Πέμπτη 17 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΛΑΔΟΣ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Στα 2,4 δισ. ευρώ ο ετήσιος τζίρος

Eurokinissi

Αγορά με μεγάλα κέρδη - που μάλιστα αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια - είναι και η αγορά του κλάδου των ανταλλακτικών, όπως προκύπτει από τη σχετική έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με αυτήν, ο τζίρος στο εμπόριο ανταλλακτικών και εξαρτημάτων αυτοκινήτων διαμορφώθηκε το 2002 σε 2,4 δισ. ευρώ. Η καταναλωτική δαπάνη ανταλλακτικών από το 1994 μέχρι το 2004 υπερδιπλασιάστηκε. Συγκεκριμένα, αυξήθηκε κατά 153,3% και διαμορφώθηκε το 2004 στα 1,3 δισ. ευρώ από 513,2 εκατ. ευρώ το 1994.

Οι συντάκτες της εν λόγω έρευνας:

  • Εκτιμούν πως για το διάστημα από το 2004 έως το 2010 η αγορά ανταλλακτικών θα σημειώσει άνοδο, σε αξία, κατά 1,4%.
  • Θεωρούν παράγοντα που επηρεάζει αρνητικά τη ζήτηση στον κλάδο, την τεχνολογική πρόοδο, επειδή - μέσω αυτής - βελτιώνεται η αξιοπιστία των αυτοκινήτων και επιτυγχάνεται αύξηση της διάρκειας ζωής των ανταλλακτικών.
  • Προβλέπουν πως η εντατικοποίηση των ελέγχων σε ζητήματα οδικής ασφάλειας, θα έχει «ευνοϊκό αποτέλεσμα» στον κλάδο των ανταλλακτικών καθώς θα πραγματοποιούνται οι αναγκαίες ή υποχρεωτικές επισκευές και συντήρηση των αυτοκινήτων και θα ενισχυθεί η ζήτηση η οποία «για σημαντικό τμήμα της αγοράς (κυρίως αυτοκίνητα άνω της δεκαετίας) παραμένει σχεδόν ανενεργός».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ανεξάρτητα συνεργεία αυτοκινήτων, αντιμετωπίζονται για τον κλάδο ως ...πρόβλημα! Οπως ισχυρίζονται οι συντάκτες της μελέτης, «ένας μικρός αριθμός ανεξάρτητων συνεργείων» χωρίς τον απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό και κατάρτιση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ορθή επισκευή και συντήρηση στα σύγχρονα αυτοκίνητα που είναι πολύπλοκα και απαιτούν ειδικότερους χειρισμούς στην επισκευή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ