Παρασκευή 18 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αντιφάσεων και ερωτημάτων η συνέχεια

Ο παράνομος πόλεμος είναι τρομοκρατία, λέει το πανό που κοιτάζει ο μικρός της φωτογραφίας, σε μια διαδήλωση στο Λονδίνο

Associated Press

Ο παράνομος πόλεμος είναι τρομοκρατία, λέει το πανό που κοιτάζει ο μικρός της φωτογραφίας, σε μια διαδήλωση στο Λονδίνο
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Ακριβώς μια εβδομάδα μετά, χιλιάδες βαλίτσες έχουν χαθεί, το χάος στα βρετανικά αεροδρόμια αλλά και σε πολλά άλλα συνεχίζεται και το κυριότερο, τα ερωτήματα αυξάνονται και μεγιστοποιούνται.

Στην πρώτη σημαντική δοκιμασία του νέου αντιτρομοκρατικού νόμου η βρετανική αστυνομία εξασφάλισε δικαστική άδεια για την παράταση της ανάκρισης 23 υπόπτων για την τρομοκρατική συνωμοσία, με στόχο υπερατλαντικές πτήσεις, εν τούτοις ένας ύποπτος αφέθηκε ελεύθερος δίχως απαγγελία κατηγορίας.

Βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου, η αστυνομία μπορεί να κρατήσει υπόπτους δίχως απαγγελία κατηγορίας για μέγιστη περίοδο 28 ημερών, λαμβάνοντας τακτική δικαστική έγκριση. Η Σκότλαντ Γιαρντ έλαβε δικαστική άδεια για την παράταση της κράτησης 21 υπόπτων για διάστημα άλλης μιας βδομάδας, ενώ δόθηκε παράταση δύο βδομάδων για την ανάκριση άλλων δύο υπόπτων που προφανώς θεωρούνται πιο σημαντικοί. Οι 23 συλληφθέντες είναι όλοι μουσουλμάνοι, γεννημένοι στη Βρετανία, οι περισσότεροι πακιστανικής καταγωγής. Εντούτοις, κανένα στοιχεία δεν έχει δοθεί και οι ύποπτοι κρατούνται, παρότι σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες κανείς εκ των «υπόπτων» δεν είχε αγοράσει ή κλείσει αεροπορικό εισιτήριο για οπουδήποτε, ενώ αρκετοί εξ αυτών δεν είναι κάτοχοι ούτε καν διαβατηρίου!

Πάντως, η βρετανική αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες γύρω από την αποτραπείσα «τρομοκρατική συνωμοσία» σε 22 διαφορετικές τοποθεσίες σε όλη τη χώρα σε μια επιχείρηση που αναμένεται να διαρκέσει έξι βδομάδες, σύμφωνα με το BBC.

Την ίδια ώρα, στο Πακιστάν κρατούνται τουλάχιστον 17 ύποπτοι για εμπλοκή στην υπόθεση, μεταξύ των οποίων δύο Βρετανοί υπήκοοι πακιστανικής καταγωγής.

«Η τρομοκρατική συνωμοσία με στόχο υπερατλαντικές πτήσεις από τη Βρετανία είχε την έγκριση του φερόμενου ως υπαρχηγού της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι», ισχυρίστηκε υψηλόβαθμο στέλεχος των πακιστανικών υπηρεσιών πληροφοριών που δεν κατονομάζεται.

Ο ίδιος υποστήριξε ακόμη ότι ο Βρετανός υπήκοος Ρασίντ Ραούφ, που συνελήφθη στο Πακιστάν, ήταν ο «εγκέφαλος» πίσω από τις σχεδιαζόμενες επιθέσεις και πως αυτός στρατολόγησε τα άτομα που θα ελάμβαναν μέρος στις επιθέσεις. «Εχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι είχαν την έγκριση της Αλ Κάιντα», δήλωσε. Πληροφορίες για τον δεύτερο Βρετανό που κρατείται στο Πακιστάν δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

Αντισυνταγματικές οι υποκλοπές

Τέλος, στις Ηνωμένες Πολιτείες που η κυβέρνηση εξετάζει την περαιτέρω σκλήρυνση των αντιτρομοκρατικών μέτρων και την επέκτασή τους, αντισυνταγματικές κρίθηκαν οι ακροάσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, σύμφωνα με την Αννα Ντιγκς Τέιλορ του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Ντιτρόιτ.

Σύμφωνα με την δικαστή, η παρακολούθηση των τηλεφώνων παραβιάζει το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το Σύνταγμα των ΗΠΑ. Εξάλλου, το πρόγραμμα παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων Αμερικανών πολιτών έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Ειδικά μετά τις αποκαλύψεις του περασμένου Δεκέμβρη από μερίδα του αμερικανικού Τύπου, που αποκάλυψε ότι μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη, η NSA είχε ξεκινήσει μυστικό πρόγραμμα παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων για τον εντοπισμό τρομοκρατών. Η κυβέρνηση Μπους υποστηρίζει ότι δεν αμφισβητούνται ούτε περιορίζονται τα δικαιώματα των Αμερικανών, ενώ τα μέτρα κρίνονται απολύτως ...απαραίτητα στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και γι' αυτό το λόγο ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Μάικλ Τσέρτοφ είχε δηλώσει μετά τη «συνωμοσία» ότι σχεδιάζεται η επέκτασή τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μόνιμο πρόσχημα για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις (2011-09-09 00:00:00.0)
Τα αντιδημοκρατικά μέτρα είναι εδώ! (2005-08-10 00:00:00.0)
Αρπάζει την ευκαιρία για γενικευμένο φακέλωμα (2005-07-13 00:00:00.0)
Βρετανικός «πολυ-τρομονόμος» ενόψει... (2001-11-14 00:00:00.0)
Πολεμικές ιαχές παντός τύπου (2001-09-26 00:00:00.0)
Προς αναβολή της δίκης Σαρίφ; (1999-12-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ