Πέμπτη 17 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Συζητήσεις Χαμάς - Φατάχ

Συνεχίζει τις εγκληματικές επιθέσεις το Ισραήλ

ΓΑΖΑ.- Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 10 τραυματίστηκαν νωρίς χτες Τετάρτη όταν ισραηλινά μαχητικά βομβάρδισαν και κυριολεκτικά ισοπέδωσαν ένα διώροφο σπίτι και προκαλώντας ζημιές σε παρακείμενα κτίρια, σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία. Κάτοικοι της περιοχής είπαν ότι ο ένας νεκρός ήταν μέλος των Ταξιαρχιών του αλ Ακσα και ο άλλος ο πατέρας του. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι το σπίτι χρησιμοποιούνταν ως «αποθήκη όπλων». Αργά το βράδυ της Τρίτης, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους - που σύμφωνα με το αλ Τζαζίρα φέρονται να ήταν μέλη των Ταξιαρχιών αλ Κουντς, της ένοπλης πτέρυγας του κινήματος Ισλαμικός Τζιχάντ.

Από την 28η Ιουνίου, όταν ο ισραηλινός στρατός άρχισε μαζικής κλίμακας επιχειρήσεις με πρόσχημα την προσπάθεια απελευθέρωσης ενός στρατιώτη που απήχθη, τουλάχιστον 177 Παλαιστίνιοι και ένας Ισραηλινός στρατιώτης έχουν βρει το θάνατο.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Χαμάς, εκπροσωπούμενη από τον πρωθυπουργό Ισμαΐλ Χανίγια και ο Μαχμούντ Αμπάς, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και ηγέτης της Φατάχ, άρχισαν χτες, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Ραμάλα, διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συμμαχίας. «Είμαστε καθ' οδόν προς την εξεύρεση λύσης. Μια από αυτές προβλέπει τη δημιουργία μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας», είπε ο Αμπάς. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, η συμφωνία προβλέπει την αναγνώριση, από μέρους της Χαμάς, του κράτους του Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Ισραήλ και η ΕΕ έχουν επιβάλλει πλήρες και ασφυκτικό εμπάργκο στη (νόμιμα και δημοκρατικά εκλεγμένη) παλαιστινιακή κυβέρνηση της Χαμάς έως ότου αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ. Η κυβέρνηση αδυνατεί να πληρώσει 165.000 εργαζόμενους της Παλαιστινιακής Αρχής εδώ και μήνες - ενώ η κατάσταση των απλών πολιτών πάει από το κακό στο χειρότερο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ