Παρασκευή 18 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Παγκόσμιες διαστάσεις αποκτά η αλληλεγγύη

Συναυλία στην Αβάνα για τα γενέθλια του Κάστρο

Associated Press

Συναυλία στην Αβάνα για τα γενέθλια του Κάστρο
Σαν φωτιά συνεχίζει να εξαπλώνεται η επιστολή των διανοουμένων που στέκονται στο πλευρό της Κούβας και καταδικάζουν τα αμερικανικά ιμπεριαλιστικά σχέδια. Ο νομπελίστας Χάρολντ Πίντερ, που μάλιστα πρόσφερε το βραβείο του στην Κούβα, σύμφωνα με την Πρένσα Λατίνα, αυξάνει τον αρχικό αριθμό των κατόχων του βραβείου Νόμπελ που συνυπογράφουν την επιστολή όπου καταγγέλλονται τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ έναντι της Κούβας. Κατόχων όπως ο Ζοζέ Σαραμάγκου, η Ριγομπέρτα Μεντσού, η Ναντίν Γκόρτιμερ, ο Γουόλε Σογίνκα, ο Αντόλφο Πέρες Εσκιβέλ, ο Ντάριο Φο, ο Ντέσμοντ Τούτου, ο Ζορές Αλφιόροφ.

Την επιστολή έχουν υπογράψει περισσότερες από 12.000 προσωπικότητες ήδη, όπως οι Μπερνάντ Κασέν, Ιγνάσιο Ραμονέ διευθυντής και αρχισυντάκτης της «Λε Μοντ Ντιπλοματίκ». Οι καθηγητές Πανεπιστημίου Τζέιμς Πέτρας, Νόαμ Τσόμσκι, Σαμίρ Αμίν. Οι λογοτέχνες Εδουάρδο Γκαλεάνο, Μάριο Μπενεντέτι, Χουάν Γκέλμαν, Ερνέστο Καρδενάλ. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Ράμσεϊ Κλαρκ, αλλά και ο Ισπανός θεατράνθρωπος Αλφόνσο Σάστρε. Ο Μανού Τσάο, ο Τσίκο Μπαρκέ, ο Πάμπλο Γκουαγιασιμίν, ο Φρέι Μπέτο, ο Ντάνι Γκλόβερ, ο Χάρι Μπελαφόντε, η Μαρία Ρόχο, η Λετίσια Σπίλερ, ο Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ, ο Μπενίσιο ντε Τόρο, ο θρύλος της αρχιτεκτονικής, Βραζιλιάνος Οσκαρ Νιεμέγιερ, κ.ά.

Ο Μίκης στο πλευρό της Κούβας

Μαθαίνοντας νέα για τον Φιντέλ

Associated Press

Μαθαίνοντας νέα για τον Φιντέλ
Στην Ελλάδα, επίσης, η ανταπόκριση είναι ήδη πολύ μεγάλη. Ειδικό το βάρος μάλιστα της υπογραφής του Μίκη Θεοδωράκη, για τον οποίο η κουβανική εφημερίδα Γκράνμα φιλοξένησε το θέμα σε πρωτοσέλιδό της, αναφερόμενη εκτενώς στον μεγάλο Ελληνα μουσικοσυνθέτη, το έργο του αλλά και τους στενούς του δεσμούς με την Κούβα και τη στενή φιλία που τον συνδέει με τον Φιντέλ Κάστρο.

Εκτός του Μίκη Θεοδωράκη, την επιστολή έχουν υπογράψει επίσης, ο δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος, ο διεθνής διαιτητής και υποψήφιος δήμαρχος Αγρινίου Βασίλης Νικάκης, η κλασική κιθαρίστρια Εύα Φάμπα, ο πρώην καθηγητής Πανεπιστημίου Στρατής Κουνιάς, καθώς και ο Ηλίας Νικολόπουλος συνταγματολόγος, ο Κατρούγκαλος Γιώργος επίκουρος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και ο Κώστας Αλυσσανδράκης καθηγητής Πανεπιστημίου. Επίσης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντής του «Ριζοσπάστη», οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, Θανάσης Παφίλης και Γιώργος Τούσσας, ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, ο Γιώργος Μαυρίκος Γραμματέας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, τα μέλη της διοίκησης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Σκακιού, Νίκος Σερετάκης και Ευδοκία Μακαντάνη και δεκάδες άλλοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ