Παρασκευή 18 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΝΑΜΑΣ
Σε απεργιακό κλοιό

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΜΑ.--

Εχοντας στο πλευρό τους τους μαθητές τους, χιλιάδες δάσκαλοι κήρυξαν 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση, αξιώνοντας την ικανοποίηση των μισθολογικών τους αιτημάτων και προειδοποιώντας ότι δε θα επιστρέψουν στις θέσεις τους αν αυτό δε συμβεί. Σε 48ωρη απεργία και οι εργαζόμενοι στον κλάδο της Κοινωνικής Ασφάλισης (CSS) με μισθολογικά κυρίως αιτήματα, ενώ η απεργιακή φωτιά, σύμφωνα με την «Πρένσα Λατίνα», ενδέχεται να επεκταθεί και σε άλλους κλάδους.

Εξάλλου, σύμφωνα με αναλυτές, οι απεργιακές κινητοποιήσεις αποτελούν προάγγελο ενός κύματος ευρύτατων κινητοποιήσεων που προκαλεί έντονα προβλήματα στην κυβέρνηση ενόψει του δημοψηφίσματος του Οκτώβρη για τη διεύρυνση της Διώρυγας, καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, πυροσβέστες, εργαζόμενοι στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας, καθώς και υπάλληλοι του υπουργείου Γεωργίας και της Βουλής αξιώνουν επίσης μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών.

Κατ' αρχάς, όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς, που τη Δευτέρα πραγματοποίησαν 24ωρη προειδοποιητική απεργία, τουλάχιστον οκτώ χιλιάδες μέλη του Μετώπου Δράσης των Δασκάλων (FAM), το οποίο εκπροσωπεί περίπου το 80% των δασκάλων που είναι γραμμένοι σε συνδικάτα της χώρας, πραγματοποίησαν πορεία απαιτώντας να τους δοθεί αύξηση 190 δολαρίων και μη αποδεχόμενοι την κυβερνητική πρόταση, τον Ιούλη, για αύξηση 90 δολαρίων.

Το FAM είναι ανάμεσα στις οργανώσεις που είχαν παραλύσει τη χώρα με τις διαδηλώσεις τους εναντίον της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος το 2005. Συνδέει το ζήτημα των μισθολογικών αυξήσεων των εργαζομένων με το πρόγραμμα, ύψους 5,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για τη διεύρυνση της Διώρυγας του Παναμά, που αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι είναι πολύ μικρή για να ικανοποιεί τα σύγχρονα πλοία.

Ο εκπρόσωπος του FAM, Αντρες Ροδρίγκες, δήλωσε ότι οι αυξήσεις των μισθών των δασκάλων και των άλλων δημόσιων υπαλλήλων θα μπορούσαν να βρεθούν εάν τα κεφάλαια αυτά ανακατανέμονταν και προειδοποίησε ότι η απεργία επ' αόριστον είναι προ των πυλών.

Οι 37.000 δάσκαλοι στον Παναμά αποτελούν σημαντική πολιτική δύναμη. Ενδεικτικό είναι ότι το 2005 είχαν αναγκάσει την κυβέρνηση να επανεξετάσει ένα σχέδιο αναδιαμόρφωσης του Ασφαλιστικού, ματαιώνοντας τη σχεδιαζόμενη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Τέλος, τα μέλη της Εθνικής Ενωσης Δημοσίων Υπαλλήλων (ANFACSS), που πραγματοποιούν και αυτοί 48ωρη απεργία, ζητούν αυξήσεις της κλίμακας τύπου Β, που σημαίνει πολύ μεγάλη αύξηση των αποδοχών τους, όπως προκύπτει από την εργασιακή συμφωνία του 1987, και με την οποία αξιολογούνται κάθε τριετία. Η αξιολόγηση γίνεται μεν οι αυξήσεις όμως δε δόθηκαν ποτέ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ