Παρασκευή 7 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εγκώμια δίχως αντίκρισμα

Με το πιστοποιητικό ποιότητας ISO 9001 θα πορεύεται η Διεύθυνση Εκτελέσεως Εργων Μουσείων (ΔΕΕΜ) του ΥΠΠΟ μέχρι το 2003, οπότε και λήγει η σχετική σύμβαση με τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης που θέτει το σχετικό σύστημα ποιότητας.

Πρόκειται για την πρώτη Διεύθυνση του δημοσίου που παίρνει το πιστοποιητικό, καθώς εφαρμόζει σύστημα διασφάλισης ποιότητας στα έργα της. Γι' αυτό τιμήθηκε σε χθεσινή τελετή στο ΥΠΠΟ, παρουσία του υπουργού Θ. Πάγκαλου, του διευθυντή της ΔΕΕΜ, Β. Χανδακά και του προέδρου του ΕΛΟΤ, Β. Βαρουφάκη.

Το σύστημα ποιότητας ISO 9001 αφορά στην οργάνωση, λειτουργία, όλα τα έργα και όλους τους συντελεστές της ΔΕΕΜ, την ποιότητα των έργων και τη μείωση του κόστους.

Αν και οι παραπάνω ομιλητές εγκωμίασαν τη Διεύθυνση, σαν απόδειξη των υπηρεσιών που μπορεί να προσφέρει το Δημόσιο, αποσιώπησαν τις αιτίες που αυτό δε γίνεται στην πράξη, με αποτέλεσμα τα εγκώμια να ακυρώνονται... Αντιθέτως, όπως είπε ο Β. Χανδακάς, για την εφαρμογή του συστήματος, θίχτηκαν ζητήματα ιεραρχίας των υπαλλήλων της Διεύθυνσης. Γεγονός που ο υπουργός το συνέδεσε με το περίφημο «πριμ παραγωγικότητας», αφού η κυβερνητική πολιτική, ενώ απαξιώνει το έργο του δημόσιου τομέα, τον χρησιμοποιεί για ρουσφετολογία και ψηφοθηρία. Στο ΥΠΠΟ υπάρχουν πολλά παραδείγματα τέτοιας απαξίωσης του επιστημονικού του προσωπικού, προς όφελος των ιδιωτών.

Σε τελευταία ανάλυση, είναι προς εξέταση το αν χρειάζεται ο ΕΛΟΤ για να βελτιωθούν οι διαδικασίες δημοπράτησης έργων και η ποιότητα κατασκευής τους, αφού αυτοί, υποτίθεται, είναι αυτονόητοι στόχοι κάθε υπηρεσίας. Η διαπίστωση του Β. Χάνδακα ότι το δημόσιο έχει ικανά και ταλαντούχα στελέχη, που χρειάζονται ζωτικό χώρο για να δημιουργήσουν, θα είναι άνευ περιεχομένου με τέτοια πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ