Τρίτη 1 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΙΜΑΝΙΑ
Παραδίδονται στο μεγάλο κεφάλαιο

Ενα ακόμη βήμα για παράδοση των λιμανιών της χώρας στη ληστρική εκμετάλλευσή τους από το μεγάλο κεφάλαιο προχωρά η κυβέρνηση. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι ο εργαζόμενος ελληνικός λαός έχει ακριβοπληρώσει (με τους υπέρογκους φόρους που καταβάλλει κάθε χρόνο) την κατασκευή των λιμανιών της χώρας ώστε να εξυπηρετείται καλύτερα.

Τις κυβερνητικές προθέσεις αποκάλυψε χτες ο ίδιος ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννης. Μετά τη συνεργασία με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε πως αντικείμενο της συζήτησης με τον Κ. Καραμανλή ήταν «οι ξένες επενδύσεις στη ναυτιλία» και πρόσθεσε με νόημα ότι «οι μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα ξεκινούν από τα ελληνικά λιμάνια».

Προδιαγράφοντας τα σχέδια παράδοσης των ελληνικών λιμανιών στην ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευσή τους από το μεγάλο κεφάλαιο, ο υπουργός Ναυτιλίας επικαλέστηκε:

  • Το «θεσμικό πλαίσιο» που διαμορφώθηκε για τις Συμπράξεις του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
  • Τον νέο αναπτυξιακό νόμο.
  • Το νόμο για την ίδρυση και λειτουργία εμπορευματικών κέντρων.

Επιπλέον, ο υπουργός δεν έκρυψε την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει τη συνεργασία κράτους και ιδιωτών - για την καλύτερη και πιο κερδοφόρα εκμετάλλευση των λιμανιών από τους δεύτερους - και με το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο ύψους 3 δισ. ευρώ που υπέγραψε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για έργα ανάπτυξης των λιμανιών, συνολικού προϋπολογισμού 6 δισ. ευρώ.

Τέλος, ο Μ. Κεφαλογιάννης έφερε ως παράδειγμα προς μίμηση τη συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την την κινέζικη «COSCO», η οποία προβλέπει τη μεταφορά φορτίων στο λιμάνι του Πειραιά σε τακτική βάση, καθώς και το γενικότερο ενδιαφέρον της Κίνας για την αξιοποίηση των επενδυτικών ευκαιριών που παρουσιάζονται στα ελληνικά λιμάνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ