Πέμπτη 24 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Οι δασοκτόνοι...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΘΛΙΒΕΡΗ ΕΙΚΟΝΑ τα καμένα δάση σε Χαλκιδική και Λακωνία και ποιος ξέρει τι άλλου τέτοιου είδους καταστροφές θα έχουμε και φέτος στα αποθέματα πράσινου στην Ελλάδα. Αυτό είναι το κακό. Υπάρχει, όμως, και χειρότερο...

Δυστυχώς, αυτά δεν είναι παρά ένα μέρος της εικόνας της κατάστασης. Οι φωτιές, βλέπετε, καίνε τα δάση αμέσως και, στη συνέχεια, «δουλεύει» στα μουλωχτά το σύστημα της καταπάτησης και της οικοπεδοποίησης.

Αλλωστε, γνωρίζουν όσοι θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση πως οι υπηρεσίες ελέγχου δε λειτουργούν και είναι υποτιμημένες, όπως και η αντιπυρική προστασία.

Με άλλους τρόπους, όμως, τα δάση χάνονται αργά, αλλά σταθερά και χωρίς να δημιουργούν φασαρία και πανικούς. Χωρίς τηλεοπτικά συνεργεία και αλαλαγμούς από τα Μέσα Ενημέρωσης και χωρίς δηλώσεις των εκπροσώπων της «πολιτικής προστασίας».

Κανένας από αυτούς δεν κατήγγειλε «καταστροφή των δασών», όταν στο νομοσχέδιο για το Εθνικό Κτηματολόγιο ψηφίστηκαν σωρηδόν διατάξεις και «παραθυράκια» για οικοπεδοποιήσεις. Κανείς τους δε φωνάζει, όταν σιγά - σιγά στήνεται σκηνικό συναίνεσης για αλλαγές στα άρθρα του Συντάγματος που προστατεύουν τις δασικές εκτάσεις.

Αντιθέτως, οι γνωστοί «οικονομικοί όμιλοι» ετοιμάζονται να «επενδύσουν» ακόμη περισσότερο στην «τουριστική αγορά» που φτιάχνεται γι' αυτούς. Σε μονάδες που θα στηθούν στις όμορφες περιοχές της Ελλάδας που έχουν απομείνει και θα τις μετατρέψουν σε εμπόρευμα.

Οπως λέει και η Φάνη Πετραλιά, ο «τουρισμός» (ο συγκεκριμένος τουρισμός) είναι η «βαριά βιομηχανία» της χώρας.

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ επιστροφή των παραθεριστών θα λάβει, όπως ανακοίνωσε, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Κι αυτό, βέβαια, μας ανησυχεί. Αν θυμάστε, δήλωνε πριν από 2 μήνες ότι θα λάβει μέτρα για την ομαλή αναχώρησή τους. Και ...αύξησε τελευταία στιγμή τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.


Γρηγοριάδης Κώστας

Οσοι θα επιστρέψουν στον Πειραιά, ας μην απορήσουν αν δουν τις πύλες εξόδους φρουρούμενες και πινακίδες που θα λένε ότι θεσμοθετήθηκε ...φόρος εξόδου από το λιμάνι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ