Παρασκευή 11 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Νέες αυξήσεις στα επιτόκια

Αυτή τη φορά ήταν σειρά της «Τράπεζας Αττικής» και της «Εγνατίας»

Νέα, αυξημένα επιτόκια ανακοίνωσαν χτες, οι λεγόμενες μικρές τράπεζες «Τράπεζα Αττικής» και «Εγνατία», δημιουργώντας προβληματισμό σε χιλιάδες πελάτες δανειολήπτες τους που από το εξής θα κληθούν να πληρώνουν μεγαλύτερες δόσεις για την αποπληρωμή των δανείων τους. Το επιχείρημα που επικαλούνται είναι η αύξηση του βασικού επιτόκιου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σε ό,τι αφορά τις μεγάλες τράπεζες, αυτές που συνιστούν και το «καρτέλ» στο πιστωτικό σύστημα, μπορεί να τηρούν στάση αναμονής, ωστόσο, για μεγάλο ποσοστό των δανειοληπτών τους το επιτόκιο με βάση το οποίο υπολογίζονται οι τοκοχρεολυτικές δόσεις είναι συνδεδεμένο με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ και άρα η αύξηση γίνεται αυτόματα χωρίς να προηγηθούν κάποιες ανακοινώσεις.

Η «Αττικής» αύξησε το επιτόκιο της πιστωτικής κάρτας «Attica Cart» κατά 0,25%, ενσωματώνοντας έτσι ολόκληρη την πρόσφατη αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ. Μετά την αύξηση αυτή το νέο επιτόκιο, το οποίο θα αρχίσει να ισχύει από τις 16/8/2006, διαμορφώνεται στο 15,50%. Αντίθετα, ακολουθώντας και η συγκεκριμένη τράπεζα την τοκογλυφική πολιτική των άλλων τραπεζών, οι αυξήσεις του επιτοκίου Ταμιευτηρίου είναι μικρότερης έκτασης και τα νέα κλιμακούμενα επιτόκια - ανάλογα με το ύψος της κατάθεσης - διαμορφώνονται από 0,60% έως 2,65%. Το δε επιτόκιο προνομιακού τρεχούμενου διαμορφώνεται από 1,35% έως 3,30%. Οπως προκύπτει από τη σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας, αμετάβλητα παραμένουν τα σταθερά επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια, όπως και το βασικό επιτόκιο στεγαστικών δανείων, η αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων κυμαίνεται μεταξύ 0,10% και 0,15%, ενώ τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων απορροφούν ολόκληρη την αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ. Ειδικότερα το ελάχιστο επιτόκιο χορηγήσεων αυξάνει κατά 0,15% και διαμορφώνεται στο 8,65%, ενώ κατά 0,15% αυξάνει και το προνομιακό επιτόκιο βραχυπρόθεσμων χορηγήσεων το οποίο διαμορφώνεται στο 6,85%. Το βασικό επιτόκιο Factoring αυξάνει επίσης κατά 0,15% και διαμορφώνεται στο 6,85%.

Το σταθερό επιτόκιο προσωπικών δανείων της «Εγνατίας» διαμορφώθηκε από χτες στο 10,15%, το επιτόκιο καταναλωτικής πίστης στο 7,5% και το επιτόκιο χορηγήσεων για επιχειρήσεις στο 9%. Τέλος τα επιτόκια καταθέσεων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (απλό και προθεσμίας) κυμαίνονται από 1,4% έως και 3,26%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ