Παρασκευή 7 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Απαισιόδοξο το κλίμα για την τριμερή σύνοδο κορυφής

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Σε συγκρατημένο και μάλλον απαισιόδοξο κλίμα συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την τριμερή σύνοδο κορυφής, που αρχίζει υπό την αιγίδα της αμερικανικής ηγεσίας, τη Δευτέρα, στο Καμπ Ντέιβιντ. Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί προσέρχονται με διαφορετικές θέσεις και οπλισμένοι με αποφασιστικότητα, όπως τονίζουν και οι δύο πλευρές, να επιμείνουν σε αυτές.

Από την άλλη, η Ουάσιγκτον καθιστά, μέρα με τη μέρα, εμφανές ότι δίνει μεγάλη σημασία στην τριμερή σύνοδο και χτες ανακοινώθηκε ότι η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών δε θα συμμετάσχει στην προγραμματισμένη συνάντηση της «G8» προκειμένου να παρακολουθήσει τις ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες. Στη σύνοδο της Ιαπωνίας θα την αντικαταστήσει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Στρομπ Τάλμποτ.

Μόλις 50% πιθανότητες επιτυχίας «δίνει» στην τριμερή σύνοδο κορυφής ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ, σύμφωνα με χτεσινές του δηλώσεις. Ο Μπάρακ κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται, καν, να συζητήσει για το θέμα της παραμονής υπό ισραηλινή κυριαρχία της Ιερουσαλήμ και των μεγαλύτερων εποικισμών που βρίσκονται στα αυτόνομα εδάφη αλλά ούτε και το θέμα των Παλαιστινίων προσφύγων.

Την παραίτησή του θα υποβάλει, όπως δήλωσε, από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών, ο Νατάν Σαράνσκι, ηγέτης του κόμματος των Ρώσων μεταναστών «Israel B' Aliya», ο οποίος δήλωσε ότι δε συμφωνεί με τη συμμετοχή στην όποια σύνοδο με τους Παλαιστινίους και κάλεσε τον Μπάρακ να προχωρήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Εκτός από την υποστήριξη των 4 βουλευτών του «Israel B' Aliya», ο Μπάρακ φαίνεται να χάνει και την υποστήριξη του Εθνικού Θρησκευτικού Κόμματος, και να μένει με 58 βουλευτές στην 120μελή Κνεσέτ. Εντούτοις, σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας, μπορεί να στηρίζεται στην ψήφο 10 αράβων και αριστερών βουλευτών, οι οποίοι δε συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Τα προβλήματα αυτά, όμως, δεν είναι τα μόνα που εμποδίζουν την επίτευξη οποιασδήποτε προόδου, εκτιμούν οι Παλαιστίνιοι που κατηγορούν τον Μπάρακ για σαφή έλλειψη διάθεσης διαλόγου. Ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, σύμβουλος του Γιάσερ Αραφάτ, εκτίμησε ότι η επιμονή του Μπάρακ, ουσιαστικά, σαμποτάρει τη σύνοδο. Την εκτίμηση ότι η Παλαιστινιακή Αρχή πηγαίνει στην Ουάσιγκτον έχοντας κάνει ακόμη περισσότερες υποχωρήσεις, εξέφρασε η κυβερνητική συριακή εφημερίδα «Μπάαθ», τονίζοντας ότι η παλαιστινιακή πλευρά θα φύγει περισσότερο αποδυναμωμένη από ποτέ από τη σύνοδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ