Παρασκευή 18 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο ΝΑΤΟ θα συζητηθεί η ελληνική συμμετοχή

Στο στρατηγείο στη Νάπολη θα καθοριστεί ο ρόλος του στρατού της χώρας στη δύναμη κατοχής

Μια μέρα μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών με την οποία ουσιαστικά η ελληνική κυβέρνηση έδειξε ότι είναι αποφασισμένη να πάρει μέρος στην πολυεθνική δύναμη κατοχής στο Λίβανο, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας ανακοίνωσε ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Π. Χηνοφώτης, θα μεταβεί σήμερα στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη και θα παραμείνει εκεί μέχρι τις 21 του Αυγούστου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Διακλαδικό Στρατηγείο της Νάπολης στην Ιταλία, «μετά από πρόσκληση του διοικητού της διακλαδικής διοίκησης των συμμαχικών δυνάμεων νοτίου τομέα του ΝΑΤΟ και διοικητού των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, ναυάρχου Henry ULRICH».

Βασικό θέμα των συζητήσεων και των επαφών του Π. Χηνοφώτη θα είναι «η ελληνική συμμετοχή σε πολυεθνικές επιχειρήσεις». Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, «οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν κυρίως σε θέματα επιχειρήσεων στα Βαλκάνια και στο Αφγανιστάν, μετασχηματισμού της Δομής Διοίκησης και Δυνάμεων, καθώς και επανδρώσεως των Στρατηγείων του Νοτίου Τομέα του ΝΑΤΟ και η ένταξη Βαλκανικών χωρών σε προγράμματα του ΝΑΤΟ».

Είναι φανερό ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη εντάσσεται στα πλαίσια της ανάπτυξης της «ειρηνευτικής» δύναμης κατοχής και στο Λίβανο αλλά και του ρόλου που θα παίξει η Ελλάδα στη συγκεκριμένη αποστολή. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, στη διάρκεια των συνομιλιών από ελληνικής πλευράς θα τεθεί το θέμα της «ελληνικής συμμετοχής στην εκκένωση αμάχων από το Λίβανο και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας». Στην ανακοίνωσή του το ΓΕΕΘΑ, ουσιαστικά επαναλαμβάνοντας τη χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, επιχειρεί να προβάλει το ρόλο της χώρας στον απεγκλωβισμό Ελλήνων και ξένων υπηκόων, αλλά συγχρόνως να δηλώσει την ετοιμότητα της χώρας στην αποστολή της «ειρηνευτικής» δύναμης.

Θα συντονίσουν και τη μεταφορά στρατού

Επίσης, στις συζητήσεις στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, θα τεθεί το θέμα που αφορά στο «Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλάσσιων Μεταφορών» και έχει έδρα την Αθήνα. Ενα κέντρο που στη συγκεκριμένη περίπτωση θα παίξει το ρόλο του συντονισμού της μεταφοράς της πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης στο Λίβανο, αφού θα αναλάβει να ναυλώσει καράβια για τη μεταφορά στρατιωτών και στρατιωτικού υλικού στην περιοχή. Το ίδιο «κέντρο» είχε αναλάβει και έχει ήδη στείλει στο Ιράκ άρματα μάχης που έδωσε η Ουγγαρία στον ιρακινό στρατό.

Επίσης, στις επαφές θα συζητηθεί και η «πρόοδος ενεργοποίησης του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής». Πρόκειται για το «αντιτρομοκρατικό» κέντρο εκπαίδευσης που έχει στηθεί στη βάση της Σούδας στα πλαίσια της νέας δομής του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μεσογείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ