Τρίτη 1 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εγιναν κάρβουνο δύο εργάτες

Μέσα στις φλόγες σε ανεγειρόμενο κτίριο στο Π. Φάληρο άφησαν την τελευταία τους πνοή ακόμα δύο εργάτες. Το νέο έγκλημα καταγγέλλουν τα ταξικά συνδικάτα και καλούν τους εργαζόμενους σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Απασχόλησης στις 10.30 σήμερα το πρωί

Μέσα στις φλόγες και στους καπνούς ξεψύχησαν οι δύο εργατοτεχνίτες

Eurokinissi

Μέσα στις φλόγες και στους καπνούς ξεψύχησαν οι δύο εργατοτεχνίτες
Φρικτό θάνατο μέσα στις φλόγες σε ανεγειρόμενο τριώροφο κτίριο στο Παλαιό Φάληρο, όπου εργάζονταν, βρήκαν δύο ακόμα εργάτες χτες το μεσημέρι, ο 35χρονος Χρήστος Μέξι και ο 45χρονος Νίκος Κότος, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών εργατών τουλάχιστον στους 71 από τις αρχές του 2006 - σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει ο «Ρ» - ως αποτέλεσμα της εντεινόμενης εργοδοτικής ασυδοσίας που στηρίζεται από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Σήμερα το πρωί στις 10.30, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και ταξικά συνδικάτα που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο του ΠΑΜΕ πραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Απασχόλησης, στην Πειραιώς.

Το διπλό θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε χτες το μεσημέρι, λίγο μετά τη 1.30, όταν ξέσπασε φωτιά σε ανεγειρόμενο κτίριο στο Παλαιό Φάληρο κοντά στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις του Τάε Κβο Ντο. Την κατασκευή του κτιρίου έχει αναλάβει ο κατασκευαστής Μπ. Βωβός. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κτίριο δούλευαν περίπου 400 εργαζόμενοι και η φωτιά εκδηλώθηκε στον πρώτο όροφο και επεκτάθηκε στο δεύτερο. Στον τόπο της πυρκαγιάς έσπευσαν 16 πυροσβεστικά οχήματα και 48 πυροσβέστες που αντιμετώπισαν μεγάλες δυσκολίες στην κατάσβεσή της λόγω των εύφλεκτων μονωτικών υλικών που υπήρχαν και τα οποία δημιουργούσαν μαύρους καπνούς και μεγάλο θερμικό φορτίο. Οι δύο εργάτες, που ανασύρθηκαν απανθρακωμένοι, μεταφέρθηκαν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Επίσης, ένας πυροσβέστης μεταφέρθηκε στο στρατιωτικό νοσοκομείο 401 με αναπνευστικά προβλήματα.

Η κυβέρνηση έχει ευθύνες

Ο Γ. Θεοδώρου, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, που έσπευσε στον τόπο θανάτου των δύο εργατών, δήλωσε στο «Ρ»: «Μια ακόμα δολοφονία - αυτή τη φορά με δύο νεκρούς εργάτες - προστέθηκε στη μακάβρια και ατέλειωτη λίστα των εργατικών "ατυχημάτων" - εργοδοτικών εγκλημάτων, ξεπερνώντας τους 70 για το 2006. Η κυβέρνηση με την ανυπαρξία μέτρων ασφάλειας στους χώρους δουλιάς, με τους ανύπαρκτους και παροπλισμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς, χωρίς καμιά υλικοτεχνική υποδομή έχει την πρώτη και κύρια ευθύνη. Η κυβέρνηση με την πολιτική της οπλίζει το χέρι της εργοδοσίας να ασυδοτεί, να αυθαιρετεί, να τσαλαπατά κατακτήσεις και δικαιώματα εργαζομένων προκειμένου να θησαυρίσει. Η κυβέρνηση είναι αυτή που πρέπει να πληρώσει για το αίμα των εργατών που καθημερινά ποτίζει τα κέρδη της εργοδοσίας στα εργοτάξια-κρεματόρια και σε αυτή τη βάση καλώ τους συναδέλφους, τους εργαζόμενους της Αθήνας, σήμερα το πρωί να δώσουν την απάντηση που ταιριάζει συμμετέχοντας μαζικά στην παράστασης διαμαρτυρίας. Να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα και να χειραφετηθούν από τα κόμματα της πλουτοκρατίας».

Με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Δημοτική Προοδευτική Κίνηση Παλαιού Φαλήρου» σημειώνει: «Δύο ακόμα εργαζόμενοι έπεσαν θύματα της απληστίας του μεγάλου κεφαλαίου. Στο οικόπεδο της Ριζαρείου (ιδιοκτησίας της Εκκλησίας του κ. Χριστόδουλου, αντιπαροχέας ο σεπτότατος Μπ. Βωβός) συνέβη άλλο ένα... συνηθισμένο ατύχημα. Καταδεικνύεται για άλλη μια φορά η παντελής έλλειψη μέτρων ασφαλείας και η ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους. Σαν "Δημοτική Προοδευτική Κίνηση Π. Φαλήρου" αναρωτιόμαστε αν κάποιο δικαστήριο από αυτά που κηρύσσουν παράνομες και καταχρηστικές τις απεργίες των εργαζομένων θα ασχοληθεί με το έγκλημα αυτό».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φωτιά σε εστιατόριο στο Π. Φάληρο (2020-10-27 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2016-03-29 00:00:00.0)
Σκοτώθηκε 55χρονος εργάτης (2011-11-29 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2005-04-26 00:00:00.0)
Παράνομο το οκταώροφο κτίριο του Βωβού (2004-11-04 00:00:00.0)
Να σωθεί το κτήμα ΘΩΝ (2000-10-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ