Παρασκευή 7 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ
Αποφάσισαν πολιτική επιστράτευση!

«Δε θα καμφθούμε», δηλώνουν οι εργαζόμενοι, επιμένοντας στη μη απόλυση των 55 συναδέλφων τους

Γενική πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων στη χωματερή των Ανω Λιοσίων διέταξε τελικά χτες το μεσημέρι η κυβέρνηση, με την αιτιολογία πως η απεργία που προκήρυξαν - διαμαρτυρόμενοι έτσι, για την απόλυση 55 συναδέλφων τους - θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και προκαλεί σοβαρή διαταραχή της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας στο νομό Αττικής.

Σε μία προσπάθεια να κρύψει το αντεργατικό περιεχόμενο της επιλογής της, η κυβέρνηση επικαλείται τις συνθήκες καύσωνα για να στρέψει την κοινή γνώμη εναντίον των εργαζομένων και του αγώνα τους. Την ίδια ώρα «κάνει γαργάρα» τις δικές της ευθύνες που βρίσκονται στη διαιώνιση του καθεστώτος των εκτάκτων, αλλά και τις ευθύνες της Διοίκησης του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής που επέλεξε αιφνιδιαστικά να απολύσει τους εργαζόμενους, όταν μάλιστα αυτοί είναι αναγκαίοι για τη λειτουργία της χωματερής.

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του υφυπουργού Εσωτερικών, Κ. Καϊσερλή, σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο οποίος χαρακτήρισε «εγκληματικές τις πράξεις των εργαζομένων», που προσθέτουν κι άλλα προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα, λόγω καύσωνα. Ο ίδιος χτες το μεσημέρι είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, μετά το πέρας της οποίας, δηλαδή στις 1.30 το μεσημέρι, κηρύχτηκε η γενική πολιτική επιστράτευση. Ακολούθως συντάχθηκαν τα φύλλα πορείας και στάλθηκαν στα αστυνομικά τμήματα που ανέλαβαν τη διαδικασία επίδοσής τους στους εργαζόμενους.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι δήλωναν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα και τις κινητοποιήσεις που αποφάσισε η Γενική τους Συνέλευση, δηλαδή: Τρίωρες στάσεις εργασίας σήμερα Παρασκευή, από τις 9 πμ έως τη 1 μμ και από τις 10.30 μμ έως τις 2.30 πμ. Αποχή από την υπερωριακή απασχόληση αύριο και μεθαύριο. 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από Δευτέρα. Με χτεσινή ανακοίνωσή τους, καλούν τη διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ να σεβαστεί την απόφασή της, τον Απρίλη του 2000, για ανανέωση της σύμβασης των εργαζομένων και υπογραμμίζει την πάγια θέση του σωματείου να τροποποιηθεί ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας, ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες με μόνιμο προσωπικό.

Συμπαράσταση από το ΠΑΜΕ

Τη συμπαράσταση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στον αγώνα των εργαζομένων στη χωματερή, σημειώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) αντιπροσωπεία του οποίου επισκέφθηκε τη χωματερή. Σε ανακοίνωσή του, καταγγέλλει την κυβέρνηση, η οποία «για άλλη μια φορά, συνεπικουρούμενη από το δήμαρχο Αθηναίων και τη διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ, δείχνει το αυταρχικό και αντιδημοκρατικό της πρόσωπο, απειλώντας με πολιτική επιστράτευση τους εργαζόμενους στη χωματερή, που αγωνίζονται για το αυτονόητο, το δικαίωμά τους στη δουλειά».

«Τέτοιες ενέργειες - συνεχίζει το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του - δεν μπορούν να κάμψουν τους εργαζόμενους και θα πέσουν στο κενό. Ηδη η μεγάλη συμμετοχή στη σημερινή στάση εργασίας το αποδεικνύει». Και καλεί τα σωματεία να πρωτοστατήσουν ώστε να μην υπάρχουν εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων. «Κάτι που εξυπηρετεί τις πολιτικές του κεφαλαίου για την εφαρμογή του "διαίρει και βασίλευε", πολιτικές που ενισχύουν την ανασφάλεια και την εκμετάλλευση σε βάρος των εργαζομένων και προωθούν την πολιτική ομηρία συναδέλφων μας», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ. Και καταλήγει πως λύση στην ομηρία των εργαζομένων αποτελεί «η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες»...

  • Να μην προχωρήσει στην υλοποίηση της αντιδημοκρατικής απόφασης της πολιτικής επιστράτευσης και να ξεκινήσει διάλογο με τους εργαζόμενους, καλεί την κυβέρνηση το ΔΗΚΚΙ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ