Παρασκευή 7 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τα «σαπάκια» ... προειδοποιούν

Τα απανωτά ατυχήματα στα σαπιοκάραβα του ακτοπλοϊκού στόλου έρχονται να προσθέσουν και άλλα βάσανα στους κατοίκους των νησιών - συνολικά στο επιβατικό κοινό - και στους ναυτεργάτες, που ήδη βιώνουν τους «πικρούς καρπούς» της επικυριαρχίας των τριών εταιρικών μεγαθηρίων («Μινωικές Γραμμές», «ΑΝΕΚ», «Επιχειρήσεις Αττικής»), που εκμεταλλεύονται τις ελληνικές θάλασσες. Χτες το πρωί το 30χρονο επιβατικό - οχηματαγωγό «ΝΤΑΛΙΑΝΑ» του εφοπλιστή Αγούδημου (του οποίου όμως το 45% περίπου των μετοχών της εταιρίας του ανήκει στην HF, θυγατρική των «Μινωικών Γραμμών») βγήκε «εκτός» και μάλιστα εν πλω, καθώς παρουσιάστηκαν κραδασμοί στην αριστερή του προπέλα.

Το πλοίο είχε κατεύθυνση το λιμάνι του Πειραιά. Το Α' Λιμενικό Τμήμα Πειραιά του απαγόρευσε τον απόπλου του μέχρι να αποκατασταθεί η βλάβη του, ενώ το προγραμματισμένο του ταξίδι για χτες στις 5 το απόγευμα για Πάρο - Νάξο - Αγ. Κήρυκο - Καρλόβασι - Βαθύ εκτελέστηκε από το επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «ΕΞΠΡΕΣ ΑΔΩΝΗΣ». Επίσης, χτες τα μεσάνυχτα το 27χρονο πλοίο «ΡΟΔΟΣ» της ΔΑΝΕ, η οποία πλέον έχει απορροφηθεί από την ΑΝΕΚ , κατέπλευσε στο λιμάνι της Πάτμου με σπασμένη την αριστερή βαλβίδα της αριστερής κύριας μηχανής. Το μηχανικό πρόβλημα αποκαταστάθηκε επιτόπου από το πλήρωμα της μηχανής και το πλοίο απέπλευσε μετά από 6 περίπου ώρες για τη συνέχιση του δρομολογίου του προς Λέρο - Κάλυμνο - Κω - Ρόδο. Από το περασμένο Σάββατο 24 του Ιούνη μέχρι και χτες έχουν παρουσιαστεί ανάλογα τέτοια περιστατικά σε 5 συνολικά επιβατηγά πλοία.

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστος Παπουτσής, για να κατευνάσει τις αντιδράσεις των κατοίκων των νησιών λόγω της ραγδαίας υποβάθμισης των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, που επέφεραν οι μονοπωλιακές καταστάσεις στην ακτοπλοϊα, επιστράτευσε όλα τα επιβατηγά «σαπάκια» αυξάνοντας τα δρομολόγιά τους. Τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας του ΥΕΝ είναι καταπέλτης. Από τα 551 επιβατηγά πλοία τα 167, δηλαδή το 30,3%, είναι άνω των 30 ετών! Μέχρι 29 ετών είναι 83 πλοία, ενώ μέχρι 4 ετών είναι 84!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ