Παρασκευή 18 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ
Κατακραυγή από τα ταξικά συνδικάτα

Αυτός ο κόσμος δε βολεύεται σε μια λωρίδα, κύριε Πολύδωρα...
Αυτός ο κόσμος δε βολεύεται σε μια λωρίδα, κύριε Πολύδωρα...
Την κατακραυγή πλήθους συνδικαλιστικών οργανώσεων προκαλούν οι αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, που, όπως και το ΠΑΣΟΚ παλαιότερα, επιχειρεί να περιορίσει και τελικά να χτυπήσει το κατοχυρωμένο δημοκρατικό δικαίωμα του λαού να εκφράζεται συλλογικά και να διαδηλώνει. Το ΠΑΜΕ, μια σειρά από Ομοσπονδίες και Συνδικάτα καταγγέλλουν την πολιτική αυτή και καλούν τους εργαζόμενους να αντιδράσουν άμεσα ώστε να μην περάσουν αυτές οι πολιτικές.

Σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει: «Τα αντιδημοκρατικά μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ για τον παραπέρα περιορισμό των λαϊκών διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων δεν αποτελούν "κεραυνό εν αιθρία". Είναι συνέχεια των αυταρχικών, αντεργατικών μέτρων που όλα αυτά τα χρόνια εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και είχαν τη στήριξη των δημάρχων και νομαρχών αυτών των κομμάτων. Η κήρυξη των απεργιών ως παράνομων, το χτύπημα και η καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων είναι μέτρα που εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται από τα δύο κόμματα χωρίς εξαίρεση».

Σήμερα, επισημαίνει το ΠΑΜΕ, «τη σκυτάλη την έχει η ΝΔ συνεχίζοντας σε αυτή τη γραμμή με βάση τις επιλογές της ΕΕ και του κεφαλαίου για την παραπέρα μείωση της αξίας της εργατικής δύναμης και την αύξηση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης. Τα προβλήματα που τάχα επικαλείται η κυβέρνηση και ο πόνος που τάχα την έπιασε για τους επαγγελματίες είναι προσχήματα. Οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες και τα λαϊκά στρώματα βιώνουν τα μεγάλα προβλήματα των αντιλαϊκών πολιτικών και τα δικαιώματά τους θυσιάζονται στο βωμό των συμφερόντων του κεφαλαίου».

Το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει ότι για να αλλάξει αυτή η κατάσταση «η ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες των εργαζομένων και του λαού που θα δυναμώνουν, θα έρχονται σε αντίθεση και ρήξη με τις πολιτικές του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων». Καταλήγοντας καταδικάζει τις πολιτικές των απαγορεύσεων και του αυταρχισμού και καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα «να αντιδράσουν άμεσα και να δυναμώσουν την πάλη τους ώστε να μην περάσουν οι αντεργατικές και αυταρχικές αντιλαϊκές πολιτικές. Να καταδικάσουν με την ψήφο τους στις επικείμενες τοπικές εκλογές τους υποψήφιους νομάρχες και δημάρχους που πρωτοστατούν και στηρίζουν αυτές τις πολιτικές».

Θέλουν το κίνημα στο γύψο

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει τον αντεργατικό, αντιλαϊκό, αντιδημοκρατικό κατήφορο με νέα μέτρα απαγόρευσης των λαϊκών εργατικών κινητοποιήσεων. Στόχος να βάλει «στο γύψο το κίνημα, για να περάσει στα μαλακά την πολιτική που δίνει προνόμια στο κεφάλαιο, φτώχεια, ανέχεια και μιζέρια για την εργατική οικογένεια». Γιατί, όπως σημειώνει, «γνωρίζουν ότι η όξυνση της αντιλαϊκής πολιτικής θα επιδεινώσει τη ζωή των εργαζομένων και αυτό θα φέρει συγκρούσεις», κάτι που θα ανοίξει το δρόμο «για το δυνάμωμα του μετώπου της εργατικής τάξης για βαθύτερες και ουσιαστικές αλλαγές στον τόπο μας». Καταλήγοντας καλεί τους οικοδόμους «σε επαγρύπνηση για να ματαιώσουμε στην πράξη τα επικίνδυνα σχέδιά τους».

Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της και τονίζει: «Εμείς οι συνταξιούχοι, που η μεγάλη πλειοψηφία ζει στη φτώχεια και τη μιζέρια, θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στους δρόμους και ας έρθουν τα ΜΑΤ να μας χτυπήσουν. Τέλος, απαιτούμε από την κυβέρνηση να σταματήσει κάθε τέτοια κίνηση και να σεβαστεί τα δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού γενικότερα».

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: «Τα όρια της αστικής δημοκρατίας είναι διευρυμένα μόνο όταν υπερασπίζονται τα κέρδη του κεφαλαίου. Καταργείται κάθε "δημοκρατικό" όταν το κεφάλαιο και η πλουτοκρατία έχει να αντιμετωπίσει την αντίθεση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων στην εγκληματική τους πολιτική», και δηλώνει: «Δυναμώνουμε την πάλη μας για να ανατρέψουμε την αντιδραστική, τρομοκρατική, αντιλαϊκή πολιτική».

Κατηγορηματικά και ξεκάθαρα, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» τονίζει: «Κανένας περιορισμός δε θα περάσει. Το πού, πότε και πώς θα διαδηλώνουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, θα το καθορίζει κάθε φορά η ένταση των προβλημάτων και το ίδιο το ταξικό κίνημα».

Τέλος, η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης επισημαίνει ότι η πρόσκληση της κυβέρνησης σε κόμματα και φορείς για συμμετοχή σε σύσκεψη με στόχο τον περιορισμό των διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων «πρέπει να επιστραφεί ως απαράδεκτη από τα συνδικάτα, όπως έγινε και επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ το 1997».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ