Τρίτη 1 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΙΡΑΝ
Συμφωνίες στρατηγικής σημασίας

ΑΝΟΪ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΚΑΡΑΚΑΣ.-

«Εάν η αμερικανική αυτοκρατορία επιτύχει το στόχο της να εγκαθιδρύσει την κυριαρχία της στην περιοχή, δε θα υπάρξει μέλλον για την ανθρωπότητα» τόνισε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες και χαρακτήρισε «φασιστική και τρομοκρατική» την επίθεση του Ισραήλ στο Λίβανο, κατά τη διάρκεια ομιλίας του την Κυριακή στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης κατά την επίσκεψή του στο Ιράν, που αποτελεί μέρος της περιοδείας του σε ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες.

Περιοδεία που έχει ως στόχο τη σύσφιξη των πολιτικών και οικονομικών δεσμών με σειρά χωρών όπως η Λευκορωσία, η Ρωσία και τώρα το Ιράν και η Λαϊκή Δημοκρατία του Βιετνάμ. Σύσφιξη μέσω στρατιωτικών, οικονομικών και εμπορικών συμφωνιών στρατηγικής σημασίας.

Καταρχήν, ο Πρόεδρος Τσάβες στο Ιράν, που βρίσκεται στο στόχαστρο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, συναντήθηκε την Κυριακή με τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, αλλά και με τον Πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, όπου σύμφωνα με την «Πρένσα Λατίνα» δήλωσε ότι η Βενεζουέλα θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό του Ιράν και θα αντιταχθεί στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ για την περιοχή. Παράλληλα, δήλωσε ότι στο άμεσο χρονικό διάστημα θα υπάρξει η επισημοποίηση αρκετών συμφωνιών στον ενεργειακό τομέα μεταξύ της PVDSA και των ιρανικών κρατικών εταιρειών ώστε να αρχίσει η από κοινού εξόρυξη των κοιτασμάτων στον Ορινόκο, αλλά και στον Κόλπο της Βενεζουέλας. Παράλληλα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Τσάβες συμφωνίες συνεργασίας επιτεύχθηκαν και στον οικονομικό, τεχνολογικό και ιατρικό τομέα.

Αλληλεγγύη με το Βιετνάμ

Σε ανάλογο μήκος κύματος ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες δήλωσε χτες ότι θα επιδιώξει στενότερη συνεργασία με το Βιετνάμ στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να δημιουργήσει μια συμμαχία η οποία θα αντιτίθεται στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Ο Τσάβες, σε επίσημη επίσκεψή του στο Ανόι, υπέγραψε μια σειρά συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης και μιας για την εκμετάλλευση αποθεμάτων πετρελαίου και αερίου. Ο Τσάβες μίλησε με θερμά λόγια για τον αγώνα του Βιετνάμ εναντίον των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά τις δεκαετίες του 1960 και του 1970.

Τέλος, οι δημοσκοπήσεις για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές της 3ης Δεκεμβρίου ήδη έχουν αρχίσει να μονοπωλούν τη δημοσιότητα και όχι αδίκως, καθώς η εκλογική αυτή μάχη είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την ίδια την πορεία και το μέλλον της Μπολιβαριανής Διαδικασίας.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση της «Datanalisis», ο Πρόεδρος Ούγκο Τσάβες φαίνεται να μην έχει αντίπαλο, καθώς αποσπά το 59% της προτίμησης των ψηφοφόρων, ενώ κανείς εκ των μέχρι στιγμής αντιπάλων του δεν κατορθώνει να ξεπεράσει το 10%. Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, το κοινωνικό και οικονομικό πρόγραμμα της Μπολιβαριανής Διαδικασίας είναι αυτό που δίνει αυτή τη μεγάλη διαφορά, καθώς η πλειονότητα του βενεζουελάνικου λαού τη στηρίζει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ