Πέμπτη 3 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
10 Λεπτά Αργότερα - Η Τρομπέτα

Βιμ Βέντερς, Κάι Καουρισμάκι, Βίκτορ Ενρίκε, Σπάικ Λι, Βέρνερ Χέρτζογκ, Τζιμ Τζάρμους, Τσεν Καϊγκέ

Και μόνο τα ονόματα των σκηνοθετών είναι μια εγγύηση! Παρότι στις «σπονδυλωτές» ταινίες υπάρχει πάντα ο κίνδυνος του αποσπασματικού. Πολλές φορές ο θεατής μένει ανικανοποίητος, καθώς ο χρόνος μιας ταινίας δε φτάνει να χωρέσουν τόσες αγωνίες! Επτά, όσοι και οι σκηνοθέτες της, στην προκειμένη περίπτωση!

Τα «10 Λεπτά Αργότερα - Η Τρομπέτα» εύκολα απέφυγαν αυτό τον κίνδυνο. Με εξαίρεση, ίσως, το κομμάτι του Σπάικ Λι, που αναφέρεται στη νύχτα των τελευταίων εκλογών στην Αμερική και που, παρότι είναι το πιο πολιτικοποιημένο, είναι αρκετά εκτός ...«ρεύματος», τα άλλα έξι κομμάτια έχουν τρομερή ομοιογένεια μεταξύ τους. Το ένα είναι καλύτερο, τρυφερότερο, ομορφότερο, αισθητικότερο από το άλλο. Πρόκειται για έξι, άντε και του Σπάικ Λι επτά, μικρά κινηματογραφικά ποιήματα!

Συνδετικός κρίκος αυτών των επτά διαφορετικών ιστοριών η μουσική, η τρομπέτα για την ακρίβεια! Αυτή από μόνη της σου δημιουργεί μια τρομερή ευφορία! Σου υπογραμμίζει συναισθήματα, σου προαναγγέλλει γεγονότα, σου ολοκληρώνει ανολοκλήρωτες ματιές και ανάσες. Είναι η μισή ταινία!..

Η άλλη μισή είναι οι μικρές ιστορίες, που σκηνοθετήθηκαν, με τη σειρά που αναφέρουμε πιο πάνω τους σκηνοθέτες. α) Ενας άτολμος άνθρωπος θέλει να φύγει για τη Σιβηρία, να δουλέψει σκληρά, για να κερδίσει χρήματα. Δεν μπορεί, όμως, να φύγει, χωρίς να πάρει κάτι μαζί του, κάτι από τον τόπο του, που με σπαραγμό αφήνει πίσω του. Παίρνει, λοιπόν, μια γυναίκα! β) Ενα παιδί ζωγραφίζει στο χέρι του ένα ρολόι και το φέρνει στο αυτί του να ακούσει το χτύπο του κόσμου! Ενα μωρό γεννιέται! Την άλλη μέρα κινδυνεύει να πεθάνει από αιμορραγία. Οι συγγενείς του είναι στα χωράφια. Ολα θα κυλήσουν καλά. Και το νανούρισμα που ακούγεται, είναι μοναδικό! γ) Η τελευταία «κρυφή φυλή» ήρθε στο φως το 1981. Οσοι σώθηκαν από τις αρρώστιες, ντρέπονταν για το «φτωχό» παρελθόν τους. Ενιωθαν καλύτερα να παριστάνουν τους Πορτογάλους ή τους Βραζιλιάνους! δ) Μια ηθοποιός στη διακοπή ενός γυρίσματος έρχεται στο «βαν» που τη φιλοξενεί και περνάει δέκα λεπτά από τη ζωή της. ε) Ενας άντρας οδηγεί σε μια ερημιά ένα αυτοκίνητο ψάχνοντας για φαρμακείο, καθώς είναι πολύ άρρωστος. Η ζωή του κρέμεται από μια κλωστή. Ο χρόνος γι' αυτόν είναι τόσο σχετικός. στ) Διάφοροι άνθρωποι μιλάνε για τη νύχτα των τελευταίων εκλογών. Τη νύχτα που έφερε, δυστυχώς, νικητή τον Μπους. η) Το Πεκίνο αλλάζει. Ενας Κινέζος, όμως, δε θέλει να πιστέψει ότι το «μοντέρνο» θα του κλέψει το παρελθόν! Τη ζωή του!


Καλύτερα, ίσως, θα ήταν να μη σας διηγηθώ τις ιστορίες. Γιατί τις «στέγνωσα» απ' όλα αυτά που θα δείτε και θα ακούσετε! Η ιστορία του μωρού, για παράδειγμα, ένα ποταμός λυρισμού, πώς να ειπωθεί με λόγια; Αυτή του Πεκίνου, επίσης, που βγάζει ένα σπαραγμό χωρίς να ακούγεται άχνα! Η πρώτη ιστορία, πάλι, αυτή του άτολμου ταξιδιώτη για τη Σιβηρία! Τι πόνος και τι ομορφιά και αυτή! Πρόκειται για κινηματογραφικά κομψοτεχνήματα. Οι επτά γνωστοί και καλοί σκηνοθέτες σολάρουν! Πώς γίνεται στα μπαλέτα, που ο χορογράφος σχεδιάζει κάποια στιγμή του έργου και βγάζει τους πρώτους χορευτές έναν-έναν, για να δείξουν τις ικανότητές τους και την αξία τους. Να τους τιμήσει! Ετσι και ετούτοι. Χόρεψε ο καθένας το δικό του σόλο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όλοι οι «χορευτές», στο σολάρισμά τους, δεν ξέχασαν το σύνολο. Ο καθένας έλαβε υπόψη του τον προηγούμενο και τον επόμενο. Ετσι η «επίδειξη» έγινε μέρος του έργου.

Παίζουν: Κάτι Ούτινεν, Μάρκου Πελτόλα, Αννα Σοφία Λιάπο, Πελάγιο Σουαρέζ, Τσαρλς Εστεν, Αμπερ Τάμπλιν, Χλόη Σεβενί κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ