Παρασκευή 7 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ - ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Μετακίνηση με άγνωστη κατάληξη

Στην Ελλάδα αναγνωρίζονται μόλις 30 επαγγελματικές παθήσεις το χρόνο
Στην Ελλάδα αναγνωρίζονται μόλις 30 επαγγελματικές παθήσεις το χρόνο
Η Ιατρική της Εργασίας στο ΙΚΑ καλύπτεται από το Κέντρο Διάγνωσης και Ιατρικής της Εργασίας (ΚΔΙΕ) και - μετά την κατάργηση του Ινστιτούτου Νοσημάτων Θώρακος- είναι η μοναδική δημόσια μονάδα, που ασχολείται με τη διάγνωση, έρευνα και καταγραφή των επαγγελματικών ασθενειών και επίβλεψη της υγείας των ασφαλισμένων, σε σχέση με την επαγγελματική τους απασχόληση.

Το ΚΔΙΕ διαθέτει ιατρεία γιατρών Εργασίας και Πνευμονολογίας και εργαστήρια Σπειρομέτρησης και Βιοχημείας - Τοξικολογίας. Στην ευθύνη του ΚΔΙΕ είναι η δημιουργία ιατρικού φακέλου των πρωτοεισερχομένων περιστατικών για σύνταξη αναπηρίας - από κοινή ή επαγγελματική νόσο - από το Λεκανοπέδιο Αττικής. Κάθε χρόνο εξετάζονται 3.000 περιστατικά, που στη συνέχεια κρίνονται από τις υγειονομικές υπηρεσίες.

Το 1998 και το 1999, η Διοίκηση του ΙΚΑ είχε εγκρίνει 250 εκατ. δραχμές για την αναβάθμιση του ΚΔΙΕ με τη διαμόρφωση των χώρων όπου στεγάζεται (πρώην κλινική «Αγία Μαρίνα» στην οδό Δεληγιώργη 6).

Ηδη, έχουν αγοραστεί τα μισά μηχανήματα, ενώ οι υπεύθυνοι του ΚΔΙΕ είχαν προγραμματίσει επεκτάσεις των λειτουργιών.

Χωρίς καμία ενημέρωση, ο διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος αποφάσισε τη μεταφορά του ΚΔΙΕ (20/6/2000), με αιτιολογικό την «ανάγκη εξερεύσεως προσθέτου χώρου για τη στέγαση των υπολοίπων μονάδων» από το ιδιόκτητο κτίριο επί της οδού Πειραιώς 64, που ανακατασκευάζεται. Ο Μ. Νεκτάριος επικαλείται την «ανάγκη της ελάχιστης δυνατής διασποράς των υγειονομικών μονάδων και την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων».

Η χωρίς σχεδιασμό μετακίνηση αναστάτωσε το προσωπικό. Αποκαλυπτικό είναι το έγγραφο (28.6.2000) του διευθυντή του ΚΔΙΕ προς τον διοικητή του ΙΚΑ: «Η απόφαση, σημειώνει, της μεταστέγασης ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Εκεί που σχεδιάζαμε με την Τεχνική Διεύθυνση την ανακατασκευή και τον εκσυγχρονισμό του Κέντρου, βρισκόμαστε μπροστά σε μια απόφαση, που σίγουρα θα φέρει υποβάθμιση και συρρίκνωση των λειτουργιών του... Θεωρούμε ότι είναι δυνατή η μεταφορά του Κέντρου σε άλλη μόνιμη θέση, μόνο εφόσον δοθεί ο χρόνος να κατασκευαστεί προηγουμένως η υποδομή για την υποδοχή των εργαστηρίων».

Η απάντηση του Μ. Νεκτάριου ήταν: «Τις ίδιες εργασίες θα κάνετε και στο νέο χώρο εγκατάστασης», χωρίς να αναφέρει - εγγράφως - πού θα γίνει η μετεγκατάσταση.

Χτες, ο Θ. Κακκαβάς, εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ στο ΔΣ του ΙΚΑ, και ο Γ. Σταυρόπουλος, μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, επισκέφτηκαν τον προϊστάμενο των Τεχνικών Υπηρεσιών του Ιδρύματος και είχαν την ενημέρωση ότι το ΚΔΙΕ αρχικώς θα μεταφερθεί στην Πειραιώς 64 - απ' όπου θα γίνει μεταφορά των υπηρεσιών - στη συνέχεια, στον Κεραμικό και θα επιστρέψει στη ...βάση του.

Λίγο αργότερα και πριν την έναρξη του ΔΣ του ΙΚΑ, ο Θ. Κακκαβάς έθεσε ερώτημα για τη μετακίνηση του ΚΔΙΕ και η απάντηση του Μ. Νεκτάριου ήταν ότι το ΚΔΙΕ θα μεταφερθεί απευθείας στον Κεραμικό και θα παραμείνει εκεί.

Η εξέλιξη αυτή ενισχύει τους φόβους για «έμμεση παύση της λειτουργίας» του ΚΔΙΕ, που εκφράζει η Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής της Εργασίας και Περιβάλλοντος (ΕΕΙΕΠ), που έστειλε προς τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ.

«Είναι υποχρέωση του διοικητή πριν πραγματοποιηθεί η μεταφορά του προσωπικού και του εξοπλισμού, όπου θεωρείται αναγκαίο, να υπάρξει και από μέρους της Διοίκησης και η ανάλογη τεκμηριωμένη, υπαρκτή και πραγματοποιήσιμη απάντηση των προαναφερόμενων», καταλήγει η επιστολή της ΕΕΙΕΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ