Τετάρτη 23 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

της Εκτακτης Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων από χώρες της Νότιας και Ανατολικής Μεσογείου, της Ερυθράς Θάλασσας και της περιοχής του Κόλπου στην Αθήνα, 19 - 20 Αυγούστου 2006

Στις 19-20 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα έκτακτη Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων από χώρες της Νότιας και Ανατολικής Μεσογείου, της Ερυθράς Θάλασσας και της περιοχής του Κόλπου, την οποία φιλοξένησε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, όπου συμμετείχαν τα Λιβανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Ισραήλ, Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης, Κόμμα Τουντέχ του Ιράν, Ιορδανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Δημοκρατικό Βήμα Μπαχρέιν, Σουδανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα, Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα. Τη Συνάντηση επίσης παρακολούθησαν τα Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας, ΑΚΕΛ Κύπρου, Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας και Ενοποιημένο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας, ενώ σειρά κομμάτων που δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν εξέφρασαν την υποστήριξή τους και έστειλαν μηνύματα.

Οι μετέχοντες καταδίκασαν την πολιτική των ΗΠΑ και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, η οποία βασίζεται στην εκμετάλλευση, την καταπίεση, την παραβίαση θεμελιακών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και συνιστά την αιτία των συγκρούσεων και της έντασης στην περιοχή. Οι κομμουνιστές και άλλες αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις αντιτίθενται σθεναρά σε αυτή την πολιτική και αγωνίζονται ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εκμετάλλευση, για τα δικαιώματα των εργαζομένων, για ειρήνη, δημοκρατία και σοσιαλισμό.

Η Συνάντηση προέκυψε από την ανάγκη ενημέρωσης, ανταλλαγής απόψεων και λήψης παραπέρα μέτρων για την έκφραση αλληλεγγύης στους λαούς του Λιβάνου, της Παλαιστίνης και των άλλων χωρών της περιοχής που αγωνίζονται ενάντια στις άδικες στρατιωτικές επιθετικές ενέργειες του Ισραήλ και στην προσπάθεια εφαρμογής του αμερικανο-ΝΑΤΟικού σχεδίου της «ευρύτερης Μέσης Ανατολής». Οι μετέχοντες σημείωσαν και καταδίκασαν την ισραηλινή επιδρομή στο Λίβανο στις 19 Αυγούστου και τις παραβιάσεις του λιβανικού εναέριου χώρου, γεγονότα που δείχνουν πως η απόφαση 1701 του ΣΑ του ΟΗΕ ενθαρρύνει την ισραηλινή επιθετικότητα.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων χαιρέτισαν την ηρωική αντίσταση του λιβανέζικου λαού, όπως και την ηρωική στάση του ΚΚ Ισραήλ και άλλων φιλειρηνικών - προοδευτικών δυνάμεων της χώρας. Χαιρέτισαν την αντίσταση του Λιβανικού ΚΚ και τις θυσίες του στο πλαίσιο της λιβανικής εθνικής αντίστασης. Χαιρέτισαν τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού και εξέφρασαν την εκτίμησή τους για τη συμβολή του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης σε αυτόν.

Χαιρέτισαν το μεγάλο κίνημα διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης σ' όλο τον κόσμο και υπογράμμισαν τη διεθνή σημασία της κοινής ανακοίνωσης αλληλεγγύης στους δοκιμαζόμενους λαούς της Παλαιστίνης και του Λιβάνου των 71 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στις 20/7/2006. Τόνισαν τις ευθύνες των ΗΠΑ και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που με τη στάση τους ενθάρρυναν τις δολοφονικές επιχειρήσεις του στρατού του Ισραήλ. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ και οι σύμμαχοί της δεν κατάφεραν να πετύχουν τους στόχους τους στον πόλεμο αυτό δείχνει τις μεγάλες δυνατότητες που έχουν τα κινήματα αντίστασης των λαών, παρά τον αρνητικό συσχετισμό δύναμης στο στρατιωτικό τομέα.

Κατάγγειλαν τη στάση εκείνων των δυνάμεων που στο όνομα των «ίσων αποστάσεων» διευκόλυναν στην ουσία τον εισβολέα. Οι μετέχοντες χαιρέτισαν την αντιιμπεριαλιστική στάση της Συρίας. Υπογράμμισαν τις ευθύνες εκείνων των κυβερνήσεων που δεν κατάγγειλαν ούτε και πήραν αποτελεσματικά μέτρα για την αποτροπή και τον τερματισμό των επιθέσεων όπως όφειλαν να κάνουν στη βάση των διεθνών συνθηκών και του διεθνούς δικαίου. Σημείωσαν ότι οι ΗΠΑ και οι ηγετικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις αξιοποιούν τους σημερινούς αρνητικούς συσχετισμούς δύναμης στον ΟΗΕ για να νομιμοποιούν τις επεμβάσεις, να επιβάλλουν το δίκαιο του ισχυρού και να προωθούν τα σχέδια και τα συμφέροντά τους σε βάρος των λαών.

Οι μετέχοντες, όπως και όλοι οι προοδευτικοί άνθρωποι, απορρίπτουν το επιχείρημα των εισβολέων ότι δήθεν ασκούν το δικαίωμα της αυτοάμυνας. Σημειώθηκε πως τα περισσότερα θύματα προέρχονται από τον άμαχο πληθυσμό, πως έχουν χτυπηθεί νοσοκομεία και κατοικίες, ενώ είναι χιλιάδες οι παράνομα συλληφθέντες πολιτικοί κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων υπουργοί και εκλεγμένοι εκπρόσωποι του παλαιστινιακού λαού. Η επίθεση αυτή, όπως και ο άδικος πόλεμος ενάντια στο λαό του Ιράκ και οι απειλές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους ενάντια και σε άλλους λαούς της περιοχής, όπως της Συρίας και του Ιράν, στόχο έχουν να κάμψουν κάθε δίκαιη λαϊκή αντίσταση ενάντια σε ξένες εισβολές και κατοχικές δυνάμεις και το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε λαού να καθορίζει ο ίδιος την τύχη του, να υπερασπίζεται την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του, το δικαίωμα να διεκδικεί κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές στη χώρα του με κατεύθυνση το σοσιαλισμό. Σημειώθηκε ότι για τη συνεπή προώθηση της αντιιμπεριαλιστικής κατεύθυνσης της πάλης χρειάζεται να διαμορφώνονται λαϊκές, προοδευτικές και δημοκρατικές πολιτικές πλειοψηφίες σε κάθε χώρα. Η Συνάντηση επίσης σημείωσε την ανάγκη ενδυνάμωσης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, ώστε να μπορούν να ηγούνται ευρύτερων μετώπων αντίστασης ενάντια στον ιμπεριαλισμό, την ταξική εκμετάλλευση και καταπίεση. Μόνο έτσι ο λαϊκός αγώνας θα έχει νικηφόρα έκβαση σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Οι μετέχοντες στη Συνάντηση καταδίκασαν τις κωλυσιεργίες που έγιναν για να μην αντιδράσει το Συμβούλιο Ασφαλείας. Εξέφρασαν τη διαφωνία τους στις προβλέψεις της απόφασης 1701/2006 του ΣΑ καθώς αντιπροσωπεύει μια προσπάθεια των ΗΠΑ να δώσουν στο Ισραήλ ό,τι δεν μπόρεσε να επιτύχει με την επιδρομή του. Σημειώθηκε επίσης ότι η απόφαση αυτή δίνει το δικαίωμα στο Ισραήλ να επικαλεστεί ξανά ότι βρίσκεται σε «αυτοάμυνα» και ταυτόχρονα να συνεχίζει να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις του Λιβάνου στο ζήτημα του αφοπλισμού, παρά το γεγονός ότι ο λιβανικός λαός, οι πολιτικές δυνάμεις και η κυβέρνηση του Λιβάνου θεωρούν ότι το ζήτημα αυτό αφορά τον εσωτερικό εθνικό διάλογο. Οι μετέχοντες επίσης απέρριψαν τις διατυπώσεις που σχετίζονται με την ανάπτυξη της διεθνούς δύναμης και την εντολή της, ιδιαίτερα καθώς της δίνεται το δικαίωμα να προωθήσει τους στόχους που έθεσε το Ισραήλ. Απευθύνουν έκκληση στις χώρες να απόσχουν από τη συμμετοχή με στρατεύματα υπό την παρούσα εντολή.

Υπογραμμίζουν ότι η μακρόσυρτη διαδικασία που οδήγησε σε αυτή την απόφαση δείχνει την όξυνση του ανταγωνισμού των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για ζώνες επιρροής και επικυριαρχίας.

Υπογράμμισαν την ανάγκη να εργαστούν δραστήρια για τη δημιουργία ενός ενιαίου κοινωνικού και πολιτικού μετώπου στην περιοχή ενάντια στο ιμπεριαλιστικό σχέδιο για την «ευρύτερη Μέση Ανατολή» και τον δήθεν «εκδημοκρατισμό» της, με ευρύτερη διεθνή στήριξη από κόμματα, κινήματα και οργανώσεις. Οι κομμουνιστές στέκονται στην πρώτη γραμμή της πάλης για δημοκρατία και για την προώθηση των λαϊκών συμφερόντων, αντιμετωπίζοντας απόπειρες πολιτικών δυνάμεων που θα θελήσουν να αξιοποιήσουν την κατάσταση εμφανιζόμενοι σαν υποστηρικτές και «προστάτες» των λαών, ενώ στην πραγματικότητα κινούνται από τη σκοπιά των δικών τους ιδιαίτερων συμφερόντων και του ανταγωνισμού τους με τις ΗΠΑ.

Υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων, οι μετέχοντες εξέφρασαν την ανησυχία τους για μια πιθανή παραπέρα κλιμάκωση της ισραηλινής επιθετικότητας ενάντια στους Παλαιστινίους και άλλους λαούς της περιοχής.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση οι μετέχοντες θεωρούν ότι πρέπει να ενταθεί ακόμα περισσότερο το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης στους λαούς του Λιβάνου και της Παλαιστίνης και σ' όλους τους λαούς της περιοχής, καθώς και η υποστήριξη στον αγώνα των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων της περιοχής για δημοκρατία, ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Υπογράμμισαν την ανάγκη έντασης του αγώνα για την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας κάθε χώρας ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστική επέμβαση που μπορεί να γίνει κάτω από οποιοδήποτε πρόσχημα.

Οι μετέχοντες απαίτησαν:

  • Αμεση κατάπαυση του πυρός και άμεση αποχώρηση όλων των ισραηλινών στρατευμάτων από τα λιβανικά εδάφη, περιλαμβανομένων των κτημάτων Σεμπάα, και απελευθέρωση των Λιβανέζων κρατουμένων. Επίσης, καταδίκασαν την παραβίαση του εναέριου και θαλάσσιου χώρου και των συνόρων του Λιβάνου και απαιτούν την άρση του από θάλασσα, γη και αέρα αποκλεισμού του από το Ισραήλ
  • Την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από όλα τα κατεχόμενα από το 1967 παλαιστινιακά, λιβανικά και συριακά εδάφη, την πλήρη διάλυση των εποικισμών και την κατεδάφιση του τείχους. Τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσά του την Ανατολική Ιερουσαλήμ, δίπλα στο Ισραήλ. Τη λύση του ζητήματος των προσφύγων και την επιστροφή των Παλαιστίνιων προσφύγων με βάση το ψήφισμα 194 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και άλλα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών
  • Την άμεση απελευθέρωση από το Ισραήλ όλων των Λιβανέζων, Παλαιστινίων και άλλων Αράβων πολιτικών κρατουμένων και την άμεση άρση της πολιορκίας και του αποκλεισμού των παλαιστινιακών εδαφών
  • Την άμεση απελευθέρωση του προέδρου του παλαιστινιακού Κοινοβουλίου και όλων των βουλευτών και υπουργών που κρατούνται όμηροι από το Ισραήλ
  • Μια Μέση Ανατολή χωρίς πυρηνικά όπλα.

Η Συνάντηση υιοθέτησε μια σειρά από προτάσεις που αφορούν σε κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες, όπως:

-- Κοινές αποστολές αντιπροσωπειών Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων σε Λίβανο, Παλαιστίνη και Ισραήλ.

-- Συντονισμός των κομμάτων μας στο Ευρωκοινοβούλιο και την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Κάλεσμα να πάρουν μέρος σε συνεδριάσεις του Ευρωκοινοβουλίου και αντιπροσωπείες από τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα της περιοχής, ιδιαίτερα του Λιβάνου, της Παλαιστίνης και του Ισραήλ.

-- Διοργάνωση κοινών ενεργειών και κινητοποιήσεων των κομμάτων στα μέσα Σεπτέμβρη. Αξιοποίηση μαζικών εκδηλώσεων, Φεστιβάλ κτλ. για την εκδήλωση αλληλεγγύης.

-- Πίεση σε κάθε κυβέρνηση που δεν καταδικάζει την ισραηλινή επίθεση.

-- Διεκδίκηση καταβολής αποζημιώσεων από το Ισραήλ και καταδίκη των υπευθύνων για τα εγκλήματα πολέμου με οποιεσδήποτε πρόσφορες νομικές ή άλλες μορφές.

-- Παραπέρα προώθηση της αλληλεγγύης και της κοινής δράσης αξιοποιώντας τη Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που θα φιλοξενήσει το Πορτογαλικό ΚΚ στη Λισαβόνα από 10 έως 12 Νοέμβρη 2006.

-- Ενθάρρυνση του συντονισμού των νεολαιών των κομμάτων μας για την καταδίκη των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων με κοινές εκδηλώσεις, αφιερώματα και άλλες πρωτοβουλίες. Διοργάνωση διεθνούς νεολαιίστικης κατασκήνωσης στο Νότιο Λίβανο και συμμετοχή στην προσπάθεια ανοικοδόμησης.

-- Υποστήριξη των προσπαθειών συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας σε συνεργασία και συντονισμό με το Λιβανικό ΚΚ.

-- Συνέχιση των διαδηλώσεων, κινητοποιήσεων και εκδηλώσεων αλληλεγγύης.

-- Στήριξη πρωτοβουλιών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και αλληλεγγύης μαζικών οργανώσεων, συνδικάτων, κινημάτων, νεολαιίστικών φορέων και οργανώσεων σε Λίβανο, Παλαιστίνη, Ισραήλ.

-- Στήριξη στις σχετικές διεθνείς δραστηριότητες και πρωτοβουλίες του μαζικού κινήματος και των διεθνών οργανώσεων όπως του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ), της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Γυναικών (ΠΟΔΓ), κλπ.

Αθήνα, 20 Αυγούστου 2006

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κοινή ανακοίνωση Τύπου της Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων (2008-01-13 00:00:00.0)
Αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο για όλο το χώρο της Μέσης Ανατολής (2006-08-27 00:00:00.0)
Αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο για όλο το χώρο της Μέσης Ανατολής (2006-08-23 00:00:00.0)
Εκτακτη Συνάντηση Κομμουνιστικών - Εργατικών Κομμάτων της Μέσης Ανατολής (2006-08-15 00:00:00.0)
Εξήντα πέντε μέχρι στιγμής υπογράφουν την κοινή ανακοίνωση (2006-07-27 00:00:00.0)
Σεβόμαστε τα επιτεύγματα και το έργο του ΚΚΕ (2000-12-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ