Κυριακή 30 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Προς νέα εμπλοκή

Ο Πρόεδρος του Λιβάνου μετά τη συνάντησή του με την ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις δηλώνει ότι «οι απόψεις της υπουργού είναι επιεικώς απαράδεκτες». Ο πρέσβης της Συρίας στον ΟΗΕ δηλώνει ότι «οι Αμερικανοί ξεπερνούν σε αδιαλλαξία ακόμη και τους Ισραηλινούς».

Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ επισκέπτεται το Λίβανο αιφνιδιαστικά πριν πάει στο Ισραήλ. Απλός πολίτης του Λιβάνου αναρωτιέται σε τηλεοπτική κάμερα: «Γιατί επισκέφθηκε πρώτα το Λίβανο κι όχι το Ισραήλ;». Γίνεται φανερό ότι ήθελε να δει τις αντιδράσεις της κυβέρνησης του Λιβάνου για μια θανατερή απομόνωση της Χεζμπολάχ πριν μεταφέρει τα μαντάτα στους Ισραηλίτες. Ομως ατύχησε. Είναι πλέον διαπιστωμένη η γραμμή πλεύσης της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Το πρώτο ταξίδι της θλιβερής ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή είναι για να γραδάρει σε πόσο χρόνο οι Ισραηλίτες θα θέσουν εκτός μάχης τη Χεζμπολάχ. Γι' αυτό άλλωστε κι οι αρνητικές αντιδράσεις τους στην πρόωρη όπως τη χαρακτηρίζουν εκεχειρία. Ηδη έβαλαν στα σκαριά με το στήσιμο διαβουλεύσεων τη δημιουργία πολυεθνικής δύναμης στα σύνορα του Λιβάνου μετά την εξόντωση, όπως πιστεύουν, της Χεζμπολάχ σ' ένα αποδεκατισμένο από το λαό του ανήμπορο Λίβανο.

Το επιστέγασμα - καπέλο των επιδιώξεων αναφέρεται από την ίδια την ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ανοιχτά και καθαρά. Είναι η δημιουργία μιας «νέας Μέσης Ανατολής». Οι δολοφονίες, τα βάσανα και η πίκρα των Λιβανέζων θυμάτων του νέου ολοκαυτώματος δε λαμβάνονται ως συνήθως υπόψη από τους πολιτικούς μιλιταριστές που εμφορούνται, όπως δείχνουν, από ναζιστικές ιδέες και νοοτροπία. Ομως, η ερώτηση παραμένει εάν και πόσο μπορούν να αντέξουν το ιμπεριαλιστικό άπλωμα στην περιοχή. Εάν μπορούν τελικά να υποτάξουν αραβικούς λαούς με ολιγάριθμες κλίκες προδοτών τύπου Τσολάκογλου και φανταχτερές τηλεοπτικές λουσάτες εκπομπές με μισότριβες και τραβεστί που από την εποχή του Μαρξ «ανέβασαν τις συνήθειες του λούμπεν προλεταριάτου στα ύπατα αξιώματα στο ανώτερο επίπεδο της αστικής τάξης».

Από πλευράς πολέμου, στις συγκρούσεις σώμα με σώμα Ισραηλιτών με Χεζμπολάχ γίνεται η συνήθης αποκάλυψη της ελλιπούς αντρειοσύνης κάθε μιλιταριστικού στρατού. Οι Ισραηλίτες παρά τη σύγχρονη τεχνολογία εξοπλισμού, παρά την παρουσία αεροπλάνων και τεθωρακισμένων, αδυνατούν να ελέγξουν αποτελεσματικά το χώρο του Νοτίου Λιβάνου εξαιτίας της αντίστασης της Χεζμπολάχ.

Η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά η ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη λειτουργεί σιωπηρώς και διά τηλεφωνημάτων με τον αμερικανικό παράγοντα για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην εκκολαπτόμενη πολυεθνική ιμπεριαλιστική δύναμη των Ευρωατλαντιστών. Το πρόβλημά της είναι μόνο... ποια μορφή θα έχει αυτή η δύναμη. Μένει να δούμε το μέγεθος της αποκοτιάς της, την οποία συνεπικουρεί ο Γ. Παπανδρέου. Και φυσικά από τη νέα συμμετοχή ελληνικών στρατευμάτων στον πόλεμο, ο μόνος που δε θα κερδίσει είναι ο ελληνικός λαός.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ