Τρίτη 1 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
«ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Οι παραλίες ανήκουν στο λαό!

Με μια δυναμική κίνηση η ΝΑΣ διεκδίκησε να σταματήσουν τα χαράτσια στις παραλίες και επέτρεψε τη δωρεάν πρόσβαση στην Α΄ Πλαζ Βούλας

Οι οικογένειες, που χρειάζεται να πληρώνουν μέχρι και 40 ευρώ για ένα μπάνιο, μπαίνουν δωρεάν. Και τα μέλη της ΝΑΣ τους εξηγούν πως αυτό «μπορεί να γίνεται κάθε Κυριακή»
Οι οικογένειες, που χρειάζεται να πληρώνουν μέχρι και 40 ευρώ για ένα μπάνιο, μπαίνουν δωρεάν. Και τα μέλη της ΝΑΣ τους εξηγούν πως αυτό «μπορεί να γίνεται κάθε Κυριακή»
Για μια ακόμη Κυριακή, η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» και οι αγωνιστικές δημοτικές κινήσεις ήταν εκεί. Στις παραλίες της Αττικής. Διεκδικώντας το αυτονόητο. Διεκδικώντας τη δωρεάν πρόσβαση στη διασκέδαση, στο μπάνιο. Αυτή την Κυριακή ήταν η Α΄ Πλαζ της Βούλας. Την προηγούμενη, η ακτή της Βουλιαγμένης. Και, έστω και για λίγες ώρες, οι λουόμενοι, οι εργαζόμενοι, οι νεολαίοι δεν υποχρεώθηκαν και σε αυτή την καταλήστευση, να πληρώνουν δηλαδή αδρά για ένα μπάνιο.

Αυτή τη φορά, όμως, υπήρχε και ένας επιπλέον λόγος. Με το πρόσφατο νομοσχέδιό της, για τον αιγιαλό και την παραλία, η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να περιορίσει ακόμη περισσότερο το δικαίωμα του λαού για δωρεάν πρόσβαση στις ακτές. Επαναχαράζει τη ζώνη της παραλίας, ώστε να συμφέρει τους μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι, και μέσω των διαβόητων «συμπράξεων» δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, θα μπορούν ακόμη και να χτίζουν πάνω στο κύμα!

Η παραλία ανοίγει

Η ώρα είναι 10.15 το πρωί. Τα μέλη και οι φίλοι της ΝΑΣ, κύρια νέοι και νέες, κλείνουν τα ταμεία στην είσοδο της πλαζ. Ενα τεράστιο πανό μπροστά στην είσοδο ενημερώνει όσους έρχονται: «Ανοιχτές ακτές Δωρεάν για το λαό - ΝΑΣ», και «σκεπάζει» την ταμπέλα της ιδιωτικής εταιρείας που εκμεταλλεύεται την παραλία. Η είσοδος στην Α΄ Πλαζ Βούλας είναι 5 ευρώ!

10.15: Το εισιτήριο των 5 ευρώ για την είσοδο δεν υπάρχει. Λίγο αργότερα, οι βουτιές στις νεροτσουλήθρες που κοστίζουν 2 ευρώ η μία (!) για τους πιτσιρικάδες μπορούν να είναι αμέτρητες και δωρεάν
10.15: Το εισιτήριο των 5 ευρώ για την είσοδο δεν υπάρχει. Λίγο αργότερα, οι βουτιές στις νεροτσουλήθρες που κοστίζουν 2 ευρώ η μία (!) για τους πιτσιρικάδες μπορούν να είναι αμέτρητες και δωρεάν
Ολο και περισσότεροι είναι αυτοί που έρχονται στην παραλία. «Αν δεν υπήρχατε και εσείς, δε θα γινόταν τίποτα», λέει ένας λουόμενος καθώς περνάει από τα κλειστά ταμεία. Μια άλλη κυρία, που είχε έρθει πριν ξεκινήσει η πρωτοβουλία της ΝΑΣ, πήγε στα ταμεία και ζητούσε να της επιστραφούν τα χρήματα. «Είναι κλοπή», έλεγε. Παράλληλα, με τις προκηρύξεις τους τα μέλη της ΝΑΣ ενημερώνουν όσους επισκέπτονται στην παραλία για τις θέσεις της. «Σήμερα είναι δωρεάν, όπως θα έπρεπε να είναι κάθε μέρα», «δεν πρέπει να πληρώνουμε για το αυτονόητο», λένε οι νεολαίοι στους επισκέπτες.

Από τα μεγάφωνα, τα στελέχη της ΝΑΣ σημείωναν: «Απαιτούμε να ανοίξουν όλες οι παραλίες, να μην επιβάλλεται εισιτήριο για την είσοδο, να είναι δωρεάν η χρήση όλων των εγκαταστάσεων σε αυτές. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις μας».

Η Ιουλία Καλαμπαλίκη, νεολαία, υποψήφια νομαρχιακή σύμβουλος με τη ΝΑΣ, σημείωνε με δήλωσή της: «Το μπάνιο, η πρόσβαση στις παραλίες, είναι ένας από τους λίγους τρόπους να διασκεδάσει και να ξεφύγει η νεολαία από τη δύσκολη καθημερινότητά της. Η νεολαία πρέπει και αυτή να παλέψει για ανοιχτές παραλίες, να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της ΝΑΣ. Το δικαίωμα στο μπάνιο, στην ξεκούραση, δεν μπορεί ούτε να πουλιέται ούτε να αγοράζεται».

Υπεύθυνοι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, διγλωσσία ο ΣΥΝ

Προκηρύξεις της ΝΑΣ μοιράστηκαν στους λουόμενους που επικροτούσαν τη δωρεάν είσοδο
Προκηρύξεις της ΝΑΣ μοιράστηκαν στους λουόμενους που επικροτούσαν τη δωρεάν είσοδο
Ο Κώστας Μαρκέτης, υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος με τη ΝΑΣ, σημείωσε εξαρχής στη δήλωσή του: «Η εμπορευματοποίηση και η ιδιωτικοποίηση των παραλιών έγινε από την κυβέρνηση της ΝΔ και προηγούμενα του ΠΑΣΟΚ. Με το νομοσχέδιο που προβάλλει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, προχωρά στο βάθεμα αυτής της ιδιωτικοποίησης, δίνοντας περισσότερα προνόμια στις επιχειρήσεις, για να εκμεταλλευτούν τις παραλίες. Επανακαθορίζει τις ζώνες του αιγιαλού και της παραλίας, υπέρ της εκμετάλλευσης των επιχειρηματιών, των ιδιωτών, και εις βάρος της ελεύθερης πρόσβασης των εργαζομένων. Οι κινητοποιήσεις αυτές θα συνεχιστούν», τόνισε.

Αναφερόμενος στη στάση του ΣΥΝ, «ο οποίος κάνει λόγο για την ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές» τόνισε: «Μιλάει "δύο γλώσσες". Στη Λούτσα ο υποψήφιός του μιλάει για οργανωμένη πλαζ με εμπορική δραστηριότητα και με εισιτήριο. Και ρωτάμε: Πότε λέει αλήθεια ο ΣΥΝ; Οταν έρχεται και λέει για ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές ή όταν ο δήμαρχός του προπαγανδίζει το εισιτήριο και την εμπορική χρήση των παραλιών;».

Μια βουτιά δύο ευρώ!

Στη συνέχεια τα μέλη της ΝΑΣ πήγαν στις «νεροτσουλήθρες» της πλαζ και «έκλεισαν» το ταμείο. Οπως αναφέρεται στο ενημερωτικό «φυλλάδιο», μια βουτιά κοστίζει ...2 ευρώ, ενώ η «ημερήσια κάρτα» φτάνει τα 7 ευρώ. Αμέσως μετά, ο χώρος γεμίζει από μικρά παιδιά που πηγαίνουν για να παίξουν με τις «νεροτσουλήθρες». Την ίδια στιγμή, τα μέλη της ΝΑΣ φροντίζουν για την ασφάλεια των παιδιών.

Αργότερα, η ΝΑΣ προχώρησε σε μια ακόμη συμβολική κίνηση: Αποκαθήλωσε τη σημαία της ιδιωτικής εταιρείας, που εκμεταλλεύεται την πλαζ, η οποία βρισκόταν έξω από την παραλία.

Ο Θεοδόσης Χιτζόγλου, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα» και εκπρόσωπος των «Ελλήνων Οικολόγων Χωρίς Σύνορα», σημείωσε πόσο σημαντικές είναι αυτές οι κινητοποιήσεις, «στις οποίες συμμετέχουμε εξαρχής». Ο Μπάμπης Χολίδης, υποψήφιος δήμαρχος Ελληνικού, επισήμανε ότι «καλούμε τους εργαζόμενους να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα για τις πολιτικές που καθημερινά υποβαθμίζουν τη ζωή τους». Ο Γεράσιμος Θεοδωράτος, νομαρχιακός σύμβουλος με τη ΝΑΣ και εκ νέου υποψήφιος, είπε ότι «στο σύγχρονο καπιταλισμό τα κοινωνικά αγαθά γίνονται εμπορεύματα υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου». Τέλος, ο Γιάννης Αργυροκαστρίτης, υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος με τη ΝΑΣ, σημείωσε ότι «πρόκειται για μια προσπάθεια του μαζικού κινήματος να απαντήσει στην καθημερινή καταπάτηση των δικαιωμάτων του λαού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ