Τετάρτη 2 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κλοπή έργων τέχνης από το Ερμιτάζ

Μία από τις 400 μνημειακές αίθουσες του Ερμιτάζ
Μία από τις 400 μνημειακές αίθουσες του Ερμιτάζ
Στη διάρκεια ελέγχου ρουτίνας στο Μουσείο Ερμιτάζ (Λένινγκραντ) διαπιστώθηκε η κλοπή περισσότερων από 220 έργων τέχνης, κυρίως κοσμημάτων και έργων τέχνης από σμάλτο, αξίας άνω των 4,8 εκατ. δολαρίων. Οι ρωσικές αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών, με επίκεντρο των ερευνών και υπαλλήλους του μουσείου. Ωστόσο, γεννά πολλά ερωτηματικά η δήλωση του εκπροσώπου του Ερμιτάζ ότι «από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει πως οι κλοπές σημειώθηκαν σταδιακά, αλλά έγιναν αντιληπτές μόλις πρόσφατα». Το Ερμιτάζ, που ιδρύθηκε το 1764, έχει γίνει στόχος πολλών κλοπών τα τελευταία χρόνια. Το 2001 άγνωστοι αφαίρεσαν από την κορνίζα του έργο του Γάλλου ζωγράφου του 19ου αιώνα Ζαν Λεόν-Ζερόμ, ενώ πέντε χρόνια νωρίτερα είχε συλληφθεί ένας Ρώσος, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν έγγραφα, σχέδια και γραμματόσημα αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Ολα αυτά τα φαινόμενα δεν είναι άσχετα από την κατάσταση που επικρατεί στα μουσεία μετά την αντεπανάσταση στη Σοβιετική Ενωση. Στην περίοδο του σοσιαλισμού η πολιτιστική κληρονομιά και η διατήρησή της ήταν εξασφαλισμένη με τη διάθεση όλων των απαραίτητων πόρων και μέσων. Στη σημερινή Ρωσία τα πάντα έχουν μπει στον «αυτόματο» της... ελεύθερης αγοράς και της εμπορευματοποίησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε όλους τους τομείς και σε αυτόν της ασφάλειας.

Το Ερμιτάζ είναι ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου. Το «σπίτι» αμέτρητων αριστουργημάτων κάθε σχολής της δυτικής τέχνης, που εκπροσωπείται από τους Ρέμπραντ, Ραφαέλ, Ντα Βίντσι, Ρούμπενς, Βαν Ντάικ, Ελ Γκρέκο, Γκόγια, Ρενουάρ κ.ά. Το μουσείο φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή σ' όλη την Ευρώπη από την κυβιστική ζωγραφική του Πικάσο, καθώς και έργων του Ματίς και του Γκογκέν. Επίσης, διαθέτει μεγάλη συλλογή γλυπτικής και διακοσμητικής τέχνης, ενώ οι ίδιες οι τετρακόσιες αίθουσές του αποτελούν μνημεία της αρχιτεκτονικής τέχνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ