Τρίτη 1 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Επιχείρηση συγκάλυψης

Γρηγοριάδης Κώστας

Αρκετοί αρθρογράφοι και «διαμορφωτές της κοινής γνώμης», τις μέρες αυτές, καλλιεργούν συστηματικά την εντύπωση ότι η λεγόμενη διεθνής κοινότητα (κυβερνήσεις, διεθνείς οργανώσεις, κλπ.) και, ιδιαίτερα, αυτή της ευρωένωσης αντιμετωπίζουν τα όσα γίνονται σήμερα στη Μέση Ανατολή με αναποφασιστικότητα και αμηχανία. Καλλιεργούν την εντύπωση ότι ορισμένοι εκ των παραπάνω και κυρίως μια μερίδα ηγετών της ευρωένωσης θέλουν να σταματήσουν τη φονική επέλαση του Ισραήλ, αλλά διστάζουν και υποχωρούν στην επιμονή και την υπεροπλία των ΗΠΑ.

Η αλήθεια, όμως, δεν είναι αυτή. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες (π.χ. Γαλλίας ή Γερμανίας) επιθυμούν και θέλουν εξίσου με τον Τζ. Μπους το τσάκισμα κάθε φωνής αντίστασης στο Λίβανο και τη Μέση Ανατολή. Αλλωστε, οι δηλώσεις του Σιράκ ενάντια στη «Χεζμπολάχ» δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία. Επιθυμούν και θέλουν, επίσης, εξίσου με τον Τζ. Μπους, την επιβολή της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης στην περιοχή. Ανταγωνίζονται μεταξύ τους, όμως, στο μοίρασμα της λείας. Εχουν, ακόμη, διαφορετικές τακτικές, για την προώθηση του κοινού τους στόχου, αφού, για παράδειγμα, είναι υποχρεωμένες να παίρνουν υπόψη τους τους διαφορετικούς συσχετισμούς δυνάμεων στο εσωτερικό της κάθε χώρας.

Ας σταματήσουν, επομένως, οι διάφοροι απολογητές του ευρωενωσιακού ιμπεριαλισμού να συγκαλύπτουν το χαρακτήρα και το ρόλο του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ