Τρίτη 8 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΑΛΛΟ - ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
Διαφωνούν Βηρυτός και Αραβες

Στη Νέα Υόρκη μεταβαίνει αντιπροσωπεία του Αραβικού Συνδέσμου, που υιοθέτησε ομοφώνως το σχέδιο εκεχειρίας του Λιβανέζου πρωθυπουργού, για να ζητήσει τροποποιήσεις

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Φ. Σινιόρα, εν μέσω ηγετών μελών του Αραβικού Συνδέσμου

Associated Press

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Φ. Σινιόρα, εν μέσω ηγετών μελών του Αραβικού Συνδέσμου
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Στην έδρα του ΟΗΕ μεταβαίνει εσπευσμένα τριμελής αντιπροσωπεία του Αραβικού Συνδέσμου, μετά τη χτεσινή του συνεδρίαση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στη λιβανική πρωτεύουσα. Στη Βηρυτό, ομοφώνως υποστηρίχτηκε το λιβανικό σχέδιο κατάπαυσης του πυρός, σε ανοιχτή αντίθεση σε συγκεκριμένα σημεία με το σχέδιο ψηφίσματος που προωθούν, μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις και αλληλοσυμβιβασμούς, ΗΠΑ και Γαλλία.

Το σχέδιο ψηφίσματος, που κυκλοφόρησαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας οι πρέσβεις Γαλλίας και ΗΠΑ, προβλέπει μεταξύ άλλων: «Τερματισμό των εχθροπραξιών, τερματισμό των επιθέσεων της "Χεζμπολάχ" και τερματισμό των επιθετικών επιχειρήσεων του Ισραήλ». Επίσης, σε επόμενη φάση σχεδιάζεται υιοθέτηση δεύτερης απόφασης που θα οδηγεί στη δημιουργία ζώνης ασφαλείας και θα εξετάζει συγκεκριμένα την ανάπτυξη διεθνούς δύναμης και το χαρακτήρα της.

Οπως αναμενόταν, ούτως ή άλλως, το περιεχόμενο του συγκεκριμένου σχεδίου απόφασης δεν ικανοποιεί τη λιβανική ηγεσία και κατ' επέκταση τον αραβικό κόσμο. Χτες, οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, κατά τη συνάντησή τους στη Βηρυτό, επανέλαβαν την υποστήριξή τους στο σχέδιο Σινιόρα, με το οποίο, στον έναν ή στον άλλο βαθμό, συμφωνούν οι λιβανικές πολιτικές δυνάμεις, επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι το σχέδιο ψηφίσματος, ως έχει, ουσιαστικά επιτρέπει την παραμονή των ισραηλινών στρατευμάτων στο λιβανικό έδαφος, αλλά και τη συνέχιση των στρατιωτικών τους επιχειρήσεων, που ούτως ή άλλως χαρακτηρίζονται «αμυντικές» από το Τελ Αβίβ. Οι Αραβες υπουργοί υπογράμμισαν ότι κάτι τέτοιο είναι «απαράδεκτο», γιατί τότε «τα ισραηλινά στρατεύματα είναι δύναμη κατοχής».

Η λιβανική θέση

Το σχέδιο Σινιόρα προβλέπει: Αμεση κατάπαυση του πυρός, απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων πίσω από τη γραμμή των συνόρων, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής των αγροκτημάτων Σεμπάα (που το Ισραήλ διατείνεται ότι είναι συριακό έδαφος), όπου ζητά να περάσει προσωρινά υπό την εποπτεία της δύναμης του ΟΗΕ, που ήδη υπάρχει στο Λίβανο. Η ισραηλινή απόσυρση θα συνοδευτεί, εντός 72 ωρών, από την ανάπτυξη στο νότιο Λίβανο των λιβανικών στρατιωτικών δυνάμεων σε συνεργασία με μια μικρή δύναμη του ΟΗΕ, και μάλιστα γι' αυτό το λόγο, χτες, κλήθηκαν 15.000 Λιβανέζοι έφεδροι.

Και εφόσον, γίνουν αυτά, η λιβανική ηγεσία ζητά ανταλλαγή αιχμαλώτων και δυνατότητα επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους, ενώ αποδέχεται την προοπτική αφοπλισμού της «Χεζμπολάχ», αλλά ως ενδολιβανικό ζήτημα, που θα συζητηθεί στη βάση της συμφωνίας του Τάεφ (1989), όπου ορίζεται σαφώς η κατάθεση των όπλων «όλων των ενόπλων οργανώσεων, πλην των αντιστασιακών». Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου έχει επανειλημμένως τονίσει ότι όσο υπάρχει ισραηλινή κατοχή στο Λίβανο, τόσο η «Χεζμπολάχ» δεν είναι απλώς ένοπλη οργάνωση αλλά αντιστασιακή.

Τις θέσεις αυτές αναμένεται να παρουσιάσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου και οι υπουργοί Εξωτερικών του Κατάρ (μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας την τρέχουσα περίοδο) και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Οι τρεις διπλωμάτες θα έχουν συνάντηση σήμερα με τους πρέσβεις Γαλλίας και ΗΠΑ, που έσπευσαν να τονίσουν ότι «θα εξετάσουν τις αραβικές ενστάσεις», με αποτέλεσμα η συνεδρίαση του Συμβουλίου να παραπέμπεται, το νωρίτερο, για σήμερα το βράδυ.

Επιμένει «ισραηλινά» ο Μπους

Ο Πρόεδρος Μπους, πάντως, αν και επανέλαβε ότι επιθυμεί «μια απόφαση το γρηγορότερο δυνατό», σχεδόν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητηθεί από τα ισραηλινά στρατεύματα να αποσυρθούν από το νότιο Λίβανο πριν την ανάπτυξη διεθνούς δύναμης, υποστηρίζοντας ότι «θα δημιουργηθεί κενό που θα αξιοποιηθεί από τη "Χεζμπολάχ"». Γίνεται αντιληπτό ότι η θέση αυτή βρίσκει εντελώς αντίθετους τους Αραβες και το Λίβανο, οπότε όλα είναι ανοιχτά.

Κατά τα άλλα, βέβαια, το σχέδιο χαρακτηρίστηκε «αρκετά επιτυχημένο» από τους εμπνευστές του ενώ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου επικράτησε μαραθώνιος διαβουλεύσεων αλλά και τηλεφωνικών επαφών μεταξύ του Βρετανού πρωθυπουργού και σειράς ηγετών, όπως ο Πρόεδρος Πούτιν, ο Σουηδός και ο Ισπανός πρωθυπουργός, όπως και ο Γάλλος Πρόεδρος, ενώ ο Μπλερ μετέφερε όλα τα λεγόμενα, στη συνέχεια, στον Πρόεδρο Μπους. Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωνε «ευτυχής» για την εκπόνηση του σχεδίου ψηφίσματος, ενώ η Κοντολίζα Ράις εκτιμούσε ότι πρόκειται για «ένα πρώτο βήμα που δε θα οδηγήσει άμεσα σε τερματισμό όλων των εχθροπραξιών αλλά θα θέσει τις κατάλληλες βάσεις». Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι «στόχος είναι η συνολική επίλυση του προβλήματος», συμπληρώνοντας ότι «κανείς δε θέλει να δει επί μακρόν τον ισραηλινό στρατό στο Λίβανο».

Ο Πρόεδρος Μπους επέμεινε στις κατηγορίες του κατά Συρίας - Ιράν, ζητώντας «να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη σταθερότητα της περιοχής και να χαλιναγωγήσουν τη "Χεζμπολάχ"», στην οποία επέρριψε το σύνολο των ευθυνών της κρίσης. Οι δηλώσεις Μπους δεν ήταν παρά επανάληψη ανάλογης δήλωσης της ισραηλινής ηγεσίας, η οποία εξέφρασε «ικανοποίηση» για το σχέδιο ψηφίσματος». Βέβαια, Ισραηλινοί αξιωματούχοι (όπως ο πρέσβης στον ΟΗΕ Ντάνι Αγιαλόν ή ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάιμ Ραμόν) καθιστούσαν σαφές ότι οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν μέχρις ότου απελευθερωθούν οι 2 Ισραηλινοί στρατιώτες και αναπτυχθεί η διεθνής δύναμη.

«Να εξετάσουν σοβαρά το σχέδιο ψηφίσματος, γιατί έχει αρκετά σημεία υπέρ του Λιβάνου», κάλεσε τη λιβανική και τις άλλες αραβικές ηγεσίες ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, αν και διαρροές τον έφεραν να πιέζει, όπως και ο Κινέζος ομόλογός του, «για τροποποιήσεις που θα καταστήσουν ελκυστικότερο το σχέδιο για το Λίβανο». Για «άδικο σχέδιο» μίλησε τόσο ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν, Λαριτζάνι, όσο και ο Σύρος ΥΠΕΞ, που υπογράμμισαν ότι «ουσιαστικά ικανοποιεί μόνο τις ισραηλινές θέσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ