Πέμπτη 17 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Υποχρεωτική η τοποθέτηση «ρελέ»

Απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ

Την υποχρεωτική εγκατάσταση διατάξεων διαφορικού ρεύματος και κατασκευή θεμελιακής γείωσης, στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις προβλέπει κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ Δ. Σιούφα και Γ. Σουφλιά.

Με την απόφαση, η εγκατάσταση διατάξεων προστασίας διακόπτη διαφορικού ρεύματος (ρελέ) καθίσταται υποχρεωτική για πρόσθετη προστασία από ηλεκτροπληξία σε όλες τις εσωτερικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις παλιές και νέες. Η κάλυψη από ηλεκτροπληξία με διάταξη ή διατάξεις διαφορικού ρεύματος θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα κυκλώματα ισχυρών ρευμάτων της εγκατάστασης.

Η εγκατάσταση της διάταξης ή διατάξεων διαφορικού ρεύματος στις παλιές εγκαταστάσεις θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε τρία χρόνια από τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης, ενώ κοντά στη διάταξη θα πρέπει να τοποθετείται πινακίδα με οδηγίες στα ελληνικά για δοκιμή καλής λειτουργίας από το χρήστη. Επίσης, με την ίδια απόφαση προωθείται η εγκατάσταση θεμελιακής γείωσης σε όλες τις νέες οικοδομές όπου κατά τις διατάξεις απαιτείται θεμελίωση. Από την υποχρέωση εξαιρούνται οι οικοδομές από προκατασκευασμένα στοιχεία ή οι λυόμενες κατασκευές, ενώ στα κτίρια με φέροντα οργανισμό από χάλυβα κατασκευών μπορεί να εφαρμόζεται η απευθείας γείωση σε αυτόν. Διευκρινίζεται, ακόμα, ότι μέσα σε έξι μήνες από τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης πρέπει να εναρμονιστεί ανάλογα ο ισχύων κτιριοδομικός κανονισμός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ