Σάββατο 19 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Εργατικός αναβρασμός

Από την απεργία στα ορυχεία Χαλκού στη Χιλή

Associated Press

Από την απεργία στα ορυχεία Χαλκού στη Χιλή
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Την ποινικοποίηση της απεργίας των εργαζομένων στα ορυχεία χαλκού επιζητά η ιδιοκτήτρια εταιρεία Εσκονδίδα, της οποίας κύριος μέτοχος είναι ο πολυεθνικός γίγαντας BHP Billiton, καθώς χτες ανακοίνωσε ότι προσφεύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον της συνεχιζόμενης απεργίας και του αποκλεισμού των ορυχείων από τους απεργούς.

Η απεργία επ' αόριστο στα ορυχεία της Εσκονδίδα - η μεγαλύτερη εταιρεία χαλκού στον πλανήτη, καθώς παράγει το 8% της παγκόσμιας παραγωγής - ξεκίνησε πριν από 12 μέρες με αιτήματα την αύξηση κατά 13% των αποδοχών καθώς και την εργασιακή ασφάλεια. Οι διαπραγματεύσεις του συνδικάτου και της διοίκησης της Εσκονδίδα κατέρρευσαν μετά την εμμονή της εταιρείας να μην κάνει αποδεκτά τα αιτήματα. Ετσι, εδώ και τρεις μέρες απέκλεισαν τα ορυχεία, προκαλώντας το σταμάτημα της παραγωγής και την προσφυγή της Εσκονδίδα στα δικαστήρια.

Την ίδια στιγμή, η πρωτεύουσα Σαντιάγο έγινε το θέατρο των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην Υγεία που άρχισαν σειρά πολύμορφων κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων, απαιτώντας αύξηση των αποδοχών τους, αύξηση της μοριοδότησης βάσει του υφιστάμενου νόμου και την υπογραφή μόνιμων συμβάσεων.

Οι διαδηλώσεις των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας σημαδεύτηκαν από την καταστολή που εσχάτως συνηθίζει η κυβέρνηση της Μισέλ Μπατσελέτ. Οι αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν στους εργαζόμενους που είχαν προχωρήσει σε συμβολικές καταλήψεις κτιρίων και συνέλαβαν περισσότερους από δέκα. Σε άλλες εννέα συλλήψεις προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές κατά τη διάρκεια ανάλογων κινητοποιήσεων και στην πόλη Κονσεπσιόν.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι εργαζόμενοι κερδίζουν τα δικαιώματά τους μόνο με αγώνα. Αυτή είναι η απάντηση και σήμερα. Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε, αντιθέτως θα διευρύνουμε τις κινητοποιήσεις σε πανεθνική κινητοποίηση μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων μας», δήλωσε η Γκρασιέλα Κρους, επικεφαλής της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων - Confenats. Συμπληρώνοντας ότι την επόμενη βδομάδα θα υπάρξει νέος γύρος κινητοποιήσεων, ενώ η έκβαση του αγώνα τους θα καταδείξει εάν τελικά θα προχωρήσουν σε γενική απεργία στις 3 Σεπτέμβρη ή πριν τα τέλη Αυγούστου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ