Παρασκευή 7 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Εγκρίθηκαν κατ' αρχήν οι συνταγματικές αλλαγές

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Το ομοσπονδιακό γιουγκοσλαβικό κοινοβούλιο ενέκρινε χτες κατ' αρχήν την πρόταση για συνταγματικές αλλαγές, οι οποίες, αναφέρονται στην εκλογή του Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, απευθείας από το λαό αντί του κοινοβουλίου και στην αλλαγή του τρόπου εκλογής των μελών της Κάτω Βουλής του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου. Εάν αυτές οι προτάσεις υλοποιηθούν, τότε θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως ανοίγει ο δρόμος στο σημερινό πρόεδρο της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, να διεκδικήσει την επανεκλογή του, αυτή τη φορά από το λαό, και με δικαίωμα για περισσότερες (ίσως δύο) από μία θητείες.

Η αλλαγή που αναφέρεται στον τρόπο ή σύστημα εκλογής νέων μελών του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου επικρίθηκε κυρίως από τη σερβική αντιπολίτευση με το επιχείρημα ότι μία αλλαγή που θα ανέτρεπε την αριθμητική ισορροπία εκλογής βουλευτών από τα δύο μέλη της ομοσπονδίας θα αποδυναμώσει το ρόλο και την επιρροή του Μαυροβουνίου στο πλαίσιο μελλοντικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα πρακτορεία «Ασοσιέιτεντ Πρες» και «ΑΠΕ», οι προτάσεις για τις συνταγματικές αλλαγές ενεκρίθησαν κατ' αρχήν με μεγάλη πλειοψηφία. Αναφορικά με την τροπολογία που προβλέπει εκλογή του Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας απευθείας από το λαό, η Κάτω Βουλή την ενέκρινε με 95 ψήφους υπέρ και 7 κατά. Για το ίδιο θέμα, η Ανω Βουλή υπερψήφισε την πρόταση με 27 ψήφους υπέρ και ουδεμία κατά. Τα παραπάνω πρακτορεία δε διευκρίνισαν εάν το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας αφορά και τη δεύτερη πρόταση τροπολογίας για αλλαγή στον τρόπο εκλογής των μελών της Κάτω Βουλής του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου. Το επόμενο βήμα θα είναι η εξέταση της πρότασης συνταγματικών αλλαγών από την «Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων» του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου, η οποία θα συντάξει τις τροπολογίες και στη συνέχεια θα τις στείλει και πάλι στα δύο σώματα του κοινοβουλίου, τα οποία θα αποφασίσουν από κοινού αν θα τις επικυρώσουν ή όχι.

Στο μεταξύ, αν και οι προτάσεις για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις απασχολούν μάλλον έντονα τη φιλοδυτική ηγεσία του Μαυροβουνίου, τουλάχιστον μέχρι χτες το απόγευμα, δεν εκφράστηκαν συγκεκριμένες αντιδράσεις. Η παράταξη «Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών» του Προέδρου του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουγκάνοβιτς, πραγματοποίησε χτες πολύωρη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, ενώ σήμερα, η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου επρόκειτο να συναντηθεί γι' αυτό το ζήτημα με εκπροσώπους του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου. Πάντως, ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, αναφερόμενα στην προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση, προεξοφλούσαν την άρνηση της ηγεσίας του Μαυροβουνίου να αναγνωρίσει τις προτεινόμενες συνταγματικές τροποποιήσεις, προβλέποντας μία «νέα κρίση» στις σχέσεις της Ποντγκόριτσα με την ομοσπονδία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ