Πέμπτη 24 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το Αιγαίο ως «πόλη»

Με την αρχιτεκτονική πρόταση υπό τον τίτλο «Το Αιγαίο μια Διάσπαρτη Πόλη» των Ηλία Κωνσταντόπουλου, Λόη Παπαδόπουλου, Κορίνας Φιλοξενίδου και Κατερίνας Κοτζιά, θα συμμετάσχει η Ελλάδα στην 10η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας με το γενικό τίτλο «Πόλεις - Αρχιτεκτονική και κοινωνία». Η συμμετοχή παρουσιάστηκε χθες στο υπουργείο Πολιτισμού, παρόντος και του Γ. Βουλγαράκη.

Εξηγώντας τη συλλογιστική της πρότασης, ο Η. Κωνσταντόπουλος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι, από άποψη μεγεθών, τα νησιά του Αιγαίου τετραπλασιάζουν τον πληθυσμό τους το καλοκαίρι, φτάνοντας τα επίπεδα μιας μεγάλης ευρωπαϊκής πόλης. Επιπλέον, το Αιγαίο Πέλαγος «έγινε αντιληπτό ως οντότητα και όχι ως απλώς σκόρπια νησιά, αρκετούς αιώνες πριν» από τους Ιταλούς, οι οποίοι και το ονόμασαν ως Αρχιπέλαγος, «ακριβώς επειδή αντιλαμβάνονταν ότι υπήρχε κάτι συνεκτικό, η θάλασσα χώριζε, αλλά και η θάλασσα έφερνε μαζί αυτά τα διάσπαρτα νησιά. Δεν ήταν μόνο η διασπορά που παρατηρούσε κανείς στη θάλασσα, αλλά και η συνεκτικότητα».

Το περίπτερο θα «δομείται» από φωτογραφίες των Στράτου Καλαφάτη και Σπύρου Στάβαρη, βίντεο με παρουσίαση δημογραφικών και άλλων δεδομένων για την κατάσταση στο Αιγαίο κ.ά, ενώ θα συνοδεύεται και από κατάλογο όπου αρθρογραφούν 55 επιστήμονες διαφόρων γνωστικών πεδίων, από Κοινωνική Ανθρωπολογία μέχρι Φιλοσοφία.

Στην πρόταση περιλαμβάνεται και «η αναπαράσταση του Αιγαίου στην τέχνη του λόγου». Η ομάδα απευθύνθηκε σε τέσσερις λογοτέχνες (Σοφία Νικολαΐδη, Αριστείδης Αντωνάς, Ευγένιος Τριβιζάς, Δημοσθένης Κορδοπάτης) και τους ζήτησε ισάριθμα κείμενα ειδικά για τον κατάλογο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ