Πέμπτη 3 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις

Να στείλουν ισχυρό μήνυμα αντίστασης και αγώνα παίρνοντας μαζικά μέρος στην απεργία, καλεί τους εργαζόμενους η ΕΣΑΚ Εμπορικής

Με απεργιακές κινητοποιήσεις απαντούν οι εργαζόμενοι της Εμπορικής Τράπεζας στην προχτεσινή απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων να ξεπουλήσει την Εμπορική στη γαλλική τράπεζα Κρεντί Αγκρικόλ. Με την απόφαση αυτή η κυβέρνηση της ΝΔ ολοκληρώνει το έγκλημα που είχε ξεκινήσει το 2000 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (είχε πουλήσει το πρώτο πακέτο μετοχών βαφτίζοντας τους Γάλλους «στρατηγικό εταίρο» στην Εμπορική). Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν σήμερα και αύριο 48ωρη απεργία και προχωρούν σε νέα 24ωρη την ερχόμενη Δευτέρα.

Οι ταξικές δυνάμεις, η ΕΣΑΚ Εμπορικής, τονίζουν την αναγκαιότητα της μαζικής συμμετοχής στις απεργιακές κινητοποιήσεις ώστε οι εργαζόμενοι να δώσουν ένα ιδιαίτερα ισχυρό μήνυμα στους επίδοξους αγοραστές και σε όσους θέλουν να εφαρμόσουν την πολιτική των αναδιαρθρώσεων, ότι οι εργαζόμενοι δεν παραιτούνται από την υπεράσπιση των κατακτημένων δικαιωμάτων τους και διεκδικούν νέα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους.

Η επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι, τονίζει η ΕΣΑΚ, είναι ενιαία και συνολική. Αφορά στο σύνολο του κλάδου αλλά και στο σύνολο των εργαζομένων. Πηγάζει από τις πολιτικές που επιβάλλει το κεφάλαιο, συναποφασίζονται στην ΕΕ και υλοποιούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό και η απάντηση των εργαζομένων απέναντι σε αυτή την επίθεση πρέπει να είναι ο συντονισμός της δράσης τους και η αλλαγή του προσανατολισμού του συνδικαλιστικού κινήματος. Ακόμα, η ΕΣΑΚ αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες των συμβιβασμένων πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ και ΟΤΟΕ που στηρίζουν αυτή την πολιτική αφού αποδέχονται τη λογική των αναδιαρθρώσεων, της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας και απορρίπτουν τη συντονισμένη αγωνιστική αντιμετώπιση της αντεργατικής επίθεσης.

Με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οι ταξικές δυνάμεις στο χτεσινό ΔΣ πρότειναν 48ωρη απεργία για σήμερα και αύριο, 24ωρη για τη Δευτέρα και άμεση σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ για την κήρυξη 48ωρης απεργίας στο σύνολο του κλάδου με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ. Ενα πλαίσιο που αποσκοπεί στο να μπει φραγμός στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, να υπερασπιστεί τους κανονισμούς που προστατεύουν τις εργασιακές σχέσεις, αρνείται τις ευέλικτες μορφές εργασίας και ζητά πλήρη, σταθερή και μόνιμη δουλιά για όλους.

Υπεράσπιση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων και διεκδίκηση των αιτημάτων του ΠΑΜΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση. Διεκδίκηση υπογραφής Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, κ.ά. Ομως, το πλαίσιο αυτό απέρριψε η πλειοψηφία του ΔΣ του Σωματείου, όπως και το συντονισμό της δράσης των εργαζομένων περιορίζοντας και αποδυναμώνοντας τον αγώνα τους.

Ερίζουν για το «καλύτερο» ξεπούλημα

Με ανούσιες φραστικές αντιπαραθέσεις, γύρω από τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της Εμπορικής Τράπεζας, προσπάθησαν και χτες οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να κρύψουν τις πολιτικές τους ευθύνες για την παράδοση μιας ακόμη ελληνικής τράπεζας στον έλεγχο του μεγάλου κεφαλαίου και στη συγκεκριμένη περίπτωση στη γαλλική τράπεζα Κρεντί Αγκρικόλ. Με τη στάση τους αυτή τα δύο μεγάλα κόμματα που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από το δάχτυλό τους και να μη συζητήσουν για την ουσία του προβλήματος που είναι αυτή καθεαυτή η πολιτική εκποίησης της δημόσιας περιουσίας στο μεγάλο κεφάλαιο, ανεξαρτήτως αν είναι ελληνικό, γαλλικό ή πολυεθνικό.

Μετά την προχτεσινή απόφαση της κυβέρνησης να κάνει αποδεκτή την πρόταση της Κρεντί Αγκρικόλ για την εξαγορά των μετοχών της Εμπορικής που κατέχει το δημόσιο τόσο άμεσα (περίπου 11% κατέχει η ΔΕΚΑ) όσο και έμμεσα (περίπου το 25% των ασφαλιστικών ταμείων), η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ...σήκωσε τρύπια παντιέρα. Αποσιωπώντας το γεγονός ότι επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ εκποιήθηκαν δεκάδες δημόσιες επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες ήταν κερδοφόρες και στρατηγικής σημασίας, κατηγόρησαν δημόσια την κυβέρνηση όχι για την ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής (είχε αρχίσει επί κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ) αλλά επειδή η πώληση έγινε με «αδιαφάνεια» και ...χαμηλό τίμημα! Μάλιστα, η υπεύθυνη Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μ. Δαμανάκη, κάλεσε την κυβέρνηση «να παραιτηθεί από την επιχείρηση εξαναγκασμού των ασφαλιστικών ταμείων να πουλήσουν τις μετοχές που έχουν στην Εμπορική στην τιμή των 25 ευρώ», επισημαίνοντας πως τα λεφτά των ασφαλιστικών ταμείων είναι χρήματα των ασφαλισμένων.

Απαντώντας στις επικρίσεις του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις Δαμανάκη. Κάλεσε μάλιστα τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και των Δημόσιων Οργανισμών «να αξιολογήσουν νηφάλια και ορθολογικά» τη δημόσια πρόταση της Credit Agricole και να πουλήσουν τις μετοχές της Εμπορικής στους Γάλλους, όπως έπραξε η κυβέρνηση, παραβλέποντας την «προσπάθεια εκφοβισμού που επιχειρεί η αξιωματική αντιπολίτευση»! Επιχειρώντας μάλιστα να αποδείξει ότι οι «γαλάζιες» ιδιωτικοποιήσεις είναι καλύτερες από τις «πράσινες», ανέφερε με νόημα πως «δεν μπορούν αυτοί που επέβαλαν στα Ταμεία να αγοράζουν μετοχές ακριβά στην περίοδο της χρηματιστηριακής "φούσκας", να παριστάνουν σήμερα τους σωτήρες και τους τιμητές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ