Πέμπτη 24 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Φωτογραφίες» στα αποκαΐδια

Οταν το Ισραήλ βομβάρδιζε, η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών σιωπούσε. Τώρα, σε περιοδεία της στην περιοχή «φωτογραφίζεται» αδιακρίτως με τους σφαγείς και τα θύματα

To όψιμο ενδιαφέρον της για την καταστροφή του Λιβάνου επέδειξε η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών κατά την επίσκεψή της χτες στη Βηρυτό, στο πλαίσιο της περιοδείας της που περιλαμβάνει και επισκέψεις σε Ισραήλ και Ιορδανία.

Η Ντόρα Μπακογιάννη, μετά από τις επαφές που είχε με την ηγεσία του Λιβάνου, έκανε λόγο για την ευαισθησία της Ελλάδας, τη συμβολή της σε ανθρωπιστική βοήθεια και τη διάθεσή της να συνεισφέρει δυνάμεις για τη διατήρηση της ειρήνης. Για τη σιωπή της Ελλάδας το διάστημα που το Ισραήλ σφυροκοπούσε και εισέβαλε στο Λίβανο, η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών δεν είπε τίποτε...

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή της στο Λίβανο, η υπουργός Εξωτερικών, σε δηλώσεις της, σημείωσε: «Ολοκληρώνεται η επίσκεψή μου στο Λίβανο. Μία επίσκεψη ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Το ελληνικό μήνυμα ήταν σαφές. Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. Μία εφαρμογή δύσκολη, η οποία, όμως, πρέπει να υπάρξει για να μπορέσουμε να κάνουμε βήματα προόδου προς την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Εχει ιδιαίτερη σημασία ότι η θέση της Ελλάδας έχει γίνει αποδεκτή εδώ στο Λίβανο. Αναγνωρίζεται επίσης και η προσφορά της και στο επίπεδο της ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και στο επίπεδο της συμβολής της για τη διατήρηση της ειρήνης».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Λίβανο, η υπουργός Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Fuad Siniora, τον πρόεδρο της Βουλής Nabih Berri, τον υπουργό Εξωτερικών Fawzi Salloukh, τον υπουργό Πολιτισμού Tareq Mitri και τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Βηρυτού Ηλία.

Οι στόχοι της επίσκεψης της Ντόρας Μπακογιάννη, όπως διατυπώνονται από συνεργάτες της, ήταν να αποσταλεί «μήνυμα αδελφοσύνης και αλληλεγγύης προς το λαό του Λιβάνου». Η υπουργός Εξωτερικών έφτασε χτες το πρωί από την Κύπρο στο Λίβανο και, επισκεπτόμενη το κατεστραμμένο τμήμα της Βηρυτού από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, παρατήρησε ότι «πάντα, μία από τις χειρότερες εντυπώσεις είναι η εντύπωση της απόλυτης καταστροφής».

«Επιθυμία της Ελλάδας είναι να βοηθήσει όσο πιο επιτυχώς για μια καλύτερη μέρα, καθώς ο Λίβανος δικαιούται να ζήσει σε συνθήκες ειρήνης», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας σημείωσε ότι, προκειμένου να ξεπεραστεί η ανησυχία που δημιουργείται από την ύπαρξη ενός διαστήματος που χαρακτηρίζεται από κενό ασφαλείας (ως την εφαρμογή δηλαδή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας), θα πρέπει «οι δυνάμεις να αναπτυχθούν το ταχύτερο δυνατόν και να υποστηριχτεί η εκεχειρία». Ως προς τη συμμετοχή της Ελλάδας, η Ντόρα Μπακογιάννη υπενθύμισε πως η χώρα μας είναι μια ναυτική δύναμη και σημείωσε ότι η συμβολή της θα αναφέρεται σε αυτό το πεδίο, όπως άλλωστε αποφάσισε την περασμένη Τρίτη το ΚΥΣΕΑ.

Στη Λευκωσία

Η περιοδεία της Ελληνίδας υπουργού Εξωτερικών ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη από τη Λευκωσία, καθώς η Κύπρος ενδέχεται να αποτελέσει κέντρο ανεφοδιασμού της «ειρηνευτικής» δύναμης που όταν συγκροτηθεί θα αναπτυχθεί στο Λίβανο. Κατά την άφιξή της στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, η Ντόρα Μπακογιάννη υπογράμμισε την ανθρωπιά του κυπριακού λαού και τη φιλοξενία που επέδειξε ανταποκρινόμενος στις ανάγκες που γέννησε ο πόλεμος του Λιβάνου.

«Ελλάδα και Κύπρος ήταν και είναι παρούσες ανταποκρινόμενες στα αισθήματα των λαών τους», σημείωσε η Ελληνίδα υπουργός.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, και η υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, σε δείπνο που είχαν την Τρίτη το βράδυ, αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στο Λίβανο, το Κυπριακό και τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Αργά χθες το βράδυ, η Ντόρα Μπακογιάννη έφθασε στο Αμμάν της Ιορδανίας, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, που βρίσκεται στο Αμάν, όπου συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή της Φατάχ.

Το πρόγραμμα της περιοδείας της Ντόρας Μπακογιάννη περιλαμβάνει, επίσης, συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του Ισραήλ και της Ιορδανίας. Η περιοδεία, επισήμως, πραγματοποιείται ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών από την Ελλάδα την 1η Σεπτέμβρη και υπό το φως του ψηφίσματος 1701 για κατάπαυση του πυρός στην κρίση στο Λίβανο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ