Πέμπτη 17 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Δύσκολες οι επόμενες μέρες...

Επιστροφή στα πάτρια εδάφη...

Associated Press

Επιστροφή στα πάτρια εδάφη...
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Εξίσου δύσκολες με την περίοδο των σφοδρών ισραηλινών βομβαρδισμών είναι οι επόμενες μέρες που ξημερώνουν στο Λίβανο. Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες επιχειρούν να επιστρέψουν στις ισοπεδωμένες, ως επί το πλείστον, εστίες τους μέσα από χαλάσματα, κατεστραμμένες γέφυρες και οδικές αρτηρίες... Με μόνη, ως τώρα, ορατή ελπίδα άμεσης βοήθειας τις διαβεβαιώσεις του ηγέτη της «Χεζμπολάχ», Χασάν Νασράλα, για βοήθεια στην ανοικοδόμηση χιλιάδων εκ των 15.000 κατεστραμμένων σπιτιών και την καταβολή ενοικίων 12 μηνών στους άστεγους...

Εντούτοις, η επιστροφή των εκατοντάδων χιλιάδων Λιβανέζων στις εστίες τους κάθε άλλο παρά ασφαλής είναι. Οχι, μόνον λόγω της καταστροφής και των βομβών που παραμονεύουν μέσα στα ερείπια, όπως κατέδειξε χτες ο τραγικός θάνατος 20χρονου, όταν πάτησε βόμβα έξω από το πατρικό του στην πόλη Ναμπατίγε. Αλλά και λόγω της «εύθραυστης εκεχειρίας» που υποτίθεται πως τέθηκε σε εφαρμογή από το πρωί της 14ης Αυγούστου, την οποία ως χτες οι Ισραηλινοί είχαν παραβιάσει σκοτώνοντας, σε «μεμονωμένες» περιπτώσεις, τουλάχιστον εννιά μαχητές της «Χεζμπολάχ» στις περιοχές του Νοτίου Λιβάνου, Σακίφ αλ Νιμούλ, Ρατζαμίν και Χαντάτα... Η «Χεζμπολάχ» δεν ανταπάντησε, προς το παρόν, σ' αυτές τις ενέργειες. Θεωρείται, ωστόσο, βέβαιο πως οι αφορμές δε θα λείψουν, αφού ισραηλινός στρατός και κυβέρνηση απειλούν να μείνουν στο Νότιο Λίβανο «ακόμη και για μήνες εάν χρειαστεί», όπως διαμήνυε χτες ο αρχηγός του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Νταν Χαλούτζ, μιλώντας στην Κνεσέτ. Με πρόσχημα; Τι άλλο το αναμενόμενο διάστημα που θα χρειαστεί για να αναπτυχθεί πλήρως η συνολική δύναμη των 15.000 κυανοκράνων, που θα ενισχύσει την (περίπου 2.000 ανδρών) αποστολή UNIFIL του ΟΗΕ, αλλά και οι ισάριθμοι στρατιώτες του λιβανέζικου στρατού.

Η απόφαση της λιβανέζικης κυβέρνησης

Πάντως χτες - και μετά από αναβολές δύο ημερών - η κυβέρνηση του Λιβανέζου πρωθυπουργού Φαούντ Σινιόρα αποφάσισε πως θα αρχίσει από σήμερα, Πέμπτη, την ανάπτυξη του στρατού νοτίως του ποταμού Λιτάνι, με στόχο «κανένας ένοπλος να μην κυκλοφορεί και να αποκατασταθεί εκεί η εξουσία της κεντρικής κυβέρνησης του Λιβάνου». Πριν την έκδοση του σχετικού ανακοινωθέντος, αξιωματούχοι είχαν πει πως δεν ελήφθησαν αποφάσεις σε σχέση με το θέμα αφοπλισμού της «Χεζμπολάχ».

Ωστόσο, το στέλεχος της «Χεζμπολάχ» στην Τύρο Σεΐκ Ναμπίλ Καούκ καλωσόρισε την ανάπτυξη του λιβανέζικου στρατού στο Νότο σημειώνοντας πως «όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα η "Χεζμπολάχ" δε θα έχει ορατή στρατιωτική παρουσία» στην περιοχή...

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Λιβάνου Εμίλ Λαχούντ χαρακτήρισε χτες «ντροπή» το αίτημα αφοπλισμού της «Χεζμπολάχ» λέγοντας πως εν τέλει ήταν «η μόνη αραβική δύναμη στον κόσμο που πρόβαλε αντίσταση έναντι του Ισραήλ».

Παζάρια για τη δύναμη του ΟΗΕ...

Γεγονός είναι πάντως πως η σύνθεση της δύναμης του ΟΗΕ αποτελεί αντικείμενο έντονων διαβουλεύσεων ανάμεσα στους πρωταγωνιστές του πολέμου και υψηλόβαθμους αξιωματούχους χωρών που προτίθενται να συμβάλλουν σ' αυτή, με πρώτη τη Γαλλία η οποία επιθυμεί να έχει τη διοίκηση της ενισχυμένης στρατιάς του ΟΗΕ. Οι Γάλλοι φέρονται να είναι σε θέση να στείλουν τους περισσότερους από τους πρώτους 3.500 κυανόκρανους που απαιτείται να αναπτυχθούν στην περιοχή μέσα στο επόμενο 15ήμερο. Ωστόσο, πολλές από τις χώρες που είχαν φανεί αρχικά πρόθυμες να συνδράμουν με κυανόκρανους τώρα διστάζουν, μεταξύ άλλων και επειδή παραμένουν ασαφείς οι κανονισμοί εμπλοκής των κυανόκρανων στο Νότιο Λίβανο. Ο σημερινός επικεφαλής της δύναμης των περίπου 2.000 κυανοκράνων της UNIFIL, Αλέν Πελεγκρίνι, ζήτησε χτες -για παράδειγμα- να διαθέτει η νέα αποστολή του ΟΗΕ «ισχυρά μέσα για να εφαρμόσει την απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Επιπλέον, το Ισραήλ επιχειρεί να επιβάλλει τους δικούς του όρους και σ' αυτή την υπόθεση απαιτώντας χτες να μη συμμετάσχουν στη δύναμη ενίσχυσης της UNIFIL κυανόκρανοι από χώρες με τις οποίες δεν έχει πλήρεις διπλωματικές σχέσεις, όπως η Μαλαισία (για την οποία εξέφρασε επιφυλάξεις)...

Σ' αυτό το πλαίσιο βρέθηκαν χτες στη Βηρυτό πολλοί ξένοι υπουργοί και άλλοι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Φιλίπ Ντουστ - Μπλαζί, που ζήτησε (σε μάλλον ήπιους τόνους) τον τερματισμό του εναέριου και θαλάσσιου αποκλεισμού που έχει επιβάλλει το Ισραήλ από την αρχή του πολέμου και ο Τούρκος ομόλογός του Αμπντουλάχ Γκιουλ που βολιδοσκοπεί προθέσεις και περιθώρια «για ρόλο» στις εξελίξεις. Επίσης, μετέβη στη Βηρυτό και αντιπροσωπεία από τον 54μελή «Οργανισμό Ισλαμικής Συνδιάσκεψης»..

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τηρείται... η παραβίαση της εκεχειρίας (2006-09-15 00:00:00.0)
Ερχεται «Δούρειος Ιππος» με έμβλημα κυανοκράνων (2006-08-27 00:00:00.0)
Ερχονται οι Ευρωπαίοι κατοχικοί... (2006-08-26 00:00:00.0)
Προειδοποιήσεις Ασαντ (2006-08-24 00:00:00.0)
Με το κιάλι ψάχνουν για κυανόκρανους... (2006-08-18 00:00:00.0)
Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας δε σταμάτησε το πόλεμο (2006-08-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ