Τρίτη 1 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παραμύθια της Χαλιμάς και άλλα τινά

Για αφωνία απέναντι στις επιλογές των ΗΠΑ κατηγόρησε ο Αλ. Αλαβάνος την Ευρωπαϊκή Ενωση. Προσφιλές στην ηγεσία του ΣΥΝ το παραμυθάκι για τις κακές ΗΠΑ και την καλή, αλλά αφελή, ΕΕ που παρασύρεται... Κάθε που διαμορφώνονται συνθήκες να αποκαλυφθεί στα πλατιά στα λαϊκά στρώματα ο ρόλος του ιμπεριαλισμού στο σύνολό του, ευρωενωσιακού και αμερικάνικου, σπεύδουν οι ευρωθιασώτες να προλάβουν το ανεπανόρθωτο. Γι' αυτούς είναι προτιμότερο να καταγραφεί η ιμπεριαλιστική ΕΕ στις λαϊκές συνειδήσεις σαν υπεύθυνη απραξίας παρά ως υπεύθυνη πράξεων στήριξης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Αλλωστε, όπως είπε ο Αλ. Αλαβάνος, οι κινητοποιήσεις του ΣΥΝ και του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, περιλαμβανομένων των αποστολών στο Λίβανο, στοχεύουν στο να διαφοροποιήσουν την ΕΕ από τις ΗΠΑ!!!

Ακόμα όμως και η αφωνία, όταν κατακρεουργούνται λαοί, συνιστά θέση υπέρ του επιτιθέμενου. Κι αυτή είναι η θέση της ΕΕ, πόσο μάλλον που κάθε άλλο παρά άφωνη είναι. Μιλάει με τη φωνή των ΗΠΑ, αποδεχόμενη πλήρως το σχέδιο για μια «νέα Μέση Ανατολή», «εκδημοκρατισμένη» κατά τα ιμπεριαλιστικά πρότυπα, που είναι και δικά της πρότυπα.

Ο Αλ. Αλαβάνος κατηγόρησε και την ελληνική κυβέρνηση γιατί δεν αξιοποίησε την ευκαιρία να αναλάβει πρωτοβουλίες για την επίλυση της κρίσης και άρα να αποκτήσει συμμάχους ανάμεσα στις αραβικές και μουσουλμανικές κυβερνήσεις και τη στήριξή τους στις ελληνοτουρκικές διαφορές και στο ενδεχόμενο αναγνώρισης από ορισμένες χώρες της κατεχόμενης Κύπρου ως ανεξάρτητου κράτους! Μα η αντίληψη αυτή δε διαφοροποιείται στον πυρήνα της από την αντίληψη της κυβέρνησης. Το ζήτημα όμως δεν μπορεί να τίθεται στη βάση ανταλλαγμάτων και μπακαλίστικων προσθαφαιρέσεων, πόσα κερδίζουμε - πόσα χάνουμε. Οταν πρόκειται για λαούς που σφαγιάζονται, η στήριξη και αλληλεγγύη προς αυτούς, πρέπει να είναι ρητή, κατηγορηματική και ανεπιφύλακτη.

Τέλος, σημειώνουμε την εκπληκτική σε ταχύτητα μεταστροφή της άποψης του Αλ. Αλαβάνου για το ενδεχόμενο αποστολής ειρηνευτικής δύναμης στο Λίβανο. Την περασμένη Δευτέρα αποτελούσε αίτημά του και την Τετάρτη ανακάλυψε τον κίνδυνο να λειτουργήσει αυτή ως υποχείριο των ΗΠΑ. Καθυστερημένη συνειδητοποίηση του επεμβατικού και κατοχικού ρόλου που παίζουν τέτοιες δυνάμεις; `Η μήπως πολιτικός καιροσκοπισμός και χαμαιλεοντισμός; Η απάντηση είναι μάλλον αυτονόητη, δεδομένου ότι μόνο αφέλεια δεν μπορεί να προσάψει κανείς στην ηγεσία του ΣΥΝ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ