλύπτονται με δαπάνες του ΟΗΕ... Γνωρίζουμε όμως πώς θα διανεμηθούν τα 66.000.000 ψηφοδέλτια στα 53.000 εκλογικά τμήματα της χώρας: Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Ουάσιγκτον Ποστ», τα εκατομμύρια ψηφοδέλτια θα φθάσουν σε κάθε μία απ' τις 10 περιφέρειες της χώρας με αεροπλάνα του ΟΗΕ. Από κει θα μεταφερθούν σε χιλιάδες εκλογικά τμήματα της ζούγκλας με ποδήλατα (όπου υπάρχουν μονοπάτια), αυτοκίνητα (όπου υπάρχουν δρόμοι...), με πλωτά μέσα (κοντά στον ποταμό Κονγκό), με τα πόδια (εάν πρόκειται για τη ζούγκλα). Υπολογίζεται ότι χρειάζονται το λιγότερο 10 μέρες για να φθάσουν δύο με τρεις εκλογικοί αντιπρόσωποι, τουλάχιστον ένας Κονγκολέζος αστυνομικός και μερικές χιλιάδες ψηφοδέλτια σε ένα εκλογικό τμήμα που βρίσκεται σε κάποια απ' τις ζούγκλες της περιοχής...

Από Ιούλη... Δεκέμβρη

Οσο για το πότε θα ανακοινωθούν τα τελικά εκλογικά αποτελέσματα; Πρόκειται για μία διαδικασία χρονοβόρα, που ενδεχομένως να στιγματιστεί με μετεκλογικές εντάσεις, ακόμη και συγκρούσεις... Αξιωματούχοι του ΟΗΕ θεωρούν πως είναι αδύνατο, για παράδειγμα, να ορκιστεί ο νέος πρόεδρος της ΛΔ Κονγκό πριν το τέλος του χρόνου. Μεταξύ άλλων γιατί προβλέπεται απίθανη η εκλογή προέδρου απ' τον πρώτο γύρο, αφού για να κερδίσει ένας υποψήφιος χρειάζεται πάνω απ' το 50% των ψήφων. Επειτα, ο δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων προέδρων αναμένεται τον ερχόμενο χειμώνα. Εάν συνυπολογίζει την κατάθεση ενστάσεων σε εκλογοδικεία και τις πιθανές επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές σε ορισμένες προβληματικές περιοχές της ΛΔ Κονγκό (π.χ. ταραχώδη βορειοανατολική επαρχία Ιτούρι), τότε αντιλαμβάνεται κανείς τον μετεκλογικό μαραθώνιο που μέλλει να ακολουθήσει...

Η «αλεπού» στο παζάρι

Εξυπακούεται δε πως η αποστολή περίπου 2.000 στρατιωτών της ΕΕ στη ΛΔ Κονγκό, που αναπτύσσεται για τις ανάγκες των κονγκολέζικων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, θα παραταθεί αναλόγως. Παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις Ευρωενωσιακών αξιωματούχων «για ολιγόμηνη» αποστολή που «θα εγγυηθεί» τάχα το αδιάβλητο των εκλογών και την ομαλή μετεκλογική διαδικασία... Ο Γερμανός στρατηγός που έχει αναλάβει τη διοίκηση της ευρωστρατιάς, που θα επικεντρωθεί στην πρωτεύουσα Κινσάσα, έχει ήδη «ξεκαθαρίσει» πως οι στρατιώτες της ΕΕ «θα έχουν δικαίωμα χρήσης πυρός ακόμη και στη θέα ενός παιδιού στρατιώτη με το όπλο ανά χείρας...».

Σε πρώτο επίπεδο, λοιπόν, ο ρόλος της ευρωενωσιακής στρατιάς στην Κινσάσα θα είναι η τρομοκρατική επίδειξη ισχύος για την αποθάρρυνση πιθανών ενόπλων οργανώσεων που υποστηρίζουν κάποιους απ' τους υποψηφίους και που απ' τα τέλη Μάη έχουν πάρει θέσεις σε στρατηγικά σημεία της πρωτεύουσας (π.χ. τμήμα του στρατού που στηρίζει την υποψηφιότητα Καμπίλα και ένοπλοι πρώην αντάρτες που υποστηρίζουν τον έναν απ' τους τέσσερις μεταβατικούς αντιπροέδρους Ζαν Πιερ Μπέμπα...).

Ο Γερμανός διπλωμάτης Αλμπρεχτ Κόντζε, πολιτικός διευθυντής της αποστολής του ΟΗΕ στη ΛΔ Κονγκό (UNMIC), έλεγε χαρακτηριστικά πρόσφατα στην «Ντόιτσε Βέλε»: «Το διττό μήνυμα που δίνει η αποστολή της ΕΕ είναι ενθάρρυνση των ψηφοφόρων και αποφασιστικότητα για την αποτροπή μετεκλογικών ταραχών. Δηλαδή, αφ' ενός εξασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης των ψηφοφόρων στις κάλπες. Το δεύτερο μήνυμα έχει αποδέκτες όλους τους ένστολους που κυκλοφορούν στην Κινσάσα και λέει: "Μείνετε στους στρατώνες σας. Εδώ υπάρχουν βαριά εξοπλισμένοι Ευρωπαίοι στρατιώτες που θα διασφαλίσουν τη διαδικασία. Μην πιστέψετε πως θα μπορείτε να βγείτε στους δρόμους για να διαμαρτυρηθείτε επειδή έχασε ένας υποψήφιος. Πολύ περισσότερο μη σκέφτεστε την πιθανότητα πραξικοπήματος..."».

Σε επόμενη ερώτηση σχετικά με το πώς βλέπουν οι Κονγκολέζοι την αποστολή της ΕΕ, ο Κόντζε παραδέχτηκε: «Σε αρκετές περιοχές ακούς πως οι Ευρωπαίοι έρχονται εδώ μόνον και μόνον για να υποστηρίξουν έναν υποψήφιο και να απομακρύνουν τους Ευρωπαίους που βρίσκονται εδώ εάν στραβώσουν τα πράγματα...».

Σαν να μη φαίνονται υπερβολικές οι υποψίες των Κονγκολέζων, που τόσες δεκαετίες έχουν καεί απ' τις τάχα «καλοπροαίρετες» επιχειρήσεις και επεμβάσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων στη χώρα τους. Οι προθέσεις της ΕΕ στη ΛΔ Κονγκό κάθε άλλο παρά αγνές είναι. Οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί των Βρυξελλών σ' αυτή την πρώην βελγική αποικία αποβλέπουν στην εξασφάλιση μιας φιλικής προς αυτούς εξουσίας (π.χ. Τζόζεφ Καμπίλα που είναι καλοδεχούμενος και στα γραφεία Ευρωπαίων και Αμερικανών υψηλόβαθμων αξιωματούχων...) προκειμένου τα οργανωμένα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, που ήδη θησαυρίζουν απ' τη λαθραία εκμετάλλευση και λεηλασία του τεράστιου ορυκτού πλούτου της χώρας, να κάνουν μελλοντικά τις «μπίζνες» και επίσημα... Απ' την άλλη η πρώτη αποστολή ευρωενωσιακής στρατιάς στην Αφρική συνιστά και ένα πολλαπλώς «ωφέλιμο» πείραμα: Οι Ευρωενωσιακοί στρατιώτες δοκιμάζονται επιχειρησιακά σε αφιλόξενα, δύσκολα περιβάλλοντα προκειμένου να αποκτήσουν πολύτιμη πείρα σε μελλοντικές, πιο φιλόδοξες, ιμπεριαλιστικές αποστολές...


Δ. ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ