Κυριακή 6 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Ενα αστραπιαίο και ένα δύσκολο ματ

Ρίχνοντας μια πρώτη ματιά στη θέση του διαγράμματος αυτού του κειμένου, είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς αμέσως την αποφασιστική υπεροχή που διαθέτει ο παίκτης με τα μαύρα κομμάτια. Παρ' όλα αυτά, θα νόμιζε κανείς ότι τα λευκά είναι σε θέση να αντιτάξουν αποτελεσματική άμυνα.

Πιο συγκεκριμένα, με την οπισθοχώρηση του λευκού αξιωματικού στο «η3» τα λευκά εμφανίζονται να έχουν λύσει τα αμυντικά τους προβλήματα.

Ο αντίπαλος, όμως, έχει άλλες σκέψεις, εμπειρίες και πιθανά στο παρελθόν να έχει πραγματοποιήσει κάποια παραλλαγή του εντυπωσιακού και αστραπιαίου συνδυασμού που ακολουθεί. Υπάρχει ένας ωραίος και ίσως κρυφός συνδυασμός που στηρίζεται πάνω σε ένα και μοναδικό θεωρητικό θέμα. Την αξιοποίηση του «καρφώματος» του αντίπαλου κομματιού.

Ας δούμε λοιπόν την άμεση και θεαματική επίθεση του λευκού, όπου ο μαύρος δεν πρόλαβε να πάρει... ανάσα! 1. Αη3 Πθ2! 2. Ρθ2 (ο λευκός αξιωματικός δεν μπορεί να πάρει τον πύργο. Επίσης καλό δεν είναι και 2. Ρζ1; Πθ1 ματ) 2... Πθ8+ 3. Ρη1 Πθ1+! 4. Ρθ1 Βθ3+ (ο αξιωματικός του μαύρου στο «δ5» δεν «επιτρέπει» στο πιόνι «η2» να κόψει τη λευκή βασίλισσα!) 5. Ρη1 Βη2+ματ!

* Το δύσκολο ματ που σας παρουσιάζουμε είναι ένα από τα γνωστά και στοιχειώδη φινάλε, όπου ο μοναχικός βασιλιάς έχει απέναντί του τον αντίπαλο βασιλιά, έναν ίππο και έναν αξιωματικό.

Εκτός από το κλασικό σύστημα των ορθογωνίων τριγώνων (παλιότερα η στήλη μας το έχει παρουσιάσει), υπάρχει ακόμη μια μέθοδος - άγνωστη σε πολλούς - ίσως απλούστερη, που οδηγεί σε γρήγορο ματ. Τη μέθοδο αυτή, που μπορούμε να την ονομάζουμε «ανάποδο Μ» ή W-ντα-μπ'λγιου, βασίζεται στην αρχή (βάλτε τη θέση στη σκακιέρα σας: Λευκά Ρζ6, Αε6, Ιη6, Μαύρα Ρε8) ότι και τα τρία λευκά κομμάτια μετακινούνται μέσα στη σκακιέρα σχηματίζοντας το καθένα τη διαδρομή του «ντα-μπ'λγιου». Για παράδειγμα, στην παραπάνω θέση ο λευκός παίζει τον ρουά ε5, δ6, γ5 και β6, ο αξιωματικός παίζει δ5, γ6, β5 και α6, ενώ ο ίππος παίζει ζ4, ε6, δ4 και γ6! Κάντε ματ, λοιπόν, σε 13 κινήσεις. Καλή επιτυχία!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ