Παρασκευή 18 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΡΩΣΙΚΑ ΜΟΥΣΕΙΑ
«Δεν πληρώνω» λέει η κυβέρνηση

Δεκατρία δισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 382 εκατομμύρια ευρώ) ζήτησε από την κυβέρνηση ο υπουργός Πολιτισμού της Ρωσίας, Αλεξάντρ Σόκολοφ, για την επίλυση των προβλημάτων των μουσείων με αφορμή τις πρόσφατες κλοπές στο Μουσείο Ερμιτάζ και το Κρατικό Αρχείο Λογοτεχνίας και Τέχνης.

Κατά τον υπουργό, ένα δισεκατομμύριο ρούβλια χρειάζονται για την αγορά σύγχρονων μέσων ασφαλείας, 4,3 δισ. για την αύξηση των μισθών και επιδομάτων των εργαζομένων στα μουσεία (σ.σ. οι αποδοχές των οποίων είναι επιεικώς άθλιες), ακόμη τρία εκατομμύρια για επισκευές και συντηρήσεις των κτιρίων των μουσείων και 4,7 δισ. για δημιουργία συστημάτων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε περίπτωση βλάβης.

Ο πρωθυπουργός, Μιχαήλ Φραντκόφ, ουσιαστικά είπε «όχι» στον υπουργό του, απαντώντας ότι «θαύματα δε γίνονται» και ότι σε δύο μέρες που θα συνεδριάσει η οικονομική επιτροπή αποκλείεται να αλλάξει κάτι στους προϋπολογισμούς. Ειρωνεύτηκε μάλιστα τον Σόκολοφ για το ...όψιμο «ενδιαφέρον» του.

Φυσικά, ο πρωθυπουργός αρνήθηκε όχι επειδή δεν υπάρχει ...χρόνος, αλλά γιατί είναι πολιτική επιλογή της ρωσικής κυβέρνησης το πέρασμα των μουσείων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς στα χέρια του κεφαλαίου. Οι σχετικές ιδιωτικοποιήσεις ήδη προχωρούν με γοργούς ρυθμούς (βλ. Ενθετο στον «Ρ» της περασμένης Κυριακής) και αποτελούν τη «φυσική» συνέχεια της διαδικασίας καπιταλιστικοποίησης, η οποία είναι και η βασική αιτία και της λεηλασίας στα ρωσικά μουσεία. Επιπλέον, δεν πρέπει να υπάρχουν αμφιβολίες ότι ακόμη κι αν δίνονταν αυτά τα χρήματα, ή αν το κράτος τα πληρώσει στο μέλλον, σε καμία περίπτωση δε θα σταματήσει αυτή η διαδικασία. Απλά ο λαός θα πληρώσει για να ξεπουληθούν ευκολότερα τα μουσεία του...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ