Πέμπτη 17 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Οι εραστές του... Βισκόντι

Από την ταινία του Λουκίνο Βισκόντι «Διαβολικοί εραστές»
Από την ταινία του Λουκίνο Βισκόντι «Διαβολικοί εραστές»
Ο αξιόλογος Λουκίνο Βισκόντι υπογράφει τη σκηνοθεσία της ιταλικής ταινίας «Διαβολικοί εραστές», που θα προβληθεί απόψε στη 01.00 από την ΕΤ-1.

Ο νεαρός Τζίνο Κόστα, άνεργος κι αδέκαρος, σταματά σ' ένα βενζινάδικο με πανδοχείο. Την επιχείρηση διευθύνει ο Τζουζέπε Μπραγκάνα και η σύζυγός του, Τζοβάνα, μια ελκυστική και αισθησιακή γυναίκα που ερωτεύεται αμέσως τον νεαρό. Ο Τζίνο δέχεται την προσφορά του Μπραγκάνα να μείνει στο πανδοχείο με αντάλλαγμα να κάνει κάποιες δουλιές και γίνεται εραστής της Τζοβάνα. Αφού προσπάθησε, μάταια, να πείσει τη γυναίκα να τον ακολουθήσει, ο Τζίνο φεύγει για την Ανκόνα, όπου ξαναβλέπει τυχαία την Τζοβάνα με το σύζυγό της σ' ένα πανηγύρι και εκείνη πείθει τον νεαρό να τη βοηθήσει να τον ξεφορτωθεί. Το ίδιο βράδυ ο Μπραγκάνα σκοτώνεται σ' ένα σκηνοθετημένο από τους εραστές ατύχημα...

Ο Βισκόντι εμπνεύστηκε το σενάριο της ταινίας από το μυθιστόρημα του Τζέιμς Κέιν «Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δυο φορές», που του έδωσε να διαβάσει ο «μέντορας» και φίλος του, Ζαν Ρενουάρ. Η ιστορική σημασία όμως της ταινίας ξεπερνάει την απλή λογοτεχνική μεταφορά αφού, στην ουσία, εγκαινιάζει ταυτόχρονα την καριέρα του Βισκόντι και τη σχολή του Ιταλικού Νεορεαλισμού. Γεγονός είναι ότι στο σύνολο των ταινιών του Βισκόντι η «Διαβολικοί εραστές» μπορεί να θεωρηθεί ως μια από τις πιο νεοτερικές και πιο ολοκληρωμένες. Ο κεντρικός ήρωας συμβολίζει την ελευθερία της σκέψης, ενώ γύρω του κυριαρχούν η ανεργία, η αθλιότητα, ο φασισμός. Μια ταινία - σταθμός που σκανδάλισε στην εποχή της και παραμένει αριστουργηματική. Παίζουν: Κλάρα Καλαμάι, Μάσιμο Τζιρότι, Χουάν Ντε Λάντα, Ντία Κριστιάνι, Ελιο Μαρκούτσο, Βιτόριο Ντούζε, Μικέλε Ρικαρντίνι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ