Παρασκευή 7 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Σε οριακή κατάσταση

Οριακή και ανεξέλεγκτη είναι η κατάσταση που επικρατεί στους ψυχιατρικούς τομείς των δημόσιων νοσοκομείων, οι οποίοι, λόγω της αδράνειας του υπουργείου Υγείας, εννέα μήνες μετά το σεισμό της 7-9-2000, που τίναξε στον αέρα την ψυχιατρική εφημερία της χώρας, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στο «Δαφνί» και το «Δρομοκαΐτειο», έχουν κληθεί να εφημερεύσουν, χωρίς υποδομή και προσωπικό, εισαγγελικά περιστατικά που χρειάζονται κλειστή νοσηλεία.

Την επικινδυνότητα των αποφάσεων του υπουργείου Υγείας, τόσο για τους ασθενείς, όσο και για τους εργαζόμενους, επισήμαναν σε συνάντηση που είχαν προχτές εκπρόσωποι των ψυχιατρικών τομέων του Γενικού Κρατικού της Αθήνας, του «Θριάσιου» και του «Σωτηρία», με τον Σπύρο Στριφτάρη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και το Τμήμα Υγείας της ΚΕ του Κόμματος.

«Η κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την απόφαση του υπουργείου είναι ανεξέλεγκτη. Χωρίς καμία προειδοποίηση αλλοιώθηκαν οι πραγματικές δυνατότητες των ψυχιατρικών τομέων, οι οποίοι κλήθηκαν χωρίς προσωπικό και υποδομή να νοσηλεύσουν εισαγγελικά περιστατικά που έπρεπε να νοσηλεύονται σε κλειστά τμήματα, σε ράντζα στους διαδρόμους. Οποιαδήποτε ουσιαστική θεραπευτική παρέμβαση είναι αδύνατη, ενώ ήδη αντιμετωπίζουμε αποδράσεις, καταστροφές, τραυματισμούς ασθενών και εργαζομένων, σοβαρές απόπειρες αυτοκτονίας», επισήμανε ο Παναγιώτης Παντέλης, εκπρόσωπος του ψυχιατρικού τομέα του «Σωτηρία».

«Το εισαγγελικό περιστατικό απαιτεί κλειστή νοσηλεία. Αυτός που κρίνεται επικίνδυνος για τον εαυτό του και τους άλλους είναι αδύνατο να νοσηλεύεται σε ανοιχτό τμήμα. Δε νοείται διεγερτικός ασθενής να νοσηλεύεται στο ράντζο. Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα αφού τώρα με τον καύσωνα δεν μπορούμε να κάνουμε χημική καταστολή γιατί είναι επικίνδυνο. Αφού δεν μπορούμε να προσφέρουμε θεραπεία, τελικά ποιο είναι το ζητούμενο, να βρούμε απλώς ένα κρεβάτι να τους βάλουμε;», τόνισε η Φούλη Πασχαλίδη, εκπρόσωπος του Γενικού Κρατικού, στο οποίο, μέχρι στιγμής έχουν γίνει 12 αποδράσεις.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Σ. Στριφτάρης δήλωσε: «Είναι φοβερά αυτά που κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι στους ψυχιατρικούς τομείς των δημόσιων νοσοκομείων, ότι χωρίς καμία υποδομή είναι αναγκασμένοι να δεχτούν ψυχιατρικά περιστατικά, τα οποία απαιτούν τουλάχιστον μια υποδομή και δε συνηγορεί αυτή η αναγκαστικότητα που τους επιβάλει και τα εισαγγελικά λεγόμενα περιστατικά να νοσηλεύονται με αυτούς που συνήθως νοσηλεύονται στους ψυχιατρικούς τομείς των νοσοκομείων. Και επικίνδυνο είναι, αλλά δείχνει και τη νοοτροπία της κυβέρνησης, η οποία δε θέλει πραγματικά να λύσει προβλήματα τα οποία ίσως δημιούργησε ο σεισμός, αλλά και η όλη της πολιτική στην ψυχική υγεία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
60 ράντζα στο τέλος της εφημερίας, διεγερτικοί ασθενείς «νοσηλεύτηκαν» σε γραφείο! (2023-03-30 00:00:00.0)
Καταγγέλλει τις απαράδεκτες συνθήκες στην Ψυχιατρική Κλινική (2019-08-01 00:00:00.0)
Νέα πυρκαγιά χτες (2010-09-09 00:00:00.0)
«Νοσηλεία» στα κρατητήρια (2005-01-13 00:00:00.0)
Χρειάζεται συνολική απάντηση (2002-02-14 00:00:00.0)
Μετασεισμική επιστροφή σε ασυλικές καταστάσεις (2000-02-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ