Παρασκευή 18 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Στα όριά του το σύστημα

Καθησυχαστικός ο υπουργός Ανάπτυξης

Στα όριά του φαίνεται να κινείται το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα καθώς οι επιπτώσεις από την πολιτική απελευθέρωσης της αγοράς και μετατροπής της ΔΕΗ σε εταιρία που πρώτο στόχο θα έχει να εξασφαλίζει κέρδη για τους μεγαλομετόχους της, οδηγούν στη συνεχή υποβάθμιση της ίδιας της λειτουργίας της επιχείρησης. Χτες και παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι δεν έχουν επιστρέψει ακόμα στα αστικά κέντρα από τις καλοκαιρινές τους διακοπές, η κατανάλωση έφτασε τα 8.300 μεγαβάτ, ενώ οι δυνατότητες του συστήματος είναι της τάξης 9.000 μεγαβάτ.

Οπως είναι φυσικό οι ανησυχίες επιτείνονται από τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας ότι τις επόμενες μέρες η θερμοκρασία θα ανέβει αισθητά, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων, οι ανάγκες - ζήτηση - για την επόμενη Δευτέρα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 9.500 μεγαβάτ. Ωστόσο τέτοιες ποσότητες θεωρείται βέβαιο ότι δεν μπορούν να καλυφθούν από τη ΔΕΗ, με δεδομένο ότι πολλές μονάδες της είναι εκτός λειτουργίας, είτε λόγω βλαβών, είτε λόγω συντήρησής τους. Σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον 7 μονάδες της ΔΕΗ συνολικής ισχύος 1.800 μεγαβάτ είναι αυτές τις μέρες εκτός συστήματος. Το πρόβλημα οι αρμόδιοι σχεδιάζουν να το αντιμετωπίσουν με εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας 600 μεγαβάτ από το εξωτερικό και περικοπές φορτίων σε αρδευτικά (χωράφια) και ορυχεία της ΔΕΗ.

Πάντως, ο υπουργός Ανάπτυξης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον κίνδυνο να υπάρξει «μπλακ άουτ» ενόψει της αυξημένης ζήτησης λόγω του καύσωνα, εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποφευχθεί ένας τέτοιος κίνδυνος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ