Τρίτη 15 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
«Λουκέτο» για 3.000 μικρές επιχειρήσεις

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τη λεγόμενη «κινητικότητα» στον τομέα των ατομικών επιχειρήσεων

Η προκλητική κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών μονάδων που στηρίζεται στην εκμετάλλευση των εργαζομένων και στην καταλήστευση του κοινωνικού πλούτου, έχει και άλλες ...παράπλευρες συνέπειες και επιπτώσεις. Ετσι, περισσότερες από 3.000 επιχειρήσεις διαγράφονται κάθε χρόνο από τους καταλόγους του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ), η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι ατομικές επιχειρήσεις και Ομόρρυθμες Εταιρείες. Την ίδια περίοδο, εγγράφονται ως νέες 8.500 περίπου επιχειρήσεις.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία του ΕΒΕΑ που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα και αφορούν στις εγγραφές και διαγραφές επιχειρήσεων από τα μητρώα τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Είναι αυτό που στην οικονομική πολιτική ονομάζουν «κινητικότητα» των επιχειρήσεων και που οι μεγαλοεπιχειρηματίες τρίβουν τα χέρια τους, όταν ο σχετικός δείκτης είναι υψηλός, αφού αυτό σημαίνει την οικονομική καταστροφή κάποιων μονάδων και την - κατ' επέκταση - αρπαγή του μεριδίου της αγοράς τους από τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Την ικανοποίησή του έσπευσε να εκδηλώσει και ο πρόεδρος των εμποροβιομηχάνων, σχολιάζοντας τα σχετικά στοιχεία. Οπως ισχυρίστηκε, η σχέση μεταξύ επιχειρήσεων που κλείνουν και επιχειρήσεων που ανοίγουν δείχνει «αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας» και άρα «βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος της χώρας». Ωστόσο, εάν δει κανείς τα πράγματα μακριά από τη φιλοκυβερνητική προπαγάνδα, τα ίδια στοιχεία καταδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο: Πρώτον, την απόγνωση των ανέργων μισθωτών που συνεχώς αυξάνονται και μη βρίσκοντας εργασία αναζητούν επαγγελματική διέξοδο ακόμα και στην εμπορική δραστηριότητα και δεύτερον, τα αδιέξοδα στα οποία τελικώς οδηγούνται τουλάχιστον 3.000, κύρια από αυτούς τους ίδιους, που μην αντέχοντας τον ανελέητο ανταγωνισμό οδηγούνται σε κλείσιμο της επιχείρησής τους, χάνοντας έτσι και τις λίγες οικονομίες που είχαν επενδύσει.

Ενδεικτικά τα στοιχεία του ΕΒΕΑ δείχνουν:

  • Μέσα στο 2004 διαγράφηκαν από το Επιμελητήριο 1.809 ατομικές επιχειρήσεις και 603 ΟΕ έναντι μόλις 332 ΑΕ, και εγγράφηκαν 3.755 ατομικές και 1.840 ΟΕ
  • Το 2005 διαγράφηκαν 1.702 ατομικές επιχειρήσεις και 635 ΟΕ έναντι 3.667 ατομικών και 1.983 ΟΕ που εγγράφηκαν
  • Το πρώτο εξάμηνο του 2006 διαγράφηκαν 638 ατομικές και 191 ΟΕ και εγγράφησαν 1.656 ατομικές επιχειρήσεις και 1.035 ΟΕ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ