Παρασκευή 18 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Παζαριών «πρόοδος»

ΓΑΖΑ, ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ και ΙΣΜΑΙΛΙΓΙΑ.--

Ενας 38χρονος Αιγύπτιος δάσκαλος τραυματίστηκε χτες στο στομάχι κοντά στη μεθόριο της Αιγύπτου με τη Γάζα, ανακοίνωσαν αιγυπτιακές νοσοκομειακές και αστυνομικές πηγές. Ο γιατρός χαροπαλεύει σε νοσοκομείο στο Βόρειο Σινά. Παράλληλα, ισραηλινό αεροσκάφος εκτόξευσε χτες πύραυλο εναντίον ενός μεταλλουργείου στην πόλη της Γάζας, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί. Ο ισραηλινός στρατός διατείνεται ότι βομβάρδισε το κτίριο, διότι σε αυτό «κατασκευάζονταν όπλα».

Στο μεταξύ, στη Γάζα συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Μαχμούντ Αμπάς, πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής και ηγέτη του κινήματος «Φατάχ», και τον Ισμαΐλ Χανίγιε, πρωθυπουργό της κυβέρνησης της «Χαμάς», για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με τις δύο πλευρές να αναφέρουν «πρόοδο».

Τέλος, χτες το Ισραήλ υπέστη ένα διπλωματικό πλήγμα, όταν ο πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, Οσκαρ Αρίας, ανακοίνωσε στο Σαν Χοσέ ότι η πρεσβεία της χώρας του θα μεταφερθεί από την Ιερουσαλήμ στο Τελ Αβίβ, κίνηση που ικανοποιεί πολλούς Αραβες, αφού λαμβάνει υπόψη την παλαιστινιακή αξίωση να είναι η πόλη πρωτεύουσα του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους (αν, όταν, και όπως του το επιτρέψουν να υπάρξει).

«Είναι καιρός να διορθώσουμε ένα ιστορικό λάθος που μας πλήττει σε διεθνές επίπεδο και μας στερεί τη δυνατότητα φιλικών σχέσεων με τον αραβικό κόσμο», σημείωσε ο Αρίας, ο οποίος είπε επίσης ότι ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης, ο Σιμόν Πέρες («περιστέρι», αλλά υπέρ του... πολέμου) επικοινώνησε μαζί του και του ζήτησε να ακυρώσει την κίνηση. Με τη μετακίνηση της πρεσβείας της Κόστα Ρίκα στο Τελ Αβίβ μοναδική χώρα που απομένει στην Ιερουσαλήμ είναι αυτή του Ελ Σαλβαδόρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ