Παρασκευή 7 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Παραμένει «εύφλεκτη» η κατάσταση

Οδοφράγματα προτεσταντών στο κέντρο του Μπέλφαστ

Associated Press

Οδοφράγματα προτεσταντών στο κέντρο του Μπέλφαστ
ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Η εκτόνωση δεν ήρθε, παρά τις εκκλήσεις και τα μέτρα. Αντ' αυτού, σαν σπίθα η ένταση αρχίζει και καίει τους δρόμους σχεδόν όλων των πόλεων και για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση για πρώτη φορά από το 1998, άνδρες του βρετανικού στρατού αναπτύχθηκαν χθες τα ξημερώματα, στους δρόμους του Μπέλφαστ, για αποτροπή νέας κλιμάκωσης της βίας, που μαίνεται τις τελευταίες τέσσερις μέρες.

Πρόκειται για «επίδειξη δύναμης» που πραγματοποίησαν τη νύχτα ο στρατός και η αστυνομία και είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί η ένταση που υπήρχε τις προηγούμενες μέρες. Τα επεισόδια χθες περιορίστηκαν στους δρόμους του Μπέλφαστ όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, αστυνομικοί δέχτηκαν επίθεση με αυτοσχέδιες βόμβες, πολλά οχήματα πυρπολήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για να στηθούν οδοφράγματα, ενώ σποραδικά οι διαδηλωτές επιδίδονταν σε πετροπόλεμο. Αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων κατάφεραν να περιορίσουν σε έναν προτεσταντικό θύλακα κοντά στο κέντρο του Μπέλφαστ περίπου 60 μασκοφόρους νεαρούς, οι οποίοι νωρίτερα είχαν καταλάβει ένα λεωφορείο.

Σύμφωνα με το στρατό, μέσα σε 24 ώρες, μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, σημειώθηκαν περισσότερα επεισόδια από όσα έγιναν συνολικά μέσα σε ένα χρόνο. Η ανάπτυξη στρατευμάτων στους δρόμους του Μπέλφαστ αποφασίστηκε μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε ο αστυνομικός διευθυντής της Β. Ιρλανδίας, Ρόνι Φλάναγκαν, ότι σκληροπυρηνικοί προτεστάντες προετοιμάζουν ένοπλες επιθέσεις.

Από την Τρίτη, η έκρυθμη κατάσταση διαχύθηκε από το Πορταντάουν στο Ντάμκρι και την πρωτεύουσα του Ολστερ, το Μπέλφαστ, όπου μετά από μία επεισοδιακή νύχτα οι Βρετανοί στρατιώτες και οι αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να εμποδίσουν οργισμένους φανατικούς προτεστάντες να εισβάλουν σε καθολική συνοικία με ατσαλένια τείχη, αλλά και με κανόνια νερού. Τη νύχτα της Τρίτης επίσης, διαδηλωτές άνοιξαν πυρ εναντίον των αστυνομικών, που με τη σειρά τους ανταπάντησαν, γεγονός που έδωσε το έναυσμα για βίαια επεισόδια σε ένα από τα προτεσταντικά προάστια, δίχως όμως να υπάρξουν τραυματίες.

Τα επεισόδια σημειώνονται με ιδιαίτερη ένταση για πέμπτη συνεχόμενη μέρα σε μία στιγμή που στην Ιρλανδία έχουν αναζωπυρωθεί τα κινήματα διαμαρτυρίας, έπειτα από την απαγόρευση στο προτεσταντικό Τάγμα της Οράγγης να πραγματοποιήσει την ετήσια παρέλασή του στο καθολικό προάστιο του Πορταντάουν, νοτιοανατολικά του Μπέλφαστ, την Κυριακή.

Δεδομένου του «εύφλεκτου» της κατάστασης, όλοι οι πολιτικοί «παίκτες» προσπάθησαν να επέμβουν «πυροσβεστικά». Πρώτη η βρετανική κυβέρνηση που καταδίκασε τους φιλοβρετανούς προτεστάντες και χθες έλαβε «στρατιωτικά μέτρα». Επίσης, ο Ντέιβιντ Τριμπλ, ηγέτης των Ενωτικών Προτεσταντών και μέλος της ημιαυτόνομης κυβέρνησης της περιοχής, κάλεσε όλες τις πλευρές σε ηρεμία. Ακόμη κι ο Τζέρι Ανταμς, ηγέτης του Σιν Φέιν, κάλεσε τους Οραγγιστές να σταματήσουν τις βιαιοπραγίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ