Παρασκευή 18 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Φίλιες (και άλλες) απώλειες

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Τουλάχιστον 12 μέλη της δοσιλογικής «αστυνομίας» του Αφγανιστάν σκοτώθηκαν και άλλα δύο τραυματίστηκαν χτες από βομβαρδισμό αμερικανικού αεροσκάφους στην επαρχία Πάκτικα του Νότιου Αφγανιστάν, κοντά στη μεθόριο με το Πακιστάν, δήλωσε χτες ο κυβερνήτης της, Ακραμ Εχπούλ Ουάκ. Ο Ουάκ έκανε μια αξιοσημείωτη επιλογή λέξεων, λέγοντας ότι η βόμβα «έπεσε» από το αεροπλάνο - στη συνέχεια, μίλησε για «εσφαλμένα φίλια» πυρά. Σύμφωνα με το BBC, ο στρατός των ΗΠΑ δεν έκανε κανένα σχόλιο πέραν του ότι «ενημερώθηκε» για το συμβάν και ότι «διεξάγει έρευνα».

Στα πεδία των μαχών, κατά τα άλλα: χτες απήχθησαν 15 άνθρωποι, περιλαμβανομένων ενός γιατρού και νοσηλευτριών, στην Κανταχάρ. Επίσης στην Κανταχάρ χτες, ένας βομβιστής αυτοκτονίας επιτέθηκε σε αυτοκινητοπομπή του ΝΑΤΟ, τραυματίζοντας (ή κατ' άλλες πηγές, σκοτώνοντας) έναν κατοχικό στρατιώτη, ενώ μερικές ώρες νωρίτερα, στην Ουρουζγκάν, βομβιστής αυτοκτονίας τραυμάτισε οκτώ αστυνομικούς. Ακόμη, ένας κατοχικός Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από έκρηξη νάρκης της εποχής του (χρηματοδοτηθέντος γενναία από τις ΗΠΑ) πολέμου με τους Σοβιετικούς. Τέλος, όπως ανακοινώθηκε, Αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν οκτώ «μαχητές των Ταλιμπάν» στην Κουνάρ.

Στο μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός απέδειξε χτες πόσο αποτιμά τη ζωή των Αφγανών: κάτι παραπάνω από 5 χιλιάδες δολάρια. Αυτό συνήγαγαν κακεντρεχείς δημοσιογράφοι από την εξαγγελία του Πενταγώνου ότι θα πληρώσει 90.000 δολάρια για «οικογενειακή βοήθεια, ανοικοδόμηση και ανάπτυξη» σε ένα χωριό στην επαρχία Κανταχάρ, όπου σφαγίασε 16 αμάχους.

Σε ένα άλλο πεδίο, η οργάνωση «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» (Παρίσι) κάλεσε χτες τον επιλεγόμενο «Πρόεδρο» Χάμιντ Καρζάι να κάμψει το «κύμα επιθέσεων κατά της ελευθερίας του Τύπου», το οποίο διογκώνεται στο Αφγανιστάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ