Σάββατο 19 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΟΥΡΔΟΙ - ΗΠΑ
Δυσαρέσκεια Αγκυρας

ΑΓΚΥΡΑ. --

Η τουρκική διπλωματία εξέφρασε χτες την έντονη ενόχλησή της για την έκκληση που διατύπωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εγκαταλείψει τον PKK τον ένοπλο αγώνα: η δήλωση αυτή, σημείωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ναμίκ Ταν, είναι «παράδοξη ως ένα βαθμό» και πρόσθεσε ότι η τουρκική κυβέρνηση «αναμένει από την Ουάσιγκτον να κάνει πιο στέρεα βήματα αντί να δηλώνει το προφανές», σύμφωνα με την εφημερίδα Turkish Daily News.

Σημειώνεται ότι, νωρίτερα αυτήν τη βδομάδα, λίγο πριν την 22η επέτειο των πρώτων επιθέσεων του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) στην Τουρκία, ανακοινωθέν του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που υπέγραφε ο Σον ΜακΚόρμακ σημείωνε πως η εκστρατεία ένοπλης βίας «πισωγυρίζει σε σημαντικό βαθμό τις φιλοδοξίες του Κουρδικού πληθυσμού της Τουρκίας».

Μάλιστα, ο Ταν προχώρησε τα πράγματα περαιτέρω: «Οι ΗΠΑ γνωρίζουν καλά τι είναι η τρομοκρατία. Αισθανόμαστε ευγνώμονες προς τις Ηνωμένες Πολιτείες που, εξ υπαρχής, θεώρησαν αυτήν την οργάνωση ως τρομοκρατική και, από τη στιγμή εκείνη, εφάρμοσαν ανάλογες πολιτικές». Στη διπλωματική γλώσσα, η δήλωση αυτή αποτελεί έναν τρόπο προβολής των όλο και πιο έντονων «παραπόνων» της Αγκυρας προς την Ουάσιγκτον για το γεγονός ότι ουσιαστικά «επιτρέπεται» στο ΡΚΚ να συνεχίζει να δρα από το έδαφος του κουρδικού θύλακα στο Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ